keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Vitun pitkäaikaistyöttömät

Siinä minä istuin, kahvitauolla, ihan hyvillä mielin. Nuoremmat työkaverit miettivät ääneen, että miten jostain täysin mitättömästä asiasta tulee uutiskohu. Jos vaikka jossain televisio-ohjelmassa näytetään liian aikaisin illasta väkivaltaa, seksiä  tms., miten se päätyy Iltaelehden otsikoihin. ''Sehän riittää, kun pari jotain vitun pitkäaikaistyötöntä kommentoi ja valittaa jonnekin keskustelupalstalle, niillä kun on aikaa valittaa eikä parempaakaan tekemistä.'' Sellainen oli vastaus parikymppisen suusta ja sille naurettiin joukolla. Tätä entistä ja kenties tulevaa pitkäaikaistyötöntä ei naurattanut pätkääkään. En ole pahansuopainen ihminen, mutta toivon kuitenkin koko porukalle oikein pitkää työttömyyspätkää. Oppivat jotain elämästä, perkele.

14 kommenttia:

  1. Olen asiasta myös marmattanut aiemmin jonnekin ja jalostanut ideani sellaiseksi utopiaksi, että jokaiselle kansalaiselle pitäisi järjestää pakollinen pitkäaikaistyöttömyys palvelus, kestoltaan 2-3 vuotta. Samaan tyyliin kuin armeija, eli joko olet työttömänä tai menet vankilaan. Kun vielä ennalta ei kerrota milloin se järjetetään, muutoin kuin että tulee tapahtumaan 18-35 välissä. Siinä olisi elämänkoulua jokaiselle, mitä se työttömyys todellisuudessa oikein on. Ilmeisesti valtaosalla kansasta on sellainen harhainen käsitys, ettei työttömän tarvitse maksaa asumisesta, ruuasta, sähköstä, vedestä, netistä, lääkkeistä, liikkumisesta tms. vaan hän saa taikaseinästä 500€ ekstraa kaiken päälle.

    Kun jokainen nuori joutuisi pärjäämään pitkäaikaistyöttömän ansioilla (vanhempien apu vankeustuomion uhalla kielletty) niin (anteeksi voimasanat) kyllä keskittymiskyvyttömien velliperseidenkin mieli ja asenne voisi kehittyä himpun inhimillisempään suuntaan kun omakohtaisesti saisi sen kokea, mitä on elämä kun koko ajan lasket kaikkea mihin varasi riittävät ja ettei se menisi liian helposti niin koko ajan teet mielessäsi riskiarviota niistä asioista, jotka voivat tapahtua esim. pesukoneen rikkoutuminen ja yrität kerryttää puskurirahaa tilille tällaisia tapauksia varten.

    Kun 75% ajattelukapasiteetista hukataan tällaiseen ajatteluun niin lopuilla yrität pitää psyykkeesi kasassa ja vakuutella olevasi tarpeellinen ja oikeasti hyvä ihminen, vaikka 2000 kertaa saat kuulla, ettet kelpaa tänne sinne tai tuonne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannatan tuota pakollista pitkäaikaistyöttömyyttä kaikille. Mutta ehdotan kuitenkin, ettei sen kestoa rajata tuohon 2-3 vuoteen, vaan työttömyyden kesto arvotaan summan mutikassa. Työttömälle itselle ei tietenkään paljasteta, että kestääkö työttömyys vuoden vai eläkeikään asti. Siinäpähän kärvistelkööt epätietoisuudessa.

      Poista
  2. Komppaan täysin sekä Osattoman kirjoitusta että tth78:n kommenttia.

    Tulen katsomaan tätä blogia joka päivä, koska toivon luettavakseni näitä fiksuja näkökulmia suomalaiseen todellisuuteen.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vaan kauniista sanoista :) Ihan tässä punehtuu...

      Poista
  3. Olen samaa mieltä blogin kirjoittajan ja teidän kommentoijien kanssa, että jokainen kokekoon pitkäaikaistyöttömyyden, työnhaun vaikeuden niin tulkoon sitten sanomaan vasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietämättömyyttä ja elämänkokemuksen puutettahan se nuorilla työkavereilla oli. Mutta silti erittäin ärsyttävää. Olen itse yrittänyt muistella, että mitä tuumin työttömistä ennen tätä omaa työttömän uraani. En muista tarkkaan, mutta luulisin, että kyllä minulla empatiaa löytyi.

      Poista
  4. @Katriina; Osattomalla on paljon hyviä kirjoituksia, suosittelen lukaisemaan koko blogin läpi. Ei ole mitään itsesäälissä pyöriskelyä ja surkuttelua omasta kurjasta kohtalosta vaan rautaista asiaa, karut faktat pöytään lyötynä!

    VastaaPoista
  5. tth78, olen lukenutkin jokikisen kirjoituksen. Minulla on omassa kaikkivoipaisuuden ja omahyväisyyden kuplassaan eläviä ystäviä, joille myös olen kertonut, mitä blogissa on kirjoitettu.

    Sinulla on aina mielenkiintoisia ja hyviä kommentteja, ja täytyykin tutustua omaan blogiisi vielä paremmin.

    Katriina

    VastaaPoista
  6. tth78, olen lukenutkin jokikisen kirjoituksen. Minulla on omassa kaikkivoipaisuuden ja omahyväisyyden kuplassaan eläviä ystäviä, joille myös olen kertonut, mitä blogissa on kirjoitettu.

    Sinulla on aina mielenkiintoisia ja hyviä kommentteja, ja täytyykin tutustua omaan blogiisi vielä paremmin.

    Katriina

    VastaaPoista
  7. @Katriina, varoitan jo ennalta, olen saanut jonkin verran paljon siitä, että tekstini ovat hyvin masentavia...Jos sen tunnereaktion pystyy sivuuttamaan niin voi löytää silloin tällöin jotain ihan asiaakin ;)

    VastaaPoista
  8. No pitkäaikaistyöttömänä itsellänikin kyllä kuohahtaisi ja pahasti kuulla tuollaista puhetta, mutta näin varttuneenpana mielestäni parikymppinen on vielä aivan "täysi lapsi" elämänkokemuksensa puolesta.

    Omat lempparit työttömyysblogeista ovat myös tuhannen työhakemuksen miehen- ja onnesta osattoman blogit. Voisitte muuten molemmat kirjoitella vähän useamminkin blogeillenne, pidän molempien tyylistä kirjoittaa ja pohtia asioita.

    Jatkakaa samaan malliin ja hyvää kesää!

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia kehuista. Hyvää kannattaa odottaa, vaimitensenytoli 😆...

    Kyllähän sitä kirjoittelisi useammin, ellei kirjoitusvirheiden korjaamiseen menisi aina viikkoa...

    "Jatkakaa samaan malliin..."- kiitos samoin kesän osalta, muttei meistä kukaan taida haluta jatkaa samaan malliin taistelua työllistymisensä kanssa...

    Juu juu, ymmärsin kyllä mitä tarkoitit, yritin olla vitsikäs... Hullulla halvat huvit jne jne

    VastaaPoista
  10. Törmäsin juuri mielenkiintoiseen työpaikkailmoitukseen... Vitun pitkäaikaistyöttömät älkööt vaivautuko -teemalla;
    http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8982394_fi.htm

    VastaaPoista
  11. Onneksi ei ilmoituksesta ollenkaan paista asenne läpi, että työtön tai kouluttautunut olisi sopiva. Kenelläkään käynyt mielessä sellainen seikka, että työttömyyden pitkittyessä useimmat kouluttautuvat uudelleen? Ja me toiset vielä senkin jälkeen uudelleen ja uudelleen...

    Vähän haiskahtaa siltä, että median lobbaama mielikuva työttömistä alkaa kantaa hedelmää...

    VastaaPoista