torstai 22. tammikuuta 2015

Typ, typ, typooo!

Pääsin sitten työvoimapoliittiseen koulutukseen. Kävin tänään haastattelussa ja oikein mukavastihan se meni, lupasivat paikan n. 5 minuutin jutustelun jälkeen. Jee. On kiva olla haluttu, oikein kuuminta hottia, vaikkakin kyseessä on vain palkaton työvoimakoulutus. Olisipa menestys yhtäläinen työhaastatteluissa. 

Olen aika toiveikas koulutuksen suhteen, jospa siitä vaikka ura urkenisi. Mikään ei ole tietenkään varmaa, mutta kyllä minulla on sellainen kutina, että tämä koulutus parantaa työllistymismahdollisuuksiani. Jos ei Suomessa, niin ainakin ulkomailla ja nimenomaan Norjassa. Ja jos sitten olen yhtä työtön koulutuksen jälkeen kuin olen nyt, niin sitten olen. Pakko kuitenkin yrittää tätäkin kautta päästä leivän syrjään kiinni. 

Tämä siis ei ole se koulutus, johon olisi kuulunut opintomatka Intiaan. Opintomatkoja pohjoiseen on kuitenkin luvassa. Jee. Vielä kun joku viisas kertoisi, että saankohan koulutuksen aikana työmarkkinatuen korotettuna. TE-palveluiden sivuilta ei ilmene, että millä perusteella korotus maksetaan. Joillekin maksetaan ja joillekin ei. Jospa työkkärin täti huomenna arpoisi senkin päätöksen minulle. Que será, será.


15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Nyt vaan täysillä keskittymään uuden oppimiseen. Jännittää hieman, että minkälaisia opiskelutovereita saan.

      Poista
  2. Onnea! Joskus muinoin piti olla koulutusala mainittuna tuöllistymissuunnitelmassa niin sai korotettua päivärahaa. Tiedä sitten miten tänä päivänä nuo menee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, saa vielä jännittää, että maksaako Kela tuen korotettuna vai ei. Pyysin sähköpostitse TE-palveluiden virkailijaa lisäämään koulutuksen työllistymissuunnitelmaani ja kysyin samalla, että maksetaanko työmarkkinatuki korotettuna. Sain vastauksen samana päivänä (hienoa!) ja koulutus on nyt lisätty työllistymissuunnitelmaan (hienoa!). Kysymykseeni korotuksesta sain tällaisen vastauksen ''Koulutuksen ajalta saat Kelalta työmarkkinatuen + ylläpitokorvausta 9 €, 5 päivää/vko''. Huokaus. Taas niitä hetkiä, jolloin ajattelin, että tekisin arvon virkailija tuon sinun työsi paremmin. Vastaisin asiakkaan kaikkiin kysymyksiin, enkä vain osaan kysymyksistä. Ylläpitokorvaus 9e/pv on eri asia kuin työmarkkinatuen korotus 4,80e/pv.

      No, löytyi netin syövereistä kuitenkin Kelan virkailijoille tarkoitetut ohjeet, joissa neuvotaan näin: ''Työ- ja elinkeinotoimisto ilmoittaa palvelun (eli koulutuksen) sisältymisestä suunnitelmaan työvoimapoliittisessa lausunnossa. Jos lausunnossa on tieto, ettei palvelu sisälly
      suunnitelmaan, maksa etuus ilman korotusosaa.'' Eli TE-palvelut lähettävät Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon, josta selviää sisältyykö koulutus työllistymissuunnitelmaan vai ei ja sen mukaan Kela sitten maksaa korotuksen tai on maksamatta sitä. n. 100e lisärahan saaminen riippuu siis siitä, jaksaako/muistaako työkkärin täti mainita asiaa lausunnossaan. Pikku raha monelle, mutta itse voisin sillä kenties käydä koulutuspäivinä ja työssäoppimisen aikaan ruokalassa syömässä. Muuten on pakko pärjätä eväsleivillä. Mikäs sen mukavampaa kuin jäädä mutustamaan eväsleipiä jonnekin käytävän nurkkaan, kun muut painelevat lounaalle ruokalaan.

      Poista
  3. Onnea valituksi tulemisesta!
    Typo or not typo, siinäpä kysymys...
    Typoillaan kun ei muutakaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Olen nyt aika innostunut koulutuksesta, enkä ole suonut ajatusta sille, kuinka pettynyt olisin, jos koulutus osoittautuukin aivan turhaksi. Toisaalta olen niin tottunut pettymään, etten enää pelkää pettymystä, vaan otan sen vastaan kuin vanhan, ei-toivotun ystävän.

      Poista
  4. Onneksi olkoon Osaton, ehkä se ura siitä tosiaan urkenee! Ihanaa kun jaksat pitää päätä pystyssä ja pilkettä silmäkulmassa läpi kaikkien vaiheiden... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Myönnettävähän se on, että olen pohjimmiltani kuitenkin aika positiivinen ihminen. Lunta tulee tupaan välillä liiankin kanssa, mutta kyllä se kevätkin taas jossain vaiheessa koittaa. Elämän kevät, hehhehhee...

      Toivottavasti työt sujuvat hyvin. Älä turhaan pode huonoa omaatuntoa työllisyydestäsi, sehän on kaikille työttömille rohkaisevaa, että joku pitkäaikaistyötön työllistyy.

      Poista
    2. Juu en pode, luulen päässeeni sen vaiheen yli. Onhan mullakin ollut noita mutkia elämän matkassa, nyt koen ansainneeni tämän työpaikan, ja jos esimerkkini rohkaisee jotakuta jo lähes luovuttanutta yrittämään vielä kerran, niin - hei, mahtavaa!

      Mut "korotettiin" just täysiaikaiseksi työntekijäksi (olen tosin tehnyt tähänkin asti täyttä päivää lähes koko ajan) ja viime viikolla voitin yksi päivä lounarikisan ollen "päivän tehotykki". Iloitsen työstäni kovasti ja teen sitä mielelläni. Ja vaikkei palkka ole taivaita hipova, Siperia opetti arvostamaan v a k i t u i s t a työtä...

      Tsemppiä ja onnea vielä kerran Osaton!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitosta vaan! Onpa omituista ajatella, että ensi viikolla on ohjelmaa maanantaista perjantaihin.

      Poista
  6. Mielettömän hienoa, onnea matkaan! :-)
    Ja todellakin, toivottavasti saat ne korotukset. Itsekin varmistin asian työkkäristä ja sain saman vastauksen kuin sinä. Harjoittelupaikka on vielä hakusessa, mutta olen sentään saanut laadittua jonkinlaisen listan potentiaalisista paikoista kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. On tämä elo aika takkuista, askel eteen, viisi taakse...tai ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä. Ehkä kuitenkin eteenpäin minäkin astelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Ärsyttää, kun noista korotuksista ei voi olla selkeää tietoa Kelan tai TE-palveluiden sivuilla. Mutta noiden Kelan työntekijöille tarkoitettujen ohjeiden mukaan korotusosan tosiaankin saa, jos koulutus on merkitty työllistymissuunnitelmaan ja tästä on maininta TE-palveluiden Kelalle lähettämässä työvoimapoliittisessa lausunnossa. Oletan, että saan korotuksen ja valitan, jos en saa.

      Voihan kuitenkin olla, etten taida raaskia käydä lounaalla koulutuspaikan ruokalassa. Lounas maksaa 10-12 euroa. Keittolounaan saa halvemmalla, mutta entä jos tarjolla on lihapullia ja perunamuusia? En minä voi ryystää mitään kukkakaalikeittoa, jos lihapullat haisevat vierustoverin lautaselta nokkaan.

      Toivottavasti löydät hyvän harjoittelupaikan. Minun koulutukseni harjoittelupaikat ovat jo ainakin osittain tiedossa. Ja koulutuksen jälkeen pitäisi osalle olla ihan oikeasti töitä tiedossa. Kääk. Uskon vasta kun kirjoitan nimeni työsopimukseen.

      Poista
  7. Hieno homma! Pistähän kuulumisia sitten koulutuksesta tulemaan sivulle. Onnittelut vielä!

    VastaaPoista