sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Puhu pukille

Huomasin lehdestä ilmoituksen mielenkiintoisesta koulutuksesta. Siis todella mielenkiintoisesta, tuota aihetta voisin kuvitella opiskelevani ihan antaumuksella. Edellistä tutkintoa ei tarvitsisi heittää romukoppaan, vaan tämä uusi tutkinto täydentäisi vanhaa. Koulutus kestäisi opiskelutahdista riippuen noin kaksi vuotta. Luulen, että työllistymismahdollisuuteni koulutuksen jälkeen olisivat paremmat, mutta mitään varmuutta asiasta ei tietenkään ole. Valmistuttuani olisin sen kaksi vuotta vanhempi ja kun en nytkään mikään parikymppinen ole... mutta kyllä tätä täytyy ihan vakavasi pohtia. Olin valmistumisen aikaan niin helpottunut, kun sain jättää opiskelijastatuksen taakseni, mutta parempi sekin kuin tämä nykyinen työttömän paskan status. 

Haluaisin keskustella asiasta jonkun kanssa, mutta ei ole ketään, kenelle puhua. Lähisukulaisten mielipiteet ja neuvot tiedän jo etukäteen; täystyrmäys, ei missään nimessä, olet jo opiskellut tarpeeksi, nyt on aika mennä töihin. Joo, mutta kun niitä töitä ei ole. Ystävilläni ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa, kun yritän punnita vaihtoehtojani ääneen. ''Hae vaan niitä töitä, kyllä se vielä tärppää.'' Joo, mutta kun ei välttämättä ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä tärppää. Olen hakenut töitä nyt yli vuoden verran. Ensin vain oman alani töitä, mutta sitten myös kaikkia muitakin paikkoja, joihin minulla periaatteessa on mahdollisuus päästä. Tarjolla on ei oota, huolimatta siitä kuinka hienoja hakemuksia rustaan tai kuinka vimmatusti CV:tä viilaan. 

Taidan hakea tähän koulutukseen ihan hissun kissun. Saattaa hyvinkin olla, etten pääse edes sisään, joten turha kai siitä on kenellekään puhua. Nielen sitten myös pettymyksen itsekseni. 





12 kommenttia:

  1. Kitos blogista! Täällä toinen keski-ikäinen ja työtön nainen jakaa ajatusmaailmasi. Näin blogisi lukijana kyllä tsemppaisin sinua hakemaan opintoihin. Voithan silti hakea työpaikkoihin, jotka todella tuntuvat kiinnostavilta. Sinne vaan =)! Saat muuta ajateltavaa kuin työttömyyden ja kuka ties, tapaat uusia ja mielenkiintoisia ihisiä. Pidän peukkuja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan itselle, että jaksat blogia lukea :) Lähetin juuri TE-palveluille sähköpostilla kyselyä, että onko mitään mahkuja opiskella omaehtoisesti työttömyysetuudella (opintotukikuukaudet on käytetty). He eivät voi sitä varmasti luvata, hakemukset käsitellään jossain lautakunnassa ilmeisesti mutu-tuntumalla, mutta haluaisin tietää, että voinko edes hakea, vai tuleeko automaattinen tyrmäys. Tuohon koulutukseen on monivaiheinen hakuprosessi ja en tahtoisi käyttää siihen turhaan energiaa. Ja olisihan se kurjaa tulla valituksi, jos sitten ei olisikaan taloudellisesti mahdollista opiskella, kun ei saisi mistään latin latia.

    Ajattelin kyllä vielä vuosi sitten, että opiskelut ainakin vähäksi aikaa opiskeltu ja nyt mennään töihin! Eipä sitten niin vaan mentykään... päivät kuluvat miettien kaikenlaisia vaihtoehtoja, työkokeilua, palkkatukityötä, uutta tutkintoa, ulkomaille muuttoa...

    VastaaPoista
  3. Kannattaa hakea opiskelemaan tuota koulutusta ja varsinkin jos se täydentäisi entistä tutkintoasi. Toivottavasti tuo opintojen rahoituspuoli selviää myönteisellä tavalla. Peukutan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Opiskelin tuosta aiemmasta tutkinnosta loput 7 kk omaehtoisesti ansiosidonnaisella, joten kokemusta ainakin rahoituksen hakemisesta on. Voi olla, ettei uusia opintoja katsota työllistymistä edistäviksi, mistäpä sen tietää, herran haltuun vaan.

      Poista
  4. Minä opiskelen nyt työttömyysaikana avoimessa yo:ssa. Opiskelu on sivutoimista, siis alle 5 op / kk, eikä se johda tutkintoon. Työttömyysturvaan opiskelulla ei siis pitänyt olla mitään vaikutusta, mutta paperini kävivät kuitenkin kierroksen siellä lautakunnassa. Ikävin puoli oli, että työttömyysturva katkaistiin asian käsittelyn ajaksi. Toki se maksettiin myöhemmin takautuvasti, mutta rahallisesti niukkaan kuukauteen kannattaa siis varautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis aivan järkyttävää, että työttömyysturva katkaistaan asian käsittelyn ajaksi. Ja miksi ihmeessä tuollaista asiaa täytyy jonkun lautakunnan käsitellä!? Olen työtön työnhakija, menen parina päivänä viikossa iltaisin luennolle yliopistolle. Miten tämä voisi tarkoittaa sitä, että työnhakuni ei olisi voimassa? Töttöröö, että menee hermot. Itsekin oli aikeissa ilmoittautua avoimen kurssille ensi keväänä, kerroin tästä jo omalle työkkäritädille ja hän sanoi sen olevan ok, kunhan vaan ilmoitan asian TE-palveluille. Pitääpä kysyä asiaa uudelleen, sillä minulla ei ole varaa olla kuukautta ilman rahaa. Hyvä vaan, etten vielä ehtinyt ilmoittautua ja maksaa 50e kurssimaksua.

      Poista
    2. Itse keskustelin asiasta ensin Työlinjan virkailijan kanssa, jonka mielestä opiskelu oli ok, kunhan ilmoitan siitä omaan työkkäriin. No ilmoitin. TE-toimiston täti soitteli jonkin ajan päästä ja oli sitä mieltä, että kuukausittainen opintopistemäärä saa olla vain 2,5 (ei pidä paikkaansa). Kummastakin paikasta tuli kuitenkin sama vastaus: "... mutta mehän ei tehdä mitään päätöksiä täällä".

      Työttömyysturvaan liittyvästä paperityöstä selviytyminen on vähän enemmänkin lukeneelle ihmiselle hankalaa. Sillä ahdistaakin, etteivät edes työttömille tarkoitetut palvelut pysy pykäläviidakossa ajan tasalla.

      Poista
  5. En tiedä meneekö tämä aivan kaipaamastasi vuoropuhelusta, mutta koitetaan kuitenkin kommentoimisen muodossa. Olin hiljattain TE-toimiston Työnetsijä- palvelun infotilaisuudessa ja siellä tuli kyllä aika raa'asti esille nykytilanne. Ensimmäinen 3kk mennään 50% työllistymismahdollisuudella ja 3-6kk tippuukin jo 1,7% ja 6kk-> tippuu 0,6%. Eli hurja pudotus työllistymisen todennäköisyyksissä kun aikaa kuluu.

    Kannustaisin opiskelemaan, jos vain rahoituksen saa kuntoon. Itsekin tiedustelin TE-keskuksesta, jos olisin työttömyyspäivärahalla lähtenyt opiskelemaan niin tuli selkeä tyrmäys, opintopisteitä tulee liikaa niin muuttuu päätöimiseksi opiskelijaksi. Onneksi ensi vuonna astuu voimaan lakiuudistus, joka estää opintotukien saamisen toisen vastaavan tutkinnon opiskeluun....istutaan sitten sohvalla, eikä vahingossakaan paranneta mahdollisuuksia työllistyä, prkl!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun sen pitäisi olla juuri toisin päin: työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua, kuten tutkinnon suorittamista yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa (ote TE-palveluiden omilta sivuilta, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella). Eli pitäisi saada sitä työttömyysetuutta mitä muutenkin saisi (mahdollisesti korotettuna 200 päivää) + ylläpitokorvausta 9e/pv. Mutta pitäisi ja pitäisi, lopullisesti asian ratkaisee joku lautakunta, joka suuressa viisaudessaan päättää, että parantavatko opinnot työttömän työllistymismahdollisuuksia. Ehkä sinulle on neuvottu TE-toimistossa väärin? En olisi yllättynyt, jos näin olisi marjat. Itse opiskelin tuon aiemman tutkinnon loppuun ansiosidonnaisella ja sain itse selittää omaehtoisen opiskelun hakuperusteita työkkärin sedälle. Ja lähettämäni hakupaperit tietenkin laitettiin TE-toimistossa hukkapiiloon ja niitä etsittiin parisen viikkoa ennen kuin löytyivät jostain mappi ö:stä.

      Opintotukea ei tosiaankaan tule tippumaan toiseen maisteritutkintoon, mutta työttömyysetuutta pitäisi periaatteessa pystyä saamaan sen 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Mutta ensin pitäisi tulla hyväksytyksi itse koulutukseen ja sitten pitäisi pysyä työttömänä, että voi hakea oikeutta omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella.

      Poista
  6. Huippuosuva teksti tuossa kuvassa; jotenkin tuntuu sopivan myös tämän menossa olevan typo-koulutukseni määrittelyyn!
    Miksi muuten kerrotte TE-toimistossa opiskelevanne avoimessa yliopistossa? Erehdyin sen kerran tekemään, (sitä ennen) ja sen jälkeen olen ollut mahdollisista opiskeluistani hyvin hiljaa. Kukaan ei perään kysele eikä saa opiskeluanne selville, jos ette niistä itse kerro. Avoimen opinnoissa ei sitäpaitsi yleensä koskaan tule 5 op kuukaudessa täyteen, joten turha lähteä tekemään niistä mitään selvityksiä!
    PS. En opiskele tällä hetkellä avoimessa enkä tod.näk. opiskele enää jatkossakaan, koska sen tien olen katsonut loppuun. Se oli hauskaa ja mielenkiintoista, ei-päätoimista opiskelua yhteensä 100 op verran noin kuuden vuoden aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus olikin olla ihan hiljaa tuosta avoimessa opiskelusta, pähkäilin tosiaan itsekin, että mistä muka saisivat siitä tietää. mutta jostain syystä möläytin sen työkkärin tädille. Hän oli kyllä sitä mieltä, että ihan sallittua on, jos ja kun ei kerry kuin 5 op, mutta käski kuitenkin ilmoittaa asiasta ennnen kuin aloitan kurssin. No en kyllä ilmoittele enää mitään...

      Olin kyllä niin oikeassa arvellessani, että lähisukulaiset tyrmäävät opiskelun täysin. En sanonut tästä harkitsemastani kahden vuoden koulutusohjelmasta mitään, mutta mietin ääneen, että josko sitä pääsisi jonnekin typo-koulutukseen ensi keväänä. ''Et kai sinä enää mitään opiskele! Ei aina voi vaan kouluttautua ja kouluttautua!'' Pikkuisen oli pinna palaa, sillä eiköhän se ole parempi johonkin koulutukseen mennä (jos edes pääsee) kuin olla työttömänä. Mitähän olisivat tuumanneet, jos olisin kertonut harkitsevani kahden vuoden lisäopintoja... mutta toisaalta, mitäpä se kenellekään kuuluu. Kyllä minä aina olen tehnyt asiat oman pääni mukaan ja niin tulen tekemään tässäkin asiassa.

      Poista