torstai 12. lokakuuta 2017

Soitan sinulle ensi yönä, parempi vastata tai muuten...

Kyllä nyt on TE-toimisto ollut tylynä. Ainakin työnhakijan kertoman mukaan.

TE-toimisto on siis soittanut työnhakijalle, joka ei ole juuri tuolloin päässyt vastaamaan puheluun. Tämän jälkeen TE-toimisto on lähettänyt tekstiviestin, jossa työnhakijaa on uhkailtu työnhaun katkaisulla, jos hän ei seuraavan kerran soitettaessa vastaa puheluun. Ikävältähän tuo näyttää ja kuulostaa, mutta täytyy kyllä huomauttaa, että nythän emme pääse näkemään ihan koko tilannetta, sillä asiakkaan tietoja ei tietenkään voi koko maailmalle näyttää. Sieltä saattaisi löytyä mielenkiintoisia tietoja, esim. aiempia yhteydenottoyrityksiä. Joskus olen nähnyt noita tylympiä työnhaku katkeaa -viestejä sellaisten asiakkaiden kohdalla, joita on yritetty tavoittaa soittamalla, tekstiviestillä, sähköpostilla, kirjeellä, kas kun ei kirjekyyhkyllä, ilman minkäänlaista vastakaikua. Sitten on joku turhautunut virkailija saattanut lähettää ukaasimaisen tekstiviestin, mutta itse en kyllä sellaisia harrasta. 

Se ihmetyttää, ja jos totta on niin myös ärsyttää, että käytännöt eri TE-toimistojen välillä ovat näin erilaiset. Ainakin täällä pohjoisessa jos asiakas ei vastaa puheluun, niin asiakkaalle lähetetään ihan erilainen tekstiviesti kuin Uudellamaalla. Omissa viesteissäni pyydetään työnhakijaa soittamaan takaisin, ja jos en vastaa puheluun (olen silloin ehkä hoitamassa toisen työnhakijan asioita/vessassa/lounaalla/palaverissa/kaivan nenää ja mietin syntyjä syviä/koulutuksessa/kotona) niin työnhakijaa pyydetään lähettämään tekstiviestillä oma nimi, niin soitan sitten takaisin jahka kerkeän. Soitan kyllä siinäkin tapauksessa takaisin, jos työnhakija ei tätä pyydettyä tekstiviestiä minulle lähetä, mutta viesti helpottaisi kummasti, koska en löydä soittajan tietoja järjestelmästä pelkän puhelinnumeron mukaan. Viestissä lukee myös, että työnhakija saa itsekin ehdottaa sopivaa soittoaikaa. Tämä tekstiviesti ei kyllä lähde automaattisesti, enkä usko että on tässäkään tapauksessa on mitään automaattiviestiä lähtenyt, toisin kuin jutussa väitetään. Jos työnhakija ei soita tai tekstaa takaisin, lähtee työnhakijalle kirje, jossa kerrotaan (sovitaan vaikka että uhataan), että työnhaku katkeaa kahden viikon päästä, ellei työnhakija ota yhteyttä TE-toimistoon. Minusta tämä on ihan kohtuullista, sillä työnhakijan velvollisuus on olla TE-toimiston tavoitettavissa. Siksipä yhteystiedot tulee pitää ajan tasalla, koska Maistraatti, Kela tai mikään muukaan taho ei toimita työnhakijan muuttuneita osoitetietoja tai puhelinnumeroja TE-toimistolle. Ja voitte uskoa tai olla uskomatta, että myös työkkärin tätiä harmittaa työnhakijan puolesta, jos yhteystietojen päivittämättä jättämisen takia esimerkiksi työtarjous menee vanhaan osoitteseen, ja työnhakija saa karenssin, koska ei ehdi tarjottua paikkaa ehdi hakea. 

Puhelimen vieressä ei tarvitse päivystää työkkärin tädin puhelun takia. Ainakin näin itse ohjeistan työnhakijoita. Oma asioinnissa näkyvä asiointipäivämäärä ei ole mikään tarkka päivämäärä jolloin TE-toimisto ottaa yhteyttä (ellei siitä ole erikseen sovittu), se on noin päivämäärä. TE-toimiston puhelu tule 0295-alkuisesta numerosta, siihen kannattaa vastata jos kykenee, täti ei kauppaa sinulle sähköliittymää tai Seuraa. Jos ei omista puhelinta, sähköpostia tai postiosoitetta, niin sitten kannattaa tepastella lähimpään TE-toimistoon ja kertoa siellä luukulla kyseinen asia, jotta tieto kirjataan järjestelmään. Täytyy kuitenkin ihmetellä, että miten tällaisessa tilanteessa potentiaalinen työnantaja ottaa työnhakijaan yhteyttä? Telepatian avulla varmaan.

Mutta joka tapauksessa, näin on nyt päässyt käymään, uhkailtu on ja mieli on pahoitettu. Luulenpa kuitenkin, että asia olisi selvinnyt sillä, että työnhakija olisi soittanut tai tekstannut rohkeasti siihen numeroon, josta viesti tuli. Tai soittanut puhelinpalveluun, tai kävellyt TE-toimistoon, tai lähettänyt sähköpostia, tai jättänyt yhteydenottopyynnön verkkoasioinnin kautta. Tai ihan vain vastannut siihen tulevaan puheluun (hups, näinähän olikin sitten käynyt). Onneksi työnhakija ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ''moiti työvoimaviranomaisia'', vaikka se kuulemma helppoa olisi. Hän vain avautuu naamakirjassa asiasta ja toivoo että tätä hänen päivitystään eli käsitystä asioiden laidasta jaetaan mahdollisimman laajasti. Onneksi kommentoijat sitten tomerasti antavat tulla moitetta täydeltä laidalta. 

On kurjaa, että TE-toimiston toiminnasta uutisoidaan ainoastaan silloin kun joku asiakas kokee tulleensa väärin kohdelluksi. Ei se tietenkään mediaseksikästä olisikaan kertoa, kuinka joka arkipäivä työnhakijoita vilpittömästi autetaan työnhaun, opiskelun tai muun asian suhteen. Että velvotteista, karensseista sun muista säädetään lailla, ja että jos haluaa purnata, niin väärä osoite yleensä on TE-toimiston virkailija, joka ainoastaan lakia noudattaa. Ainakaan tuollainen jaskan pauhanta, joka jyllää tuolla komenttiosoioissa, ei ole kovin hedelmällistä. 

---------------
Tämä ei ole sitten mikään urputa työkkärin tädille -palsta. Asiallinen keskustelu ja kommentointi on tervetullutta, mutta negatiivista jänkkäämistä ja suoranaista henkilöön menevää solvaamista en suvaitse. Jos kommentoijalla ei ole mitään asiallista sanottavaa, niin komentit poistetaan. Kukaan ei pakota tätä blogia lukemaan tai tänne kommentteja jättämään. Ne on ne toiset blogit joissa nettitrollaaminen sallitaan, sillä minulla on aina ollut nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle.





45 kommenttia:

  1. Soppariasi ilmeisesti jatkettiin, onnittelut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä muutamalla kuukaudella jatkettiin, kiitos, kiitos.

      Poista
  2. Itse jotenkin (ehkä lapsellisesti) ajattelen että te-virkailijalla saa kyllä antaa palautetta typeristä laista joita hän noudattaa. Ehkä se siitä sitten kulkeutuisi myös te-toimiston johtaville tasolle ja siitä sitten sinne missä niistä nyt päätetäänkään. Toki tyyli ei voi @#$%! vaan ihan asiallisesti. En kyllä tiedä vievätkö virkailijat viestiä mitenkään eteenpäin.

    Virkailijoissakin on eroa. Jotkut katsovat asioita vähän "ohi" jos siitä on haittaa asiakkaalle jotenkin. Toisten kanssa mennään tasan niinkuin pykälät sanovat ja vielä mielellään tarkemmin kuin olisi pakko.

    Kokonaan eri asia on sitten typin toiminta. Eräs tuttu neljänkympin ylittänyt mies kertoi että n.4km työmatka pyörällä olisi ollut liikaa (myös julkiset olisi kulkenut, taajama-alueesta kun on puhe) ja sanoneensa että etsikää palkkatukipaikka lähempää. No nyt oli matka puolittunut. Muuten hän pyöräilee kyllä päivittäin samoja matkoja ja kunnossa ei näyttänyt olevan mitään vikaa eikä hän myöskään sanonut että olisi. Tavan työkkärissä karenssi heilahtaisi tuollaisesta niinkuin asiaan toki kuuluisi. Pari muutakin samantyylistä työstäkieltäytymistä olen siltä puolelta kuullut ihan asianomaisen kertomana.

    Eiköhän suurin noista ei-puhelinta-jutuista koske vain työkkäriä. Sinne suuntaan ei ole puhelinta vaikka se muuten löytyisikin. Itse haluaisin mieluummin käydä paikan päällä vaikkei siitä mitään hyötyä työllistymisen suhteen ole yleensä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä, saa antaa palautetta asialliseen tyyliin. Itsekin olen palautetta antanut ja tulen jatkossakin antamaan, jos työttömyys taas koittaa. Uskoisin, että tehokkain palautekanava asiakkaalle on te-palveluiden etusivulta löytyvä Palaute-kohta. Sitä kautta olen itse työttömänä lähettänyt palautetta työvoimakoulutustarjonnasta ja saanut ihan asiallisen vastauksen paikallisen TE-toimiston johtoportaan henkilöltä. Virkailijat antavat esimiehilleen palautetta myös ihan omien huomioidensa perusteella, mutta se onkin sitten toinen juttu, että kuinka hyvin tätä palautetta otetaan huomioon lakeja säädettäessä. Hallituksen lakiesityksiin pyydetään aina TE-toimistolta lausuntoa ja kyllä sinne aika murskapalautteet on lähtenyt esim. esitetystä aktiivimallista. Jokainen työkkärin täti ja setä tietää, että työtä tai palveluita ei riitä kaikille, joten tuet leikkaantuisivat monella. Ei ole tullut vastaan sellaista kollegaa, jonka mielestä tämä olisi hyvä juttu. Mutta päätökset tehdään muualla ja varmasti suurella asiantuntijuudella. Onhan kansa suuressa viisaudessaan näitä duunareita,bisnesmiehiä ja julkkiksia äänestänyt asioistaan päättämään.

      Mutta osut kyllä kommentillasi asian ytimeen! Käytännöt, päätökset ja työnhakijan velvollisuudet vaihtelevat eri TE-toimistojen ja eri virkailijoiden välillä, sekä riippuen työnhakijan palvelulinjasta, liian suuresti. Lain vaatima tasavertaisuus ei aina toteudu ja tämä on ongelma, jolle tarttis tehrä jotain.

      Poista
  3. Onneksi minun ei tarvitse vähään aikaan jännittää TE-tston yhteydenottoa, sillä sain töitä 8 kk ajaksi, great! Ilman tätä onnenpotkua olisin mitä ilmeisimmin joutunut palkattomaan työkokeiluun, joka ei todellakaan edes ajatuksen tasolla minua innostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onnea työpaikan johdosta. Käsittääkseni työkokeilu on kyllä vapaaehtoista, joskin joillekin sitä vahvasti suositellaan. Voin olla kyllä käsitykseni kanssa väärässä, ehkä on myös tapauksia, joissa työnhakija on velvoitettu työkokeiluun, mutta sen voin sanoa varmaksi, että suurin osa työkokeilijoista on oma-aloitteisesti työkokeiluun halunnut. Se on ihan hyvä palvelu sellaisille työnhakijoille, jotka sitä tarvitsevat ja haluavat, mutta vastentahtoisen työnhakijan pakottaminen työkokeiluun on väärin.

      Poista
    2. Vapaaehtoisuus on kyllä melko suhteellisen käsite TE-toimistojen kanssa asioidessa. Lähinnä tyyliin menetkö työkokeiluun vai otatko karenssin.

      Poista
    3. Eipä se kyllä mielestäni kuulu tähän päivään että jollakulla (te-virkailijalla) on mahdollisuus palkattomaan työkokeiluun ketään määrätä. Karenssia vain palkkatyöstä kieltäytymisestä ja typokoulutuksesta kieltäytymisestä ehkäpä myös. Jos olisin kaikkivaltias niin poistaisin tuon mahdollisuuden kokonaan ja kehittäisin ennemminkin rekrykokeilua täysin vapaaehtoisena toimintana. Ja mieluummin niin päin että te-toimistoon ilmoitettaisiin rekrykokeilupaikkoja ja näitä sitten valvottaisiin tarkemmin ja paikkojen ketjutus ja työttömien hyväksikäyttö estettäisiin.

      Itse olen aikoinani etsinyt työkokeilupaikkaa summamutikassa vailla mitään tietoa olisiko heillä edes tarvetta palkata kokeilun jälkeen. En pistäisi henkilökohtaisesti pahakseni jos "joutuisin" vaikkapa 1kk varastolle/tehtaaseen kokeiluun jos tuon jälkeen olisi pitempiaikainen työpaikka tiedossa. Ja ennenkaikkea tuntisin ettei minua ole käytetty vain ilmaisena työntekijänä. Valvonnan pitäisi vaan olla täysin kattavaa.

      Poista
    4. Työkokeilu ja rekrytointikokeilu ovat kaksi eri asiaa, niillä on eri kohderyhmät, eri tarkoitukset. Jos olet etsiskellyt työkokeilupaikkaa työllistymisen toivossa, niin olisi ollut sopivampaa etsiä sitä rekrytointikokeilupaikkaa. Työkokeilu on sitä varten, että kokeilija saa selvittää uravaihtoehtojaan tai paluuta työmarkkinoille. Jos työkokeilija työllistyy kokeilupaikkaan, on se tietysti positiivinen asia, mutta mikään itsetarkoitus se ei ole. Rekrytointikokeilu on toki uusi palvelu, joten ehkä sitä ei silloin sinun etsiskelyn aikaan ole vielä ollut. Mutta olet oikeassa, rekrytointikokeilua pitäisi kehittää ja soveltuvia työnantajia työnhakijoita pitäisi saattaa yhteen. Rekrytointikokeilu on nykyiselläänkin täysin vapaaehtoinen palvelu ja se on tarkoitettu tilanteisiin, jossa työtä on tosiasiallisesti tarjolla kokeilun jälkeenkin.

      Itse en poistaisi työkokeilua, sillä kuten sanoin, sille on tarvitsijansa. Esimerkiksi ilman ammatillisia valmiuksia olevat nuoret, alanvaihtoa miettivät työnhakijat, pitkään lasten kanssa kotona olleet tai sairaana olleet työnhakijat, jotka haluavat kokeilla onko heistä työelämään. Itsekin olen ollut lukion jälkeen työkokeilussa päiväkodissa, ihan vapaaehtoisesti kokeiluun lähdin (työkkärin tädin ehdotuksesta), en kokenut tulleeksi riistetyksi. Kokeilin alaa, totesin, ettei se ole minun juttuni ja jatkoin eteenpäin elämässäni.

      Poista
    5. Ei ollut silloin vielä rekrykokeilua. Työkokeilun poistaisin nimenomaan pakottavana palveluna ja päästäisin työkokeiluun vain heitä jotka todella miettivät kouluttautumista kyseiselle alalle tai ylipäätänsä paluuta töihin.

      Vähän aikaa sitten kuulin kuitenkin että hyvänpäiväntuttuni joka opiskeli itselleen aikuisiässä ammattitutkinnon (alle vuosi valmistumisesta ja on hänelle ollut toinenkin tutkinto ja jo vuosia työkokemusta) on nyt työkokeilussa juurikin samalla alalla. Jo ammattitutkintoon kuului harjoittelua vaikka kuinka. Tätä ei pitäisi sallia edes vapaaehtoisesti eikä tämän pitänyt olla enää mahdollista.

      Poista
  4. Itseä on pelottanut käydä kerta viikkoon uimassa kun puhelu voi tulla silloin. Nykyisin omistan käytettynä ostetun, vettä sietävän puhelimen niin olen miettinyt sen laittamista uikkareihin...Voin kuvitella sitä keskustelua uimavalvojien kanssa: "Hei, minulla pullottaa pöksyissä puhelin, kun uikkareissa ei taskua ole. En ole pervo tiirailija vaan pelokas työtön, jonka täytyy olla työmarkkinoiden tavoitettavissa päivin öin ja en halua menettää tukina saatavia pennosiani sen vuoksi, ettei työkkäri saa minua tavoitettua, joten voinko uida tiiliskiven kokoinen puhelin uikkareissani?"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysäise ensi kerralla, kun paikallisesta TE-toimistostasi soitetaan, että mitä tapahtuu, jos et pääse vastaamaan puheluun. Koska ainakin täällä päin Suomea se ei merkitse maailmanloppua, eikä myöskään työnhaun loppua. Aion ottaa asian puheeksi työpaikallani jossain sopivassa tilanteessa, sillä eihän se ole tasavertaista kohtelua, jos toisella puolella Suomea työnhakijan on päivystettävä puhelimen vieressä ja toisella puolella Suomea taas työkkärin täti neuvoo leppoisasti, että vastaa jos voit tai soita sitten takaisin kun kerkeät tai tekstaa sinulle itsellesi sopiva aika soittaa. Pakko kuitenkin tässä vaiheessa vielä jossitella, koska en ole täysin vakuuttunut, että työnhaun katkeamisella uhkailu on jossain toimistossa käytäntönä. Virkailijoita on kuitenkin joka lähtöön, ja kyllä sellaisiakin varmasti on, jotka toimivat välillä käytäntöjen vastaisesti ja tässäkin tapauksessa voi olla sellaisesta kyse. Ainakin toivon niin. Sinuna menisin sinne uimaan ihan rauhassa :)

      Poista
    2. Onko muuten työnhaku vielä toistaiseksi voimassaoleva? Vai tuliko tähän jokin muutos heinäkuussa?

      Poista
    3. Voinen oman kokemukseni kertoa omasta kamalasta TE-keskus soitoistani.

      Olin todella huonossa paikassa 0295-puhelun tullessa. Päätin kuitenkin ihan normaalisti käyttäytyen vastata puhelimeen, koska ajattelin että aivan varmasti kaksi ihmistä ihan nopeasti ja normaalisti keskustellen pääsee sopimukseen siitä että voimme hoitaa tämät 3 kk määräaikaispuhelun myöhemmin.

      Luulin niin väärin!

      Sain vastaukseksi sellaista tuhinaa ja turhautumista soittajan puolesta, että tuli monta kertaa selväksi, että soiton hoitaminen toisena ajankohtana olisi ollut yhtä hankalaa kuin matka Marsiin - ainakin se aiheutti ilmeisesti tälle soittajalle tooooodella paljon hankaluuksia ja vaivaa ja kamaluutta ja ahdistusta ja töiden seisomista ja stressiä ja hiustenlähtöä.

      Ei auttanut siis muu kuin vasten tahtoani täysin epäsovinnaisessa paikassa tehdä suunnitelma puhelimitse. Oli todella nöyryytetty olo puhelun jälkeen.

      Onkohan tämä minulle te-keskuksesta soittanut ihminen minun virallinen asioiden hoitajani? Ihania aikoja te-keskuksen yhteydenottojen osalta siis tiedossa tulevaisuudessani! Olen aikanaan muuttanut toiselle paikkakunnalle, joten siksi tämä soitto ja tämä soittaja oli ensimmäinen määräaikaissoittokontaktini tähän uuteen paikalliseen te-keskukseen.

      Poista
    4. Vastauksena tuohon kysymykseen, että onko työnhaku toistaiseksi voimassa: heinäkuun alusta on tullut muutoksia työnhaun aloitukseen. Työnhaku voi katketa, jos ei vastaa palvelutarvetta arvioiviin kysymyksiin ja päivitä työllistymissuunnitelmaa annetussa määräajassa. Verkossa asioidessa kannattaa aina lukea tarkkaan ne vastaanottoilmoitukset, jotka järjestelmä heti antaa, kun työnhaun aloittaa tai jos ilmoittaa muutoksesta työnhaun tilanteessaan.

      Poista
  5. Olen nyt onneksi töissä, mutta alkuvuoden loppukesään asti työtön. Minulle te-tsto antoi vain summittaisesti soittoajan, joka saattoi olla tietyllä viikolla mikä tahansa päivä ma-pe välillä virka-aikaan. Harrastan uintia ja tuolla viikolla en uimassa käynyt ennen kuin te-tsto soitti (tämä tapahtui torstai-päivänä). Kerran kävi niin, että puhelin unohtui kauppareissun ajaksi ja silloin te-tsto oli soittanut ja jättänyt tekstiviestin "jollei minua tavoiteta seur.kerralla korvaukset mahdollisesti katkolle", no seuraavana päivänä kyttäsin puhelinta haukan lailla tarkasti ja onneksi tavoittivat ;) On jotenkin koomista tuo soittelutouhu että huhhuh.

    VastaaPoista
  6. Tulostettava todistus työttömyydestä -asiaa.

    Kysymykseni on siis; Muistatteko te onko te-keskuksen sivuilla tulostettavissa olevassa "työttömyystodistuksessa" ollut aina ennenkin myös työttömyyden/työnhaun alkamispäivämäärä?

    Esimerkki: Näin ollen niissä paikoissa joissa mahdollista työttömän alennuksella on ostaa kulttuurielämyslippuja, tulee ostaessa ilmoittaneeksi väkisin samalla oman työttömyytensä keston lapun tarkistajalle?

    Huomasin asian vasta nyt. Ja TE-keskuksen uusituilla sivuilla on tämä teksti:

    "Voit tulostaa Oma asiointi -palvelusta todistuksen työnhaun voimassaolosta siirtymällä etusivulta kohtaan "Kaikki asiointi" > "Oma työnhaku" > "Katsele omia työnhakutietoja". Todistuksessa näkyy milloin työnhakusi on alkanut ja mikä on työllisyystilanteesi tulostuspäivänä."

    VastaaPoista
  7. Joo, minullekin soitettiin TE-toimistosta, jopa kahdesti. Puhelin hälyytti niin lyhyen aikaa, että olisinkohan ehtinyt vastata, vaikka se olisi ollut kädessäni. Puhelin parin metrin päässä pöydällä, enkä ehtinyt ottaa kuin askelen, kun siihen loppui. Sitten tuli sähköpostiviesti, että on yritetty tavoittaa. Tuntui lähinnä kettuiluilta nuo soitot. Tosin aiemmin käydessäni TE-toimistolle minulle sanottiin, ettei tarvitse päivystää puhelimen vieressä. Lähettävät tekstarin, jos ei ehdi vastata. Tekstaria ei tullut, tuli sähköpostia. Nuo soitot tuntuivat lähinnä siltä, että virkailija näön vuoksi pirautti kerran ja sulki luurin. Tuli huijattu olo, kun vielä sanotaan, että eivät tavoittaneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa siltä, että yhteyksissä tai puhelimessa on ollut jokin häiriö, en nyt keksi muuta syytä miksi tuollaisia muutaman pirahduksen puheluja virkailija tekisi. Toki kaikki on mahdollista, ihmisistä kun on kyse. On kyllä huono juttu, että lähetetään sähköpostia. Sähköpostia ei työnhakija välttämättä lue joka päivä ja osoitekin saattaa olla vanha tai väärä. Tekstiviesti on parempi vaihtoehto ja sitä yleensä käytetään ainakin siinä TE-toimistossa, jossa minä työskentelen. Käytännöt saisivat olla samat koko maassa, mutta tällä hetkellä ne mitä ilmeisimmin eivät ole.

      Poista
  8. Kovasti on sitten ollut yhteysvaikeuksia, kun puhelujen välillä oli useita päiviä. Ehkä vain muodon vuoksi pirautettiin ja rasti ruutuun, että homma hoidettu. Sähköposti on ainakin minun kohdallani ollut ihan yleinen yhteydenpitomuoto te:n kanssa. Pidän noita puheluita täysin turhia omalla kohdallani. Olen korkeasti koulutettu ihminen, joka osaa hakea töitä itsenäisesti. Jos jotain tietoa olen kaivannut, sitä ei te-virkailijat ole kyenneet antamaan. Yleensä kehotetaan soittamaan palvelunumeroihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai niin. No homma ei ole kyllä hoidettu millään pikaisella soitolla, jolloin henkilöä ei saada kiinni. Enpä lähde kuitenkaan enempää miettimään, että mistä on kyse, koska en ole sinulle itse pirautellut, joten siitä asiasta jauhaminen on täysin turhaa ja olen itse vastuussa vain omista tekemisistäni.

      Sehän on hyvä, että osaat hakea töitä itsenäisesti. Kaikki eivät siihen kuitenkaan kykene, eikä edes korkeakoulutus ole mikään tae siitä että työnhakijan työnhakutaidot olisivat kunnossa. Huomaa, etten nyt epäile juuri sinun kykyäsi tai motivaatiotasi.

      Poista
  9. Löysin juuri kiintoisan blogisi! Mitä neuvoisit, nyt kun olet itse "työkkärin täti", ilmoitanko suunnittelemistani sivutoimisista opinnoista TE-toimistolle ja riskeeraan työmarkkinatukeni?

    Äskettäin tuli kielteinen päätös, kun olisin päässyt päätoimiseen aikuiskoulutukseen tutkintoa suorittamaan; lupaa omaehtoiseen opiskeluun ei myönnetty, koska koulutus ei olisi suoraan johtanut työllistymiseen (suunnittelen oman yrityksen perustamista, mutta olisin tarvinnut tuon kurssin jälkeen lisäopintoja). Nyt pelkään, että en milloinkaan pääse opiskelemaan, jos se on TE-toimistosta kiinni, ja haluaisin niin kiihkeästi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvoisin ilmoittamaan opinnoista TE-toimistolle. Jos "jäät kiinni" opinnoistasi, niin sitten ei se sittenkään hyvä heilu. Mitä siinä ilmoittamisessa menettää, jos opinnot ovat selkeästi sivutoimisia? Ilmoitat opinnot, asia selvitetään ja sitten opiskelet. Selvittelyn ajaksi työmarkkinatuen maksatus toki pannaan jäihin, mutta voit nopeuttaa käsittelyä vastaamalla opinnoista tehtävään selvityspyyntöön nopeasti ja tarkasti. Voit myös yrittää minimoida tuen maksatuksen keskeyttämistä tekemällä ilmoituksen opinnoistasi siinä vaiheessa kun olet saanut ilmoituksen seuraavan työmarkkinatuen maksamisesta.

      Olisi ihan mielenkiintoista tietää, että mihin opintoihin et saanut omaehtoisen opiskelun tukea? Ei opintojen pidä suoraan työllistymiseen johtaa, ei kai mitkään opinnot varmaa työllistymistä takaa, mutta huonosti työllistäviin koulutuksiin ei yleensä tukea myönnetä. Tuen myöntämiseen vaikuttavat myös muut seikat, onko alla tuore tutkinto, onko edellinen tutkinto työllistävä jne. eli lähihoitajalla vuosimallia 2016, joka tahtoo opiskella artesaaniksi, on kyllä melko huonot tsäänssit. Mutta mikään ei ole toki mahdotonta, päätöksen tekee kuitenkin ihminen ja ihmiset ovat erilaisia. Mutta ei niitä päätöksiä ihan hatusta vedetä, ja ei selkeät tapaukset käsitellään asiantuntijaryhmässä.

      Poista
    2. Onko muuten mahdollista opiskella niitä opintoja opintorahalla?

      Poista
  10. Olisin halunnut suorittaa vuoden pituisen myynnin ammattitutkinnon aikuiskoulutuksena (1 päivä lähiopintoja + 3 päivää harjoittelua viikossa). Opintorahaa noihin opintoihin ei olisi ollut mahdollista saada, ja perheen talous on muutenkin sen verran tiukoilla, ettei pelkällä opintorahalla pystyisi opiskelemaan (se ei riittäisi edes matkoihin opiskelupaikkakunnalle). Oppisopimus olisi ollut mieluisin tapa opiskella, mutta en löytänyt paikkaa.

    Edellinen tutkinto on yli 25 vuoden takaa, joten tuoretta tutkintoa ei todellakaan ole takana! :) Lisäksi minun ei käytännössä ole mahdollista työllistyä kyseiselle alalle nykyisellä asuinseudulla.

    En löytänyt blogistasi vastausta siihen, lähditkö loppujen lopuksi itse jossain vaiheessa sivutoimisesti opiskelemaan ja miten TE-toimisto siihen suhtautui.

    VastaaPoista
  11. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

    Boostausta aloitteelle!!! Allekirjoittakaa! (Mitä muutakaan voimme tehdä?)

    VastaaPoista
  12. ”Eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp on laki joka rankaisee kansalaista asioista jotka eivät ole hänen päätettävissään. Sellainen laki on absurdia, minkä takia se ei ole täytäntöönpanokelpoinen, joten HE 124/2017 vp:n tulee kumota välittömästi.”

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

    VastaaPoista
  13. Mitähän sinulle nykyään kuuluu? Vieläkö olet töissä? Kuulumisiasi olisi kiva lukea...

    - yksinkertainen elämä

    VastaaPoista
  14. Toivottavasti et ole unohtanut meitä ja toivottavasti sinua ei olla "tapettu" liiallatyömäärällä!

    Määräaikaishaastatteluista.

    Minulle ei esimerkiksi olla soitettu sovittuna viikkona TE-palveluista ja he ovat sen takia katkaisseet työnhakuni. TE-palveluiden virhe toki, joka tietenkin korjataan myöhemmin, mutta onhan tämä pöyristyttävää.

    Omilla sivuillani luki aiemmin; Työnhakusi on voimassa XX.XX.2018 saakka. Lisätieto: TE-toimisto soittaa 0295-alkuisesta numerosta viikolla X maanantain ja perjantain välillä virka-aikaan.

    Soittoa ei ole tosiaan kuulunut ja työnhakuni on katkaistu sinä päivänä, johon saakka työnhakuni oli voimassa.

    Minun piti ensin odottaa koko viikko valmiustilassa puhelua, jota ei sitten loppujenlopuksi tullut. Ja kaikenlisäksi työnhaku katkaistiin. Joten sen joutuu itse myös selvittelemään TE-paveluiden kanssa erikseen. Tällaisesta toiminnastahan tulee lisää töitä jokaiselle. Naurettavaa!

    Miten näin voi tapahtua? Aiemmin (ennen toteutuneita 3kk määräaikaishaastatteluja) sivut ilmeisesti sentään osasi automaattisesti siirtää työnhaun voimassaolopäivää eteenpäin, ellei virkailija ehtinyt ottaa yhteyttä ennen työnhaun katkeamisajankohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit myös poistaa puhelinnumeron te-toimiston tiedoista. En tiedä estääkö se automaattista työnhaun katkeamista. Minulla katkesi työnhaku jokin aika sitten automaattisesti ja kärppänä ilmoittauduin seuraavana päivänä taas työttömäksi ihan vaan varmuuden vuoksi. En tiedä olisiko päivärahojen maksuun tullut katkosta jos en olisi noin toiminut.

      Selvää vastausta en myöskään saanut te-toimiston suunnalta kysymykseeni onko työnhaut yhä toistaiseksi voimassa olevia vai ei, siis huolimatta siitä kuuluuko yhteydenottoa määräpäivään mennessä vai ei.

      Poista
    2. TE-palveluiden virhe, sen myönsivät ja kesti 2 yhteydenottoa, että se korjattiin.

      Tiedoissani ei nyt enää lue ollenkaan päivämäärää, mihin saakka työnhakuni on nykyään voimassa.

      Poista
  15. Mitä sulle kuuluu? On tovi vierähtänyt edellisestä kirjoituksestasi?

    VastaaPoista
  16. muakin kiinnostaa, miten sulla menee nykyään?

    VastaaPoista
  17. Kohta vuosi viimeisestä päivityksestä. Olisko aika antaa tilannekatsaus uskollisille lukijoillesi? Tunnustan että käyn katsomassa täältä päivitystä vähintään parin viikon välein...

    VastaaPoista
  18. No eikö sitä päivitystä koskaan tule :(

    VastaaPoista
  19. Käyn täällä aina puolen vuoden välein tivaamassa päivitystä, kunnes Onnesta Osaton täyttää toiveemme!

    VastaaPoista
  20. Tänä poikkeusaikana Onnesta Osattomalla on varmaankin yllin kyllin aikaa tehdä tilannepäivitys...?

    VastaaPoista
  21. Nyt sitä päivitystä ja sassiin!

    VastaaPoista
  22. Näin korona-ajan kaamoskurimuksen aikana Onnesta Osattomalla mahtaa olla rutkasti aikaa päivittää tilannettaan meille uskollisille lukijoille?

    VastaaPoista
  23. Ehkä korona vei Onnesta Osattoman :(

    VastaaPoista
  24. Vieläkin uskon, että Onnesta Osaton voisi päivittää kuulumisiaan. Sillä hitto miks ei?

    VastaaPoista
  25. On koittanut vuosi 2023 - onko tämä se vuosi kun Onnesta Osaton päivittää kuulumisiaan?

    VastaaPoista
  26. Näin keskikesän 2023 kunniaksi Onnesta Osaton varmaankin herää kohmeestaan ja kertoilee kuulumisiaan!?

    VastaaPoista
  27. Mites tämä loppuvuosi 2023, joko Onnesta Osaton kertoo meille kuulumisiaan?

    VastaaPoista
  28. Se on jo 2024, jokos tänä vuonna Onnesta Osaton kertoilee kuulumisiaan?

    VastaaPoista