maanantai 3. lokakuuta 2016

Risusavottaan?

Työnhaku maistuu aivan karvaperseeltä. Motivaatio on täysin hukassa. Miksi hakisin, kun tiedän etten kuitenkaan kelpaa? Tuntuu ihan naurettavalta luetella hakemukseen omia hyviä ominaisuuksia: olen osaava, monipuolinen, työhaluinen ja läpä, läpä. Ketä kiinnostaa? Ei ketään. Työnantaja tarkistaa CV:stä, että jaa tällaista silppua tuonkin hakijan työhistoria, ei jatkoon. Tai jos edes lukee mitään hakemuksia. Paikkahan on jo etukäteen luvattu Terttu-Pertille, niin arvotaan vaan täysin turhalle haastattelukierrokselle tulijat. 

Pitäisikö tästä lähteä metsätöihin? Vesuri vaan viuhumaan. Ilmeisesti pitäisi, jos arvon päättäjiämme on uskomista. Viime viikolla Ylen keskusteluohjelmassa Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski töräytti melkoisen aivopierun, ettei ole vähään aikaan sellaista kuultu. Hänen mukaansa Suomessa on paljon tekemätöntä työtä: "Missä tahansa liikkuu ja katsoo ympärilleen, voi nähdä tekemätöntä työtä jota joku voisi tehdä. Riittää kun istuu autoon tai junaan ja katselee metsää, niin siellä on aika paljon sellaista työtä." Meillä on kuulemma jokamiehenoikeudet täällä Suomessa, niin että siitä vaan laiskat työttömät metsätöihin. Just joo. Ensinnäkin, jokamiehenoikeudella ei saa kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, eikä myöskään ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta. Pitäisi olla maanomistajan lupa. Toiseksi, metsätöihin tarvitaan taitoa ja asianmukaisia työvälineitä. Vakuutus pitäisi olla siltä varalta, että sattuu jokin tapaturma. Tällaisen vakuutuksen tarjoaa yleensä työnantaja... ja tästä päästäänkin siihen tärkeimpään seikkaan: tarvitaan työnantaja, joka maksaa tehdystä työstä palkkaa. Sillä miksi h*lvetissä työtön lähtisi risusavottaan vain siitä ilosta että saa tehdä työtä? Kaikki työ on arvokasta, sanoo Susanna Koski korskeasti. Se on kuule ämmä semmoinen homma, että luovu itse kansanedustajan paikasta ja palkasta, merkkivaatteista, kuukausittaisista kampaamokäynneistä ja siideri-illoista Zyskowiczin kanssa. Koita elää sillä rahamäärällä, jonka käytät kuukauden aikana pelkästään kosmetiikkaostoksiin. Ja muista, isiltä ei saa pyytää rahallista apua. Ja mene sinne risusavottaan kuule ihan ite, varo tekokynsiäsi, tai älä varo, ei sinulla ole enää niihin varaa. Kaikki työ on arvokasta? Ja kilin kellit. Kuka näitä Kosken kaltaisia ääliöitä äänestää kansaa edustamaan? Arvatenkin se ääliöiden osuus kansasta. Pitääkö kaikkien tosiaan saada äänestää? Usko demokratiaan horjuu...

Joo ei. Minä en jaksa enää potea häpeää ja syyllisyyttä työttömyydestä. En suostu enää täysin toivottomaan hakemusrumbaan. Haen vain sellaisia työpaikkoja, joihin kuvittelen olevan edes jonkinlainen mahdollisuus. Niitä ei ole paljon. No, jääpähän aikaa muuhun. Tänään aamulla ajattelinkin, että täytyyhän tästä työttömyydestä ottaa kaikki ilo irti. Saan laiskotella ihan vapaasti, koska kukaan ei huoli minua töihin. Keitin teetä, katsoin kaksi jaksoa zombie-sarjaa putkeen, rapsutin koiraa, otin nokoset, leivoin banaanikakkua, katsoin YouTubesta hassuja kissavideoita nauraen vedet silmissä, rapsutin koiraa... ja hups, siinä se päivä vilahtikin. Samoissa merkeissä saattaa vilahtaa huominenkin.

9 kommenttia:

  1. Oletko jo lukenut tämän:
    http://ammat.fi/blog/perkele-enaa-vaikene-tyottomyydesta/
    Loistokirjoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ollut lukenut, mutta onpa tosiaan melkein kuin omasta elämästä kirjoitettu! Tuttua oli moni juttu, kuten tuo alun toiveikkuus työnhaussa.

      On hyvä, että yhä useampi työtön toteaa sen ääneen: tämä työpaikkojen puute ei ole työttömien vika, prkl! Minulla ainakin alkaa olla mitta aivan täysi tuota joka tuutista tulevaa työttömien mollaamista. 4,5 kuukauden pyrähdys työelämässä teki hyvää. Kävin ihan itse paikan päällä toteamassa, että siellä porskuttavat monet tyhmemmät, vittumaisemmat, laiskemmat ja osaamattomammat töissä mukavalla kuukausipalkalla. Että aivanko oikeasti tässä nyt pitäisi vaan uskoa, että he ovat tehneet kovemmin töitä opintojensa ja työpaikkansa eteen? Että he jotenkin enemmän ansaitsisivat työpaikan? Ei pidä paikkaansa.

      Poista
    2. Oli hyvä kirjoitus! Kuten myös sinun Osaton. Hiljattain poltin proppuni ystävääni, joka jakoi uutisen tuosta työttömyysturvan leikkurista ja suureen ääneen lauloi, että progressio pitäisi olla vieläkin jyrkempi, sillä hänen verorahoillaan ei lusmuja elätetä. Kun kysyin, että kerrohan miten meinasit tunkea ne 646 000 työtöntä 75 000 työpaikkaan kun on piilotyöpaikatkin huomioitu? Ei vastausta. Sitten kysyin, että kerrohan kun korkea directör-asemassa ole niin kuinka pitkään teillä katsotaan työntekijää, joka ei saa tulosta aikaiseksi? Jotain mutinaa kvartaalista kuulin kun kysyin sitten, että miksi sinä sallit verorahoillasi vetelehtimisen, sillä niillä rahoilla maksettu maamme johto on vetelehtinyt 90-luvun lamasta alkaen kun ei ole saanut maamme taloutta ja työllisyyttä käännettyä 80-luvun loiston aikoihin?

      Sanomattakin selvää, että ystäväni vetäytyi komeroonsa miettimään asiaa ja odottamaan uutta annosta kansallisen median propagandaa, jottei tarvitsisi itse ajatella aivoillaan kun on niin paljon helpompi vain uskoa kaikki mitä mediassa väitetään ja olla joukossa mukana huutelemassa...

      Olen miettinyt paljon tuota työttömien haukkumista laiskureiksi. Olen tehnyt 15 eri työtä urani aikana ja jokaiselta työpaikalta löytyy ahkera hikipinko, keskinkertaisten suorittajien valtajoukko ja pieni ryhmä laiskureita, jotka jostain luojan ihmeestä onnistuvat pitämään työpaikkansa, vaikka päätoimisesti välttelevät työntekoa. Koskahan media uskaltaisi tarttua näihin? Kilpailukykymme ottaisi jättiloikan jos nämä lusmuilijat vapautettaisiin työn orjuutuksesta ja tilalle otettaisiin työnnälkäisiä työttömiä.

      Hitsi vieköön, joka kerta tuntuu, että kommenteissani on enemmän asiaa kuin yhdessäkään blogikirjoituksessani...

      Poista
    3. Joka päivä tv:ssä joku asiantuntija tai poliitikko väittää, että työttömyysongelma ratkaistaan sillä, että työtön kannustetaan eli suomeksi sanottuna kepitetään töihin. Viimeksi tänä aamuna Keskustan Antti Kaikkonen ja persujen Sampo Terho. Oli siellä sentää SDP:n Antti Lindtman kysymässä väliin, että eikö nyt pitäisi keskittyä luomaan uusia työpaikkoja työttömien kurittamisen sijaan. Tuo työttömyysturvan leikkuri on aivan järjetön idea. Työttömän pitäisi joko tehdä työtä, taisi olla 18h kuukaudessa (?) tai osallistua saman verran työllisyyttä edistäviin palveluihin. Muuten leikkuri surahtaa. Noh, mistään et onnistu tuollaisia työpätkiä saamaan, joten kaikki sadat tuhannet työttömät änkeävät sitten CV:tä viilaamaan TE-palveluiden pilipalikursseille. Kaikki eivät kursseille mahdu, vähäisiin työvoimakoulutuksiin ei todellakaan mahdu, joten sitten ehdotetaankin työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa. Eli palkatonta orjatyötä. Ja kun kerran olet suostunut kuntouttavaan työtoimintaan, niin olet sitten samantein myöntänyt, että et ole työkykyinen ja tarvitset kuntoutusta palkattoman työn muodossa. Sitten sinua saatetaan kuntouttaa useita vuosia. Joo ei kiitos, leikatkaa mieluummin sitä työttömyysturvaa, niin aktivoidun sitten vaikka myymälävarkaaksi. Käyn myös kusemassa tuon samperin Kaikkosen postilaatikkoon.

      Poista
  2. Tänään taloussanomissa:
    "Myös työntekijöiden etujärjestö Puuliiton työehtosihteeri Harri Häkkinen korostaa metsätöissä vaadittavaa koulutusta ja taitoja.

    – Jos sahan kanssa lähdetään töihin, se edellyttää ilman muuta, että on opiskeltu metsäalalle, osataan käyttää sahaa ja turvavarusteita sekä tiedetään turvamääräykset, Häkkinen kertoo.

    Häkkisen mukaan on vaikea sanoa, kuinka paljon tekemätöntä työtä metsissä on, koska kilpailu alalla on kovaa ja työvoimaa tulee paljon ulkomailta.

    – Ulkomailta tulee sellaisia toimijoita, että työvälineet ja turvavälineet eivät ole minkäänlaisessa kunnossa. Lähes kaikissa työsuojelutarkastuksissa on havaittu räikeitä puutteita, Häkkinen sanoo.

    Viranomaisilla on kuitenkin huonosti voimavaroja alan valvontaan, hän kertoo.

    – Suomalaisten metsäyhtiöiden moraali on laskenut sillä tavalla, että kunnolliset toimijat kilpailutetaan hengiltä."

    Eli näin. Sieltä ostetaan (sekundaa), mistä halvimmalla saadaan, ja suomalaiset alan toimijat saavat nojata toisiinsa tyhjänpantteina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitten kuitenkin tämäkin on työttömien vika. Metsissä on tekemätöntä työtä! Työttömät olisivat vieläkin halvempaa työvoimaa metsiin, sillä ilmaiseksihan sinne pitäisi mennä. Mummoja pitäisi myös ulkoiluttaa sekä marjoja ja koiranpaskoja kerätä.

      Poista
  3. Kokoomuslaiset naiset ovat kunnostautuneet tärähtäneissä töräytyksissä; lienee heidän privilegionsa.

    Muistamme Pia "Lastenvaunu" Kauman, Laura "Kuka Suomessa tienaa alle 2 100 euroa?" Rädyn ja nyt sitten Susanna "Katsokaa junan ikkunasta, missä on metsätöitä" Kosken.

    Hienoa, että Taloussanomat avasi tämänkin "argumentin" idoottimaisuuden.

    Tänään taas Hesarin mielipideosasto kunnostautuu mitä ihmeellisimpien ajatusten julkaisemisessa. Miksi eivät nuoret työttömät miehet sitä tai tätä?

    Samoin Ylen aamutelevision talouden jälkihiessä - vai mikä se onkaan? - Leena Mörttinen ainakin laukoi siihen suuntaan, että työttömien pitää kuntoutua. Puhe oli näistä työttömyystukien huononnoksista.

    Verenpaineet nousevat joka päivä.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Mörttinen oli eilen illalla A-studiossa pohtimassa sopisiko Tanskan malli Suomeenkin. Tanskassa työntekijän irtisanominen on helpompaa ja työehdoista sovitaan enemmän paikallisesti. Työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei ole aktiivinen työnhaussa. Ihmiset eivät kuitenkaan pelkää irtisanomista niin paljon kuin Suomessa, sillä työttömyysturvan taso on korkeampi ja työtöntä autetaan paremmin työnhaussa. Ja olettaisin myös, että niitä työpaikkoja on myös enemmän. Mörttinen oli innoissaan: sama systeemi Suomeen! Muuten hyvä, mutta mistä saadaan ne työpaikat joihin työttömät ''kannustetaan''? Ja nostetaanko työttömyysturvan tasoa ja laitetaanko rutkasti lisää rahaa työllistämistoimenpiteisiin? Nythän työttömyysturvaa leikataan ja vähäiset työllistämisrahat tuhlataan täysin tehottomiin pakkohaastatteluihin. Kopioidaanko siis Tanskasta ainoastaan helpompi irtisanominen ja paikallinen sopiminen (sovitaan, että työntekijät saavat vähemmän palkaa, jotta on enemmän osinkoja jaettavaksi) ja työttömyysturvan leikkaus? Sopisi varmaan Perheyritysten liiton johtaja Mörttiselle.

      Poista
  4. Kiitos Osaton hyvästä kirjoituksestasi. Onneksi sinä uskallat älähtää tästä Kosken älyttömästä kommentista.

    VastaaPoista