torstai 18. elokuuta 2016

Melkein keskiyön mietteitä

Raskaita ovat nämä viimeiset päivät töissä. Vielä alkuviikosta yritin kiristää tahtia toivoen, että jospa minullekin sitä jatkoa kuitenkin tarjottaisiin. Turha on toivo. Minut on sivuutettu täysin. Esimies ei enää käy tervehtimässä, tervehtii vain vieressä istuvat. Melko törkeää. Vierustoverit sentään jotain juttelevat minullekin ja se on edistystä, sillä kolme viikkoa sitten kun muutin siihen työpisteeseen, he eivät edes huomenta toivottaneet. Kahville minua ei sentään pyydetä mukaan. ''Lähteekö Sirpa kahville? Entä Teija?'' Sinne menevät kaikki kolme kahvittelemaan ja minä jään paikalleni istumaan. Turhahan minua on pyytää mukaan, minähän olen vain määräaikainen työntekijä, joka kohta on hämärä muisto vain. 

Enpä siis jää kaipaan tuota työpaikkaa. Palkkapäivää sen sijaan kaipaan jo valmiiksi. Eihän tuo mikään hurja palkka ollut, mutta olisi siitä pidemässä työsuhteessa jäänyt hieman syrjään laitettavaksi. Sillä kyllähän minä tiedän, kuinka pitää toimia: palkka tulee ja siitä maksellaan kaikki pakolliset päältä pois. Pienen osan saa humputtaa ja osa olisi hyvä laittaa säästöön pahan päivän varalle. Nyt ei jää juuri mitään säästöön. Menin sitten tuhlaamaan kaikki ylimääräiset. Ostin imurin, koska pelkällä harjalla ja rikkalapiolla on huono putsata lattioita. Koiranomistajan asunto ei ole koskaan sillä menetelmällä puhdas. Puolitoista vuotta ilman imuria kuitenkin selvisin. Ostin myös lampun kattoon. Talvella on melko pimeää, jos ainoita valolähteitä ovat liesituulettimen valo, pöytälamppu ja television kajastus. Pesukonetta en saanut ostettua, mutta onhan minulla nyt taas hyvin aikaa käydä naapuritalon pesutuvalla pyykkäämässä (samaa taloyhtiötä siis). Vaatekaapista löytyy nyt muutama ihan edustuskelpoinen pusero, mutta kaikki housut ja kengät ovat edelleenkin enemmän tai vähemmän nuhjuisia ja rikkinäisiä. Ai niin, rillit uusin! Sattui kohdalle erityisen hyvä tarjous, josta nappasin heti kiinni ja hain uudet silmälasit vanhojen tilalle. Hävetti jo kovasti vanhojen kulunut pinta, ja hieman sumea oli maailma niiden läpi katsottuna. Mutta kaikkeen vaan tottuu. Rikkinäisiin vaatteisiin, kuluneisiin silmälaseihin, hiuksiin, jotka ovat aina vaan ponihännällä, kun ei ole vara kampaajaan, riisiin soijakastikkeella. Sain hieman lomaa niistä, mutta sieltä ne tulevat taas. Köyhät päivät. Tuttu ahdistuksen elefantti jysähtää taas rinnan päälle istumaan.

Siksi olenkin päättänyt, että nyt saa riittää itku markkinoilla. On aika ottaa ohjat omiin käsiin. En voi loputtomasti laskea kaikkea sen varaan, että kyllä ratkaisu löytyy, jos vain kerjään ja kerjään päästä jonnekin töihin. Engelsmanni kysyisi tässä vaiheessa, että ''how's that working for you?''. No huonosti toimii, eihän tällainen jatkuva välitilassa kelluminen ole elämää. Nyt on siis aika tehdä jotain aivan täysin muuta. Koulussa olin parhaimmillani vieraissa kielissä, musiikissa, kuvaamataidossa ja ainekirjoituksessa. Kirjoittamisessa olin luokan paras ala-asteelta lukion loppuun. En koskaan kuitenkaan ajatellut, että voisin kokeilla kirjoittamista ihan tosimielellä. Lähdin lukion jälkeen pariksi välivuodeksi ulkomaille ja sen jälkeen luonnontieteitä lukemaan. Nyt voisin kokeilla sitä kirjoittamista, koskapa tuo luonnontiedemaailma ei minua huoli. Jos kirjoittaisin ihan tosissani ja en siis tarkoita tällaista tajunnanvirtaa ja aivopierun rupsutusta, jota tänne blogiin hätäisesti raapustan kirjoitusvirheineen kaikkineen. Pakkohan sitä on kokeilla, muuten jään aina miettimään, että entäs jos minusta olisi ollut kirjailijaksi, mutta en vaan tohtinut yrittää. Ei semmoisia halua mietiskellä valkohapsena kiikkustuolissa, jos nyt sinne asti pääsenkään.



15 kommenttia:

  1. Myötätunto puolellasi. Olit varmasti paras kirjoittaja ja osaat edelleen ilmaista itseäsi erittäin hyvin. Tekstejäsi on nautinto lukea - enkä tosiaankaan tarkoita, että kiva lukea toisen erittäin ikävistä kokemuksista.

    Voit nostaa ryhtiäsi ylpeänä, koska hyvät kirjoittajat ovat todella harvassa. Joidenkin mielestä kaikki osaavat kirjoittaa, eli he eivät osaa tunnistaa hyvää tekstiä huonosta.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta vaan taas :) Ajattelin nyt etsiä ennemminkin osa-aikatyötä ja pyhitää osan ajan kirjoittamiselle. Osallistun vaikka luovan kirjoittamisen kurssille, jos vain sellainen täällä lähistöllä järjestetään. Toisaalta olen ajatellut, että on ehkä parempi olla osallistumasta mihinkään koulutukseen ja vain kirjoittaa juuri niin kuin itsestä tuntuu. Tokihan jotain sääntöjä on olemassa, mutta luotan enemmän omaan vaistooni ja harkintakykyyni kuin jonkun kirjoittamista opettavan, joka itse ei arvatenkaan ole koskaan kirjoittanut mitään kovin myyvää.

      Poista
  2. Mikähän hyypiö tämä esimiehesi oikein on? Eivätkä nämä vierustoverisikaan kyllä ole yhtään sen parempia jos aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin hiekkalaatikkoikäiset.

    Tässä jälleen tulee hyvin ilmi se seikka, ettei se työelämä välttämättä ole mikään autuus ja onni, josta niin moni työtön haaveilee. Vaikka palkkaus olisi hyvä ja työkin itselleen mielekästä, niin jo yksikin mulkku työkaveri voi pilata koko työyhteisön ilmapiirin. Valitettavasti nykyisin tuntuu, että näitä mulkeroita on aina vähintäänkin se yksi jokaisessa työpaikassa.

    Tuo tosimielellä kirjoittamisen kokeileminen vaikuttaa kohdallasi hyvältä idealta. Onko päässäsi vielä kehkeytynyt mitään aiheita? Ainakin näistä työttömyyskokemuksistasi ja blogikirjoituksistasi sinulla olisi jo hyvin materiaalia vaikkapa johonkin fiktiiviseen novelliin tai miksipä ei pidempäänkin kirjaan jos vain tekstiä tuntuu hyvin syntyvän. Työttömyys sinällään ei ehkä ole se kaikkein paras aihe kirjoittaa jos ajatellaan ihan mielenterveytesi kannalta, koska kirjoittamalla jostakin muusta saisit ajatuksiasi siirrettyä pois kohtuullisen toimeentulon tuovan työn puutteen murehtimisesta. Tokihan omia elämänkokemuksiaan kannattaa silti hyödyntää kirjoittamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysi kusipäähän se esimies on. Ja juuri samaa ajettelin vierusttovereista: aikuiset ihmiset, miten te kehtaatte olla tuollaisia? Onko se niin vaikeaa asettua toiseen asemaan? Yksikin mulkero voi tosiaan myrkyttää koko paikan ilmapiirin. Tuolla on useampi sellainen, joten se ilmapiiri, joka aluksi tuntui ihan positiiviselta, on muuttunut melko happamaksi. Pinnan alla kuplii. Ja miksipä ei kuplisi, jos on koko ajan pelko töiden loppumisesta (monella on kuulemma sopimus vain kuukauden tai parin päähän), esimies vaatii tekemään työt huolellisesti, mutta asettaa sitten sellaisia tavotteita, ettei niihin hutiloimatta pääse. Sekaisihan siinä ihminen menee. Siksipä lähdenkin ihan mielelläni pois. Minun mielenterveyteni on arvokkaampi kuin tuo työ.

      Minulla on jo melkein koko kirjan juoni päässä. Olen sitä märehtinyt noin vuoden verran ja kirjannut ideoita ylös ihan ruutuvihkoon. Ajattelin lähteä ihan raakasti romaania kirjoittamaan, koska sellaista olen päässäni pyöritellyt. Novelli on ihan liian lyhyt tämän tarinan kertomiseen. Ja tarina on aina tärkein. Paljon on sellaisia kirjoittajia, jotka kirjoittavat toki taidokkaasti, mutta tarinankerronta ontuu. Ensimmäiseksi tulee mieleen Juha Itkonen. En ole kylläkään lukenut kuin yhden hänen kirjoistaan, mutta muistan että kirja oli täynnä kauniita tuokiokuvia ja tarkkaan mietittyjä ja hiottuja lauseita. Tarina vaan oli tosi ohut ja hieman levällään, eikä tunneviisari värähtänyt kertaakaan kirjaa lukiessa. Hyvä tarina koskettaa, itkettää, naurattaa, suututtaa, pelottaa tai tekee noita kaikkia vuorotellen. Olen lukenut myös melko heppoisesti kirjoitettuja kirjoja, joiden tarina on kuitenkin koskettanut sen verran, että kirjoituksen kömpelyyden antaa anteeksi. Nyt tulee mieleen Leah Chishugin Pitkä matka paratiisiin. Tosi tarina nuoresta naisesta, joka pakeni Ruandan kansanmurhaa. Eihän se mitään kirjoittamisen ilotulitusta ollut, mutta tarina imaisi heti mukaansa. Kerran luin myös jonkun paskantärkeän kriitikon kirja-arvostelun, jossa hän väitti Khaled Hosseinia keskinkertaiseksi tai peräti huonoksi kirjoittajaksi. Hosseini kirjoittaa minusta hyvin, mutta hänen tarinankertojan taitonsa on aivan omaa luokkaansa. Tarinan tärkeyttä ei siis voi korostaa liikaa.

      Kirjoitan tarinan työttömyydestä ja osattomuudesta, mutta naamioin sen rikosromaaniksi. On murha ja päähenkilö selvittää murhaajan henkilöllisyyden. Tarina, joka on kerrottu tuhansia ja tuhansia kertoja, mutta eri mausteilla. Totta kai hyödynnän omia kokemuksiani, mutten minä mitään omaelämäkertaa kirjoita. Ei minulla niin mielenkiintoinen elämä ole ollut, ketään ei ole murhattu ja monia muitakaan juttuja, joita tarinaan olen aikonut laittaa, ei ole tapahtunut.

      Poista
    2. En tiedä miksi, mutta siltikin minulla on kova vainu siitä, että romaanisi tulee menemään kustantajille heittämällä lävitse ja saat vihreää valoa.

      Jotenkin vain jutut nyt tuntuvat kolahtelevan kohdilleen. Jo blogikirjoituksistasi huomaa, ettei siellä ihan mikä tahansa ”perusurpo” kirjoittele.

      Tässä nyt on todellakin sitä JOTAIN! :)

      Poista
  3. Kannustan, kannustan! Viimeisestä kommentistasi (20.8. kl 23.29) näkee, että ymmärrät kirjoittamisen lainalaisuuksia.

    Mitä tulee hiekkalaatikkomumulkeroihin, olen joistain vuokratyötä käsittelevistä tutkimuksista juurikin lukenut, että vuokratyöntekijä jätetään työyhteisön ulkopuolelle.Kai se pelko työn loppumisesta ajaa eloonjäämistaisteluun kyseenalaisin keinoin eikä edistä solidaarisuutta, niin kuin toisaalta voisi (naiivisti) kuvitella.

    Katriina

    VastaaPoista
  4. Olipa paska työilmapiiri sekä "työkaverit"!
    Jään innolla odottamaan kirjaasi.

    VastaaPoista
  5. tuo on niin tuttua, kun on määräaikainen työntekijä, sinua katsotaan kieroon, ja kohta lähtee pois, sinne jää muut sitten..
    olet tosi hyvä kirjoittaja, jatka samaan malliin. Luen blogiasi aina mielellään kun osaat niin hyvin kirjoittaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vaan kaikille kehuista ja kannustuksista. Niitä kyllä tarvitaan tässä tilanteessa. Ei voi olla vaikuttamatta mielialaan, jos töissä kohdellaan kuin olisin ilmaa.

      Jos rupeavat töissä vielä paskamaisemmiksi, niin teen viimeisenä työpäivänä jonkun pikku paskamaisen jäynän. Joku kertoi joskus, että jos avonaisen maitopurkin piilottaa huoneeseen huolella, alkaa se jonkin ajan kuluttua haista aivan kamalalta. Kakkakepposta en sentään taida tehdä. Kakkakepponenhan tehdään niin että kakkakikkare asetetaan uuninpellille ja uuni miedolle lämmölle. Tuoksu on huumaava. Tuo maitopurkin piilottaminen olisi kätevämpi, sillä sen toteutuminen tapahtuu vasta sitten kun minä olen jo ollut monta päivää poissa talosta. Jonnekin yläkaapin päälle sen voisi asetella... Lähtisiköhän kermapurkista pahempi haju?

      Poista
  6. Olen lueskellut blogiasi sieltä täältä. Olen itsekin luonnontietelijä ja nyt olen työttömänä oltuani monta vuotta kotona lapsia hoitaen. Oletko ollut työvoimakoulutuksessa tai työkokeilussa? Itselläni ne ovat suunnitelmisssa. Oletko hakenut avoimilla hakemuksilla työtä? Ovatko ne poikineet haastatteluja? Tsemppiä sinulle! Jatkan blogisi lukemista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa hei. Työvoimakoulutuksessa olen ollut, mutta työkokeilua en ole kokeillut. Työvoimakoulutus oli mielestäni ihan hyvin järjestetty, mutta ei siitä työllistymisen kannalta ollut mitään hyötyä. Luonnontieteellisen alan työpaikkoja on niin vähän, että työnhakijoista kuoritaan kermat päältä. Työpaikat menevät ennestään tutuille tekijöille, joilla on oikeaa työkokemusta ja joilla asiat ovat menneet kuin Strömsössä. Pitkään työttömänä ollut ei kelpaa kellekään. Työnantajat eivät arvosta mitään työkeiluja tai työvoimakoulutuksia, niiden aikana tehty ilmaistyö ei ole oikeaa työtä. En halua lannistaa, mutta fakta on, etteivät nuo TE-palveluiden työllistymistä edistävät palvelut johda juuri koskaan työllistymiseen. Tai tokihan ne työllistävät kaikenmaailman kouluttajia ja konsultteja, mutta itse työttömälle jää usein luu kouraan. Työkeilua voisin kokeilla ainoastaan siinä mielessä, että kokeilisin jotain uutta alaa. Opiskelen tällä hetkellä avoimen puolella sosiaalityötä, joten voisin ehkä kokeilla kuukauden pari (max. 2kk) jotain tuon alan työtä. Mutta muuten en mihinkään palkattomiin orjatöihin rupea. Minusta 9 euron kulukorvaus ei ole riittävä korvaus työstä. Tilanne olisi ehkä eri, jos olisin vaikkapa juuri lukiosta valmistunut räkänokka, jolla ei olisi yhtään työkokemusta. Jos en olisi saanut opiskelupaikkaa tai työpaikkaa, voisi työkeilu olla ihan paikallaan. Mutta minulla on kuitenkin kaksi akateemista tutkintoa ja yksi erikoisammattitutkinto sekä työkokemustakin useammalta alalta. Siispä en näe mitään syytä miksi minun pitäisi tehdä ilman palkkaa töitä.

      Olen lähettänyt avoimia hakemuksia jonkin verran, mutta ne eivät ole pokineet yhtikäs mitään. Suurin osa minun koulutukselleni sopivista työpaikoista on julkisen sektorin puolella ja siellähän kaikki avoimet paikat täytyy laittaa julkiseen hakuun. Mutta niistäkin avoimista paikoista liioittelematta ehkä noin 10% on oikeasti avoinna, loput on jo etukäteen korvamerkitty. Aika monta kertaa olen rekrytointipäätöksen luettuani googlettanut valitun henkilön ja kas kummaa, hän oli jo valmiiksi organisaation palkkalistoilla. Siirtyy vaan toimesta A toimeen B.

      Mutta ilman muuta toivotan onnea työnhakuun! Jos sinulla on suhteita johonkin sopivaan firmaan tai organisaatioon, niin suosittelisin käyttämään niitä suhteita.

      Poista
  7. Joko siellä on tekstinkäsittelyohjelma saanut kyytiä ja onko jo ensimmäiset luvut kirjastasi kirjoitettuina vai kirjoitatko edes kronologisessa järjestyksessä sitä tarinaasi?

    Pieniä lukunäytteitä olisi myöskin kiva saada mahdollisesta tulevasta kirjastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tässä vielä olla aloitetukaan. Mutta kohta lähtee kone käyntiin.

      Poista
  8. Tosi harmillista että työtouhu on tuommoista, mutta varmasti pitkällä tähtäimellä hyvä juttu, ettet jää tuollaiseen työpaikkaan kitumaan. Minäkin kannustan ajatustasi kirjoittamisesta, sinulla on lahjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin ollut enemmän kuin tyytyväinen, jos olisivat jatkaneet sopimusta kahdella kuukaudella, niin olisin päässyt ansiosidonnaiselle. Muuten en tuollaista työpaikkaa kaipaa ja en missään tapauksessa olisi sinne vuosiksi jäänytkään. Onneksi on olen ollut myös sellaisissa työpaikoissa, joissa työntekijää arvostetaan ja kannustetaan, joten tiedän, ettei tuollaiseen meininkiin pidä tyytyä ja alistua.

      Poista