perjantai 8. huhtikuuta 2016

Valepukki

Kävinpä sitten pitkästä aikaa grillaamassa. Eli työhaastattelussa, minua grillattiin, ei makkaroita. Oikein kahteen kertaan haastateltiin. Pääsin ilmeisesti ensimmäisen kierroksen jälkeen jatkoon, ja nyt sitten odottelen toisen haastattelun tulosta. En pidättele hengitystäni, olen valmistautunut pettymään jälleen kerran. Ensimmäinen haastattelija oli jotenkin inhimillisempi, ja tulimme hyvin juttuun, mutta toinen haastattelija oli töykeä nuori menestyjä, jolle tällainen keski-ikäinen silppu-cv:n omaava nainen ei varmaan ollut se paras vaihtoehto. Odotellaan kuitenkin vastausta vielä. Kyse olisi vain neljän kuukauden työpätkästä, mutta pitkäaikaistyöttömälle se vastaisi lottovoittoa.

Suurin este työttömän työllistymiselle on se, että hän on työtön. Pitkäaikaistyötön on jo täysin kelvoton tapaus. Pitkittynyt työttömyys tekee työnantajien mielestä työttömästä kuin työttömästä automaattisesti työkyvyttömän ja syrjäytyneen, vaikka näin ei oikeasti olisikaan. Eilen eduskunnan kyselytunnilla vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Alanko-Kahiluoto oli myös huolissaan pitkäaikaistyöttömyydestä. Jos putoaa ansiosidonnaiselta työmarkkinatuelle, on kuulemma erittäin vaikeaa enää ponnistaa takaisin työelämään. Kerroppa jotain uutta! Mutta mistä se ponnistamisen vaikeus johtuu? Minä väitän, että monen työttömän kohdalla syy ei ole työhaluttomuus tai työkyvyttömyys, vaan työnantajien haluttomuus palkata työttömiä. Sillä muutenhan tuota samaa logiikkaa käyttäen äitiyslomalta palaavat olisivat automaattisesti työkyvyttömiä, vuorotteluvapaa syrjäyttäisi työelämästä, pitkän sairausloman aikana työtaidot katoaisivat taivaan tuuliin. On todella turhauttavaa kuunnella näitä syrjäytymispuheita, kun itse tasan tarkkaan tietää, ettei työkyky ole miksikään muuttunut. 

Mutta hetkinen, pääsinhän minäkin työhaastatteluun? Että kyllä se lopulta onnistaa, kun reippaasti jaksaa vaan hakea ja hakea töitä? Väärin. Pääsin haastatteluun, koska tekaisin CV:seen uuden rivin, ja kerroin hakemuksessa olevani opiskelija, en työtön. Väitin olleeni viime vuonna seitsemän kuukautta palkkatöissä, vaikken ollutkaan. Sepitin sellaisen työnantajan, jolle ei soitettaisi ja udeltaisi suosituksia. Haastattelija ei korvaansa lotkauttanut, kun kerroin ettei tästä yhdestä työpaikasta ole työtodistusta, koska muita työtodistuksia oli kuitenkin iso pino esittää. Keksityt työtehtävät eivät liittyneet mitenkään tähän nyt hakemaani tehtävään, ja olen aiemminkin tehnyt noita töitä, joten en valehdellut itselleni uusia taitoja. Opiskelen tällä hetkellä sivutoimisesti, joten väittäessäni olevani opiskelija, en oikeastaan valehdellut. Olen melko vakuuttunut, että jos olisin valinnut sähköisen hakulomakkeen vaihtoehdoista opiskelijan sijaan työttömän, ei kutsua haastatteluun olisi tullut. En pode yhtään huonoa omaatuntoa valehtelusta ja totuuden kaunistelusta. Minullekin on valehdeltu ja uskoteltu, että kouluttautuminen kyllä kannattaa. Kukaan vaan ei kertonut, että jos työttömyytesi pitkittyy, niin voit pyyhkiä tuolla koulutuksellasi takapuolta. Olet ottanut opintolainaa eli muka investoinut tulevaisuuteen täysin turhaan. Siinäpähän makselet sijoitustasi työttömyyskorvauksesta takaisin, ketään ei kiinnosta, senkin luuseri. Lällätilää. Mitäs läksit väärälle alalle. Minä en suostu enää makaamaan maassa kuin joku saatanan kynnysmatto ja ottamaan mukisematta vastaan tuota paskaryöpytystä, jota työtön saa niskaansa joka tuutista. Kyllä minäkin osaa pelejä pelata, ja minulla ei ole mitään menettävää, joten voin iskeä melkoiset panokset pöytään. 


Osataan sitä paremmissakin piireissä.

13 kommenttia:

  1. Pidän peukkuja, että sinua onnistaa! Äh, Soini ja muut valtaapitävät...tulee huono olo aina kun näenkin noista jonkun naaman. Lyödäänkö kuitenkin vetoa, että kun ensi vaalit koittavat, kansa on jo autuaasti unohtanut tämänkin vuoden leikkaukset ja munaukset. Itseäni ei vaaliuurnille äänestämään enää taida saada. Pitäkööt tunkkinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoivat ilmoittavansa työpaikasta tänään perjantaina tai maanantaina. Ei kuulunut ainakaan tänään mitään. Veikkaan, että ilmoittivat tänään onnellisille työpaikan saajille (paikkoja oli useita) ja maanantaina lähettävät muille sen ei kiitos tällä kertaa -sähköpostin.

      Kansa sai tosiaan sitä mitä tilasi. En ymmärrä kuinka niin moni lähti noiden lipevien populistien kelkkaan. Kokkareiden kannattajat ymmärrän, koska jos sitä rahaa on niin paljon ettei p*skalle taivu, niin eihän siitä mammonasta halua luovuttaa edes hitusta. Köyhät kyykkyyn vaan. Keskustan insinööri on taas ihan oma lukunsa. Insinööriä ei pitäisi päästää hallitusta johtamaan, sillä se ei ole sama asia kuin yrityksen luotsaaminen. Itse olen tyytyväinen äänestämäni kansanedustajan toimintaan (Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen). Hän on oppositiosta tehnyt useita erinomaisia aloitteita ja kysymyksiä ja pitänyt hyviä puheenvuoroja.

      Poista
  2. Että kaksi haastattelukierrosta neljän kuukauden pätkään. Ei puutu enää kuin psykologiset testit.

    Tuokin alkaa olla usealla alalla vitsauksena, että vakituiseksi pääsee niin sanotut kehittäjät ynnä muut hallinnon henkilöt. Perustyöt teetetään sitten puoli-ilmaiseksi pätkäläisillä ja harjoittelijoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin ajattelin, että ihan hullua hommaa. Ensin rekryfirman edustaja haastatteli, ja sitten vielä asiakasfirman edustaja kyseli seuraavana päivänä melkein samat kysymykset. Tivasi hieman enemmän, että osaanko käyttää heidän tietokoneohjelmia. Yritä siinä kärsivällisesti selittää, että en ole juuri teidän ohjelmianne käyttänyt, miksi olisin kun en ole ollut teillä ennen töissäkään, mutta monenlaisia vastaavia ohjelmia on tullut käytettyä. Joten tuskin siinä kauan nokka tuhisee, kun niitä teidän ihme ohjelmianne opettelee käyttämään.

      Poista
  3. Heh, sinun innoittamana taidan ilmoittautua avoimeen yliopistoon ja suorittaa yhden kurssin, jonka jälkeen voin rehellisesti sanoa opiskelevani yliopistossa ja olevani opiskelija... Pidän peukkuja, että saisit töitä, mutten pidätä hengitystä, sillä tiedän elämän realiteetit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turha maksaa kalliita maksuja sinne avoimeen yliopistoon. Vaihda vaan reilusti status opiskelijaksi, eihän ne rekrytoijat sitä mistään pysty tarkistamaan. Toki sinun pitää kysyttäessä pystyä kertomaan näistä opinnoistasi jotain, mitä niiden avulla aiot saavuttaa? Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Mielikuvitusta peliin, tuohonhan voi hölöttää ihan mitä vaan. Koin jonkinlaisen herätyksen, sillä tajusin, että sitähän voi CV:seen ja työhakemukseen satuilla ihan mitä huvittaa. Niin varmaan osa työnhakijoista tekeekin, mutta itse on ollut typerän rehellinen tähän asti. En aio enää olla. Minähän voin sanoa olevani vaikka ja mitä, kunhan en jää valheesta kiinni. Tottakai tarinan pitää olla uskottava, ei kukaan minua esimerkiksi balleriinaksi usko, mutta jotain menevämpää voin kuitenkin esittää kuin köyhää pitkäaikaistyötöntä. Ei kannata tietenkään keksiä itselle sellaisia taitoja, joita itsellä ei ole. Ei saa tekaista tutkintoja tai väittää olleensa töissä jossain merkittävässä paikassa, jossa ei ole oikeasti ollut. Jos väität olleesi Nokialla töissä, niin siitä täytyy olla työtodistus näytettäväksi. Jos väität siivonneesi kauppaa, hyvinkin menee läpi, ettet ole pyytänyt työtodistusta. Jos haet jotain asiantuntijatyötä, eivät ne sinne siivousfirmaan soittele ja kysy kuinka lattioiden moppaus sujui. Harrastukset voi vaihtaa menevämmiksi ja kalliimmaksi. Sukellusta, melontaa, matkustelua jne. Itse harrastaisin noita kaikkia, jos olisi rahaa. Joka tapauksessa se totuus, että on oikeasti pitkäaikaistyötön ja köyhä, täytyy peittää. Rehellisyys maan perii ja muuta soopaa, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, ettei työelämään ole enää mitään asiaa. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, etten ollut yli vuoteen saanut kutsua työhaastatteluun, vaikka kuinka hienoja hakemuksia kyhäsin, mutta heti kun vaihdoin statuksen opiskelijaksi ja sepitin yhden rivin CV:seen, niin kutsu kolahti?

      Poista
  4. Tiedätkö, että tulen lukemaan aina uudelleen blogiasi, osaat niin hyvin ja hauskast kirjoittaa, että nauran vedet silmissä :) viimeksi ei vain lähtenyt tämä kommentti tulemaan, onkohan jotain häiriötä tässä?
    mutta, siis, olen TÄYSIN samaa mieltä, että työnantajat ovat niitä haluttomia palkkaamaan työntekijää, eikä toisinpäin ettei työntekijä halua töihin. Olen itse kokenut tämän monelta työpaikan taholta. Puhut asiaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, olisiko tässä oikea aika vetää esiin rasisti-kortti? Sillä työnantajien menettely muistuttaa aivan liikaa Apartheid-politiikkaa ja on suoranaista rasismia meitä työttömiä kohtaan.

      Poista
    2. Kiitoksia, kiitoksia. Vakavastakin asiasta täytyy vääntää huumoria.

      Poista
  5. Muuten hyvä idea, mutta rasisti-kortti ei taida toimia. Työttömillä ei ole tarpeeksi "uhripääomaa". Työssäkäyvien mielestä olemme sitä luuserisakkia, joka vain makailee kotona hulppeilla, työssäkäyvien veroista maksetuilla tuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aivan käsittämätöntä, miten työssäkäyvät kuvittelevat, että työttömät ihan omasta halustaan pysyvät kotona. Tuo Alanko-Kahiluotokin sanoi, että pitäisi saada ihmiset lähtemään töihin jo ansiosidonnaiselta. En usko kuitenkaan, että se pieni määrä tyhmeliinejä, jotka eivät hae töitä ansiosidonnaisen aikana, ovat se suurin ongelma. Kyllä sieltä ansiosidonnaiseltakin otettaisiin mielellään töitä vastaan, jos sitä hemputin työtä vaan olisi. Itse ainakin hain töitä kuumeisesti koko ansiosidonnaisen ajan. Minua ärsyttivät tuttavien kommentit tyyliin ''eihän sinulla ole vielä mitään hätää, kun sinähän saat ansiosidonnaista''. Hei haloo. Pienestä palkasta seuraa pieni ansiosidonnainen, ja laakereillaan ei kannata paljon lepäillä, kun tietää sen faktan, että mitä pidempään on työttömänä, sitä hankalampi on saada töitä. Vai mahtaako tehdä rekrytoijaan hyvän vaikutuksen, jos kertoo hakemuksessa olleensa pari vuotta kotona ihan omasta tahdostaan, kun ansiosidonnainen tuli kätevästi tilille? Itse asiassa rekrytoija ei edes lue sitä hakemusta, vaan katsoo ensin CV:stä, että milloin tyyppi on ollut viimeksi palkkatöissä. Pari vuotta sitten? Ei jatkoon.

      Poista
  6. Olisi mukava nähdä kun oikeasti käynnistettäisiin osallistava sosiaaliturva. Kun kaikki duunarit ja virkamiehet olisivat menettäneet ansiotulonsa ja joutuisivat tekemään entisiä töitään 9€/pv korvauksella ja tämä ulotettaisiin myös kansanedustajiin ja ministereihin. Niin haluaisin nähdä kaikkien tämän puolesta huudelleiden ilmeet kun he miettivät:"miten tässä näin pääsi käymään, minähän halusin vain, että ne laiskat työttömät joutuvat tekemään työtä."

    Tosiasia kuitenkin on se, ettei ahneelle riitä mikään. Jos annamme periksi osallistavalle sosiaaliturvalle, niin silloin ei ole maassamme ensimmäistäkään työpaikkaa, vaan meitä on 2,5 entistä työläistä TE-toimiston aktivointititoimenpiteissä. Ja pieni porukka taputtaa karvaisia käsiään ja siemailee Pina Coladaa nauttien elämästä

    VastaaPoista
  7. Siis totta joka sana tuossa kirjoituksessasi!! Kun olisinkin tajunnut laittaa aiempiin hakemuksiini statukseksi "opiskelija", kun kävin kerran viikossa opiskelemassa uutta kieltä paikallisessa opistossa. Pahus! :D

    VastaaPoista