torstai 22. syyskuuta 2016

Teetä ja sympatiaa

No nyt meni aamun teekuppi nurin. Ylen aamu-tv:n ruotsinkielisissä uutisissa kerrottiin, etteivät yritykset halua palkata pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella, koska se on liian byrokraattista. Jutussa haastateltiin jotain yritysjohtajaa, joka sanoi että varsinkin pienemmälle yritykselle palkkatuki tietää liian paljon paperityötä. Ei sellaiseen kuulemma ole aikaa. Vai niin. Elinkeinotoimintaa harjoittavalle palkkatuki voi olla 30-50% palkkakustannuksista, tukijakso 6-24 kk. Tämäkö ei muka korvaa tuota paperityötä moninkertaisesti?

Eli siis suomeksi sanottuna yritykset eivät vaan halua palkata pitkäaikaistyöttömiä. Ei vaikka usein täysin työkykyinen ja osaava työntekijä ojennetaan tarjottimella ja osa palkasta maksetaan yhteiskunnan pussista. Ei kelpaa, mutta sitten kuitenkin kehdataan naukua joka tuutissa, että työllistäminen on liian kallista!

Tästä herääkin kysymys, että kenellehän sitä keppiä pitäisi antaa työttömien sijaan? Pitäisikö yrityksiä suorastaan pakottaa palkkaamaan työttömiä, sillä muutenhan nypitään rusinat pullasta ja palkataan ainoastaan työpaikan vaihtajia, vastavalmistuneita ja tutun tuttuja. Vaan eipä viuhu keppi yrittäjien suuntaan, jälleen kerran saavat veronkevennyksiä ja kuuluvatkin budjetin voittajiin. Veronkevennyksillä tavoitellaan positiivisia työllisyysvaikutuksia, joten nyt olisi sitten arvon budjettivoittajien vuoro tehdä osuutensa. Työttömien armeija ei kuitenkaan pienene, elleivät työnantajat suostu palkkaamaan myös työttömiä. 

Hei sinä työttömiä karsastava työnantaja:





6 kommenttia:

  1. Jep, ollaanhan me työttömät suorastaan lepraa sairastaviin verrattavissa...Kuinka kauan tuo tuolileikki mahtaa jatkua? Toisaalta, kun luin tämän uutisen...

    http://m.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2016/09/22/toista-voi-tulla-harvojen-herkkua-miten-korvataan-kutistuvat-tuloverot/20169858/139

    ...niin todennäköisesti tulee vain pahenemaan. Tuota juttua kun luin niin ensimmäisenä mieleen tuli, että autoilijoilta tullaan jatkossa lypsämään enemmän veroja, jotta saadaan katettua kohonneet sosiaaliturvamenot. Heti seuraavana sitten keskiluokka ja köyhät, joutuvat tämän maksumiehiksi.

    "Kenellä on paljon, hänelle annetaan lisää, kenellä on vähän, häneltä otetaan sekin pois."- Ihan raamatullisten oppien mukaan mennään nykyisessä markkinataloudessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja ketä sitten syytetään, kun sosiaaliturvamenot kasvavat ja palkannauttijoiden verot kiristyvät? No työttömiä tietenkin! Monet ihmiset eivät yksinkertaisesti näe sitä omaa nokkavartta pidemmälle. Ovat itse sattuneet työpaikan saamaan ja pystyneet siitä kiinni pitmämään ja eivät ymmärrä miksei näin ole kaikkien muiden kohdalla. Työttömien täytyy olla joko laiskoja, tyhmiä, osaamattomia tai kaikkia näitä. Hieman mielenkiintoista ajatella näin, jos ei itse pysty sellaista yksinkertaista asiaa ymmärtämään, että Suomessa on yli puoli miljoonaa työtöntä ja avoimia työpaikkoja kymmeniä tuhansia. Ja ettei noita työpaikkoja työttömillä täytetä. Olen viime aikoina lukenut useampiakin nettikommentteja, joissa yleistä asumistukea vaaditaan lakkautettavaksi ja työttömiä kehotetaan muuttamaan kommuuneihin ja sukulaisten nurkkiin. Melko kusipäisiä mielipiteitä. Jos asumistuki lakkautettaisiin tai sitä leikattaisiin kovalla kädellä, tuskin vuokrat juurikaan laskisivat. Ne vuokralaiset, jotka tarvitsevat asumistukea kiristäisivät menoja mm. ruoasta ja terveydenhuollosta. Tässä kulttuurissa ei ole tapana asua kommuuneissa ja vanhempien nurkissa kuin opiskeluaikana ja väliaikaisesti. Tulisin hulluksi, jos minun pitäisi asua äitini kanssa saman katon alla määrittelemättömän ajan. Sehän tässä työttömyydessä eniten ärsyttää: työlliset eivät tajua, että työttömyys on työttömälle moninkertainen rangaistus. Ei saa kuulua työyhteisöön, tehdä työtä ja tuntea itseä tarpeelliseksi yhteiskunnalle. Ei saa palkkaa vaan sosiaalietuuksia, joilla juuri ja juuri tulee toimeen. Ei ole varaa juhliin, lomamatkoihin, vaatteisiin, eläinlääkäriin, pesukoneeseen, uuteen puhelimeen rikki menneen tilalle. Työtöntä moititaan tuttavien, tutun tuttujen, nettikirjoittajien ja jopa yhteskunnan päätäjien taholta. Vaikka minkälaisia kevätjuhlaliikkeitä tekee työllistyäkseen ja joka kerran vain hylätään ei kiitos tällä kertaa -kirjein, niin haukut saa osakseen muulta maailmalta. Ja joskus sääliäkin, mutta ei se säälikään mitään herkkua ole.

      Poista
    2. Periaatteessa työttömyyshän on nykyisessä työelämässä ja työnantajien silmissä melkeinpä verrattavissa jopa ruumiinvammaan, joka estää työn tekemisen. Työttömiä myös syyllistetään ja ollaan jatkuvasti rankaisemassa omasta tilanteestaan vaikka ne todelliset työttömyyden syyt ovat ihan jossain muualla. Voisi tehdä kärjistetyn vertauksen, jossa henkilölle tahallisesti aiheutetaan liikenteessä ruumiinvamma, joka vie häneltä liikuntakyvyn. Sitten tätä henkilöä itseään alettaisiin syyttämään tästä vammasta ja hänelle karjuttaisiin, että hänen työkyvyttömyyseläkettään tullaan leikkaamaan niin eiköhän se liikuntakyky ala siitä palailemaan, perkele!

      Vai kommuuneihin ja sukulaisten nurkkiin? Hah! Sepä olisikin mielenkiintoiden tilanne, kun jo valmiiksi työttömyydestä hermot kireinä olevat aikuiset ihmiset sullottaisiin yhteisasumuksiin tai vanhempiensa luokse asumaan. Kyllä siinä taitaisi ruumiita tulla. Toisaalta olisi tällaiselle asumistuet poikki -huutelijalle aivan oikein, kun saisi omistusasuntonsa naapuriin tämmöisen työttömien kommuunin, joka koostuisi täysin siitä pahimmasta marginaaliporukasta. Tuskin valtiokaan alkaisi niistä asumistukikustannuksista säästyneillä rahoilla rakentamaan yli puolelle miljoonalle työttömälle asuntoloita. Ja eikö poistettu asumistuki kuitenkin jouduttaisi maksamaan ihmisille toimeentulotukena?

      Työlliset todellakin ovat täysin pihalla siitä työttömän arjesta ja ei juurikaan osata sitä omaa nokkavartta pidemmälle nähdä ja ajatella asioita. He jotenkin harhaisesti tuntuvat rinnastavan työttömyyden omaan palkalliseen lomaansa, jolloin voi harrastaa, matkustella ja löhöillä vailla huolen häivää. Mielestäni tässä on se työllisten työttömiä kohtaan osoittaman kadehdinnan ydin. Eli kadehditaan sitä työttömän vapaa-aikaa. Silti ei kuitenkaan ymmärretä tai edes haluta ymmärtää, että vaikka työttömällä olisikin mielin määrin sitä niin kovasti kadehdittua vapaa-aikaa, niin hänellä ei ole samalla tavalla rahaa käytössään mitä työllisellä on. Työtön on hyvinkin pitkälti sidottu sinne kotiinsa murjottamaan, koska kaikki järkevä ja mukava tekeminen maksaa eikä niitä ainaisia päämäärättömiä kävelylenkkejä tai kirjastoissa haahuiluja pidemmän päälle huvita työttömänä harrastella.

      Poista
    3. On varsin ironista, että nyt poliitikot ajan hengen mukaisesti ja omaa julkisuuskuvaansa kiillottaen hokevat sitä ”seis vihapuheille” -mantraansa, joka tuntuu enimmäkseen liittyvän kansalaisten pakolaisiin kohdistettuhin mielenilmaisuihin. Kuitenkin nämä samat poliitikot sitten harjoittavat tätä vihapuhetta oman maansa työttömiä kohtaan. Mediassakin on kuluvan syksyn mittaan julkaistu vaikka kuinka monta työttömiä lokaavaa juttua, jotka aivan selkeästi täyttävät vihapuheen kriteerit.

      Poista
  2. Kommenttini on hieman asian vierestä mutta mitenkä olisi työttömien järjestäytyminen? Puoli miljoonaa ihmistä (vailla töitä) on niin valtava määrä, että joukossa olisi jo voimaa.

    VastaaPoista
  3. Järjestäytyminen sillä tavoin, että sillä todella olisi jotakin vaikutusta ja poliittista painoarvoa, edellyttää painostuskeinoa. Työllisillä tämä keino on lakkoase. Mikä olisi työttömien vastaava ase, millä työttömät painostaisivat saadakseen läpi vaatimuksiaan? Työttömien talous on usein niin hiuskarvan varassa, että harvalla on varaa riskeerata edes sitä pientä toimeentuloa ryhtymällä hankalaksi. Siitä seuraa karenssi.

    VastaaPoista