maanantai 24. lokakuuta 2016

Epätoivossa on huono elää

Perjantaina käväisin työhaastattelussa. En vielä tiedä kuinka käy, mutta huomenna tiistaina sen pitäisi selvitä. Aavistus on, etten saa sitä paikkaa. Jos joku käskisi veikata lopputulosta vaikka miljoonasta eurosta (heh,heh), niin veikkaisin, että sivu suun meni. No sitten menkööt. 

Haastattelu meni kai ihan ok, muttei kuitenkaan ihan nappiin. Olin ostanut haastattelua varten edellisenä päivänä uuden puseron, jota en ennättänyt pestä. Kun otin takkia haastattelupaikan eteisessä pois, niin totesin, että pusero haisee ihan kissan pissalle. Puseron tekstiili oli käsitelty jollakin kemikaalilla, joka rupesi lemuamaan lämpimän ihon vaikutuksesta. Ei ollut varapuseroa mukana, joten piti vaan toivoa, ettei pueron lemu kantautuisi haastattelijoiden neniin asti. 

Pöydällä haastattelijoiden edessä oli hakemukseni, johon oli keltaisella yliviivaustussilla korostettu kohtia. Jee, joku oikeasti oli lukenut hakemukseni! Odotin, että haastattelu alkaa tutulla ''kerro hieman itsestäsi'' -kysymyksellä. Ei alkanut, vaan sen sijaan sain vastata viiden kysymyksen patteristoon: minkälainen olet työyhteisön jäsenenä, mitä odotat esimieheltäsi, millainen työskentelijä olet tiimissä... ja kahta kysymystä en enää muistakaan. Ärsytyskäyrä kilahti heti. Voisiko niitä kysymyksiä kysyä yksi kerrallaan? Ja eikö edes yksi lämmittelykysymys olisi aluksi paikallaan? En tietenkään voinut näyttää ärtymistäni, joten hymyillen vain höpisin jotain ympäripyöreätä lässytystä tiimityöskentelytaidoistani. Pasmat menivät kuitenkin heti alkuun jo sekaisin, eivätkä ne oikein järjestäytyneet koko haastattelun aikana. 

Haastattelijat vakuuttelivat heti alkuun, ettei haastattelun ollut tarkoitus olla mikään kuulustelu, vaan vapaamuotoinen keskustelutuokio. Miksi minulle tuli kuitenkin sellainen mielikuva, että olisin jossain alakoulun pistokokeessa? Mitkä ovat organisaation päätehtävät? Määrittele biotalous (hankkeen aihe on biotalous). Osaatko luetella alueen biotaloustoimijoita? No, eipä siinä mitään, minä olen aina ollut hyvä pistokokeissa ja noidenkin kysymysten vastaukset olivat hallussa. Piti kuitenkin yrittää kuulostaa siltä, etten olisi edellisenä iltana päntänyt niitä päähäni, vaan olisin ne asiaan perehtyneenä tiennyt jo aiemminkin. Minulla ei kuitenkaan ole mitään yhteyksiä alueen biotaloustoimijoihin, ja luulen, että tämä seikka viimeistään karsii minut vallinnan hetkellä pois. 

Olen hyvin väsynyt työnhakuun ja työhaastatteluihin. En ole käynyt kovin monessa haastattelussa, mutta kuitenkin tarpeeksi monessa, että koen lamaannuttavaa turhautumista. ''Miksi juuri sinut pitäisi valita tähän tehtävään'' -kysymykseen teki mieli perjantaina huutaa, että siksi että s*atana minullakin on oikeus työpaikkaan, palkkaan ja elämään, aivan kuten teilläkin. Että vituttaa tämä ainainen köyhyys, epätietoisuus ja epätoivo. Että ahdistaa, kun joutuu aivan turhaan osallistumaan tällaisiin kuulusteluihin, jotka valvottavat öisin monta päivää ennen ja jälkeen kuulustelun. Olisiko arvon haastattelijoista itse kiva osallistua tilaisuuksiin, joista tietää jo etukäteen, että ulkonäköäsi ja kaikkea mitä teet ja sanot tullaan tarkkailemaan ja arvostelemaan? Pitkän työttömysjakson jälkeen itsetunto on aika pohjalukemissa, ja kaikenlainen arvostelu saa kehossa aikaan pakoreaktion, kun adrenaliinia vapautuu verenkiertoon. Vaikea siinä on sitten uskottavasti kehua itseään, kun hikeä pukkaa pintaan ja puserokin haisee entistä enemmän kissan pissalle. 

No, mutta kaikkeni tein ja annoin. Pää pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä.

9 kommenttia:

  1. No voi ei. Kuulosti tosi tympeältä haastattelulta. Lohtuna kai voi ajatella, että saman patteriston saivat vastaansa myös ne muut haastatteluun kutsutut. Ehkä se pusero vain tuntui haisevan niin paljon, eikä haju oikeasti kantautunut haastattelijoiden nenään. Tsemppiä ja peukut pystyssä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin ajattelin itsekin. Samat kysymykset esitettiin varmasti muillekin haastatteluun osallistujille. Veikkaan kuitenkin, että tässäkin tapauksessa paikan saaja oli jo tiedossa, jotenkin sellainen tunne jäi koko hommasta. Tai sitten vaan jollakin oli enemmän tehtävään sopivaa kokemusta. Turhapa tuota on enää miettiä. Pakko vaan jatkaa toivottomalta tuntuvaa hakemista.

      Poista
  2. Kuulostaa aika normaalilta kokemukselta työhaastattelusta. Enpä muista milloin olisi jäänyt hyvä kuva haastattelusta. Heps, otanpa sanani takaisin. Opiskeluaikoina kesätöihin hakiessani sellutehtaan automaatiosähköasentajaksi minut haastatteli vanhan kansan kasvatti, kuka ei halunnut nähdä papereitani ollenkaan vaan halusi juttelemalla selvittää millainen olen. Sain paikan.

    Tuolloin ei kysytty minusta kaikkein raivostuttavinta kysymystä:" missä näet itsesi viiden vuoden päästä?". Olen jo monesti miettinyt vastaavani, että haudassa yhdessä lahtaamieni poliitikkojen kanssa...

    Kuka oikein voi enää tällaisessa kvartaalimaailmassa nähdä viiden vuoden päähän, kun jo 3kk alkaa olla liian kaukana tulevaisuudessa?

    Korpeaa puolestasi kokemuksesi haastattelussa. Samoin omasta puolestani, sillä hakuprosessi on itsellä koko ajan käynnissä, vaikka opiskelenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta kysyttiin tuota viimeisenä kysymyksenä tuo ''missä näet itsesi viiden vuoden päästä?''. Minusta se on ihan ok kysymys, siinä halutaan vaan tietää, että onko hakijalla joku suunta elämässään. Työttömänä itsetunto nollalukemissa suunta on toki hukassa, mutta ei sitä niille haastattelijoille sovi paljastaa. Pitää pirteästi visertää, että olen silloin töissä tekemässä hyvää työtä ihmisten ja luonnon puolesta. Ja laulaa päälle kumbayaa...

      Poista
  3. Toivotaan vielä. Kerrothan, miten kävi.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä taas jälleen kerran kävi niin, että joku muu onnellinen sai paikan. Soittivat sentään ja ilmoittivat. Kehuivat, että olin kuulemma ollut hyvä hakija, ei mitään moitittavaa. Hankkeen nettisivuilta voin kai sitten jossain vaiheessa tarkistaa, että kenelle paikka meni. Jos löytyy joku yhteys haastattelijoihin (on ollut ennenkin töissä samassa organisaatiossa, LinkedInissä ovat tuttuja, ovat laatineet samaa raporttia tms.) niin sittenhän homma on selvä. Mitään mahdollisuuksia ei koskaan ollutkaan. Mutta turha sitäkään on jäädä märehtimään. Tässä kävi nyt näin, mutta ehkä ensi kerralla onni suosii Osatontakin.

      Poista
  4. Itselleni tympein oli sellainen haastattelu, jonne ajoin kuusi tuntia autonromullani räntäsateessa. Haastattelu oli yhdeltä iltapäivällä, joten lähdin liikenteeseen jo puoli kuusi aamulla, etten vaan myöhästy.

    Haastattelu kesti vartin. Kysymykset olivat sellaisia, joihin jokaiseen minun oli vastattava kieltävästi. Oletko käyttänyt ohjelmaa X? Onko sinulla esimieskokemusta? (kyseessä ei ollut esimiestehtävä)Onko sinulla työkokemusta siitä ja tästä? (Minulla ei ole työkokemusta omalta alaltani, koska olen vastavalmistunut, tosin jo kaksi vuotta sitten). Kaikki nuo asiat olisivat selvinneet jo cv:stäni, mutta eihän haastattelija sitä jaksa vilkaista.
    Sen jälkeen kiitos ja hei, jonka jälkeen ajelin räntäsateessa takaisin, toiset kuusi tuntia. Olin perillä 15 minuuttia!

    Ikävintä oli haastattelijoiden naamasta heijastunut vastenmielisyys, kun minulla ei ollutkaan kokemusta. Tuli sellainen olo, että he ihmettelivät, miksi olen edes paikkaa hakenut. Miten minä kehtaan vaivata heitä hakemalla heille töihin, kun en ole edes käyttänyt heidän taloushallinto-ohjelmaansa.

    Voi, kun edes paitani olisi haissut junan vessalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuo kuulostaa kyllä tosi tympeältä. Minuakin ärsyttää nuo onko sinulla esimieskokemusta -kysymykset. No ei ole, kun en koskaan ole sattunut sellaiseen asemaan pääsemään. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö osaisi olla esimies. Olen työskennellyt useamman esimiehen alaisena ja minulla on kokemusta niin hyvistä kuin huonoista esimiehistä. Olisin kyllä varmasti parempi kuin ne paskimmat esimiehet, joita minulla on ollut.

      Pitää pistää tuo nyt pesty paita henkariin odottamaan seuraavaa haastattelua. Ei sitten tarvitse hädissään ostaa uuttaa paitaa ja haista taas pissalle. Jospa vaikka ensi vuonna taas sitten...

      Poista
  5. Nii-in, koskaan ei tiedä, onko edessä haastattelu vai haistattelu. Haistatteluihin käy pissanhajuinen paita asuksi oikein hyvin. Tai asusteeksi se huonoin, lahjaksi saatu hajuvesi.

    VastaaPoista