maanantai 14. marraskuuta 2016

Täysin arvoton koulutus

Kävin muutama viikko sitten työhaastattelussa ja nyt kurkkasin työantajan sivuilta, että kuka sen paikan sitten sai. Täytyy sanoa, että olin ensin hieman hämmentynyt. Ja pian sen jälkeen näkyi taas punaista.

Jos Googlen hakutulokseen ja LinkedIn profiiliin on uskomista, niin työpaikka biotaloushankkeessa meni sitten jollekin Hannu Hanhelle, jolla on tutkinto suomen kielestä ja jolla on naurettavan vähän soveltuvaa työkokemusta. Tai saatan toki olla väärässä, ehkä hankkeessa tarvitaan taitoja, joita on hankittu kaupan kassalla. Taisi vaakakupissa painaa eniten ne kuuluisat verkostoitumistaidot eli tiskin alta tuttavalle meni tämäkin pesti.

Että mitähän v*ttua?! Eihän tässä ole tosiaan enää mitään mahdollisuuksia työllistyä, kun oman alan vähäiset työpaikat menevät muun alan ihmisille. Ympäristöasiantuntijan pallilla istuu monessa organisaatiossa insinööri, tradenomi, kauppatieteiden maisteri, medianomi tai mikä lie. Miksei samantein sosionomi, autonasentaja tai kondiittori? Kyllä on tosiaan tullut selväksi, ettei luonnontieteilijän koulutusta arvosteta peen vertaa. 

Mua huvita enää mikään.

27 kommenttia:

  1. No, hän on ollut valmis vastaanottamaan muuta kuin oman alansa työtä, hahhah.

    Olen todella pahoillani puolestasi.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mitenköhän tuo edes osasi hakea ympäristöalan paikkaa... varmaan joku tuttu vinkkasi. Mahtoikohan sama tuttu myös haastatella... Ymmärsin kyllä itse jo haastattelun loppupuolella, että joku muu oli paikkaa saamassa ja hyväksyisin paremmin, jos tuo joku olisi vaikka kokenut biologi, agrologi tms., mutta että suomen kielen maisteri. Kyllä saivat rautaisen biotalouden osaajan.

      Poista
    2. Tulee jotenkin mieleen, että pärjääkö suomen kielen maisteri tuollaisessa työssä, johon hänellä ei ole minkäänlaista opintopohjaa..Jos minut laitettaisiin esim. insinöörin töihin vaikkapa talonrakennusalalle, niin eipä tulisi mitään. Kaupallisesta koulutuksesta ei liene mitään hyötyä rakennusinsinöörin ammatissa...

      Poista
    3. Ehkä hankkeessa tosiaan oli tarvetta suomen kielen osaajalle. Työhaastatteluun valmistautuessani luin läpi hankesuunnitelman ja ihmettelin kuinka ihmeessä se oli päässyt nettiin asti niin räikeine kirjoitusvirheineen. Muutama puuttuva kirjain tai pilkku siellä täällä on ymmärrettävää, mutta suunnitelmassa oli useita lauseita joista ei saanut mitään tolkkua. Jatkossa hanke tuottaa varmaan sitten kieliopillisesti esimerkillisiä raportteja. Sisällön kanssa voikin sitten olla niin ja näin.

      Poista
  2. Näinhän se menee. Koulutuksella ei tosiasiassa ole väliä, suhteet ne ratkaisevat työnhaussakin. Jos mietin viimeisintä työsuhdettani, voin vain ihmetellä, millä meriiteillä osa ihmisistä siellä oli paikkansa saanut. Lopulta selvisi että suhteilla, milläpä muulla.

    - yksinkertainen elämä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Senpä takia ei oikein huvita enää mikään. Miksi opiskella jotain uutta, jos uusi tutkinto ei takaa työllistymistä? Sitä paitsi minulla on jo kaksi akateemista loppututkintoa, eivätkö ne tosiaan riitä? Pienen ihmisen mieli ei ymmärrä tätä. Aiemmin jaksoin puurtaa opintojen parissa, koska ajattelin, että kun tutkinnon saan valmiiksi, niin alkaa ns. normaali elämä, pääsen töihin ja palkka juoksee. Loppuu tämä iänikuinen penninvenytys. Aika karua oli herätä todellisuuteen, ettei työpaikkoja riitä kuin harvoille onnekkaille.

      Poista
  3. Näkeehän sen jo meidän päättäjistäkin, että he ovat valmiita ottamaan koulutusta vastaamatonta työtä. Tanja Karpela= missi, Sari Essayah= kävelijä, Tony Halme = bodari, Mikko alatalo = muusikko, Pertti Salovaara=radiojuontaja...jne.

    Jossain törmäsin Kanadan hallitukseen ja hämmästyin siitä, miten jokainen ministeri/päättäjä tms oli käynyt oman alansa korkeakoulut vähintään maisteritasolle. Mietin, että Suomella olisi paljon opittavaa tuosta.

    Itselläni paloi sulakkeet viimeisen kerran jo vuonna 2005 kun työskentelin Nokialla tuotannossa ja varastoon haettiin työnjohtajaa. Itselläni varastoalan insinöörin tutkinto ja naiivisti ajattelin olevani vahvoilla. Tehtävään valittiin automaatiopuolen toisen vuoden amk-opiskelija, jolla nyt sattui olemaan sama sukunimi kuin tuotantopäälliköllä...Salon kokoisessa kaupungissa varmaan ihan sattumaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vakaasti sitä mieltä, että kansanedustajilta pitäisi vaatia korkeakoulututkintoa. Minusta se ei ole ollenkaan liikaa vaadittu, jos moneen paljon vähäpätöisempäänkin hommaan vaaditaan ylempi korkeakoulutus, monen vuoden työkokemus ja kaikenlaisia erityistaitoja. Siten jäisivät Teuvo Hakkaraiset sinne minne kuuluvatkin eli kyläbaariin mölisemään. Oikeusministeriksi valittaisiin joku lainsäädäntöä ymmärtävä, ei paperitehtaan laboranttia. Säästyttäisiin siltä, että arvon ministeri jatkuvalla syötöllä ehdottelee jotain perustuslain vastaista...

      Poista
    2. Tuli vain mieleen, että ainakin Essayah on KTM ja Alatalo YTK. Ja kansanedustajuus ei ole työ?! Terveisin VTK (lukekaa Platonia ja vaikkapa muitan yhteiskunnallisia ajattelijoita!?)

      Poista
    3. OK! Kiitos korjauksesta. Alatalolla kesti kyseisen kanditutkinnon suorittaminen 20+ vuotta...

      Poista
    4. Jos on vain YTK, niin onko sitä oikestaan vielä valmistunut? Ainakaan luonnontieteissä kandin papereilla ei tee vielä mitään. Mutta tuskinpa Alatalo mitään millään tutkinnolla tekeekään. Tanja Karpela on muuten sosionomi ja minusta aikanansa ihan asiallinen kansanedustaja ja ministeri.

      Kansanedustaja on kansan edustaja, kyse ei siis ole työpaikasta. Olen kuitenkin edelleen vakaasti sitä mieltä, että kansanesutajilla pitäisi olla korkeakoulututkinto (alempikin käy). Tutkinto ei kuitenkaan tietenkään takaa, että henkilö on tehtävään sovelias. Ennen ehdokkaaksi pääsyä pitäisi suorittaa kansanedustajaehdokkaan ajokortti ja osoittaa ymmärtävänsä kuinka Suomen valtio oikein toimii. Suotavaa olisi myös ymmärtää, että Suomi on osa kansainvälistä yhteisöä ja allekirjoittanut useamman kansainvälisen sopimuksen. Minusta ei ole huono asia ajaa suomalaisten asioita ja toivoa Suomelle parasta, mutta naurettavia ovat nämä kehitysavun maksaminen seis ennen kuin on kaikilla suomalaisilla asiat kunnossa -tyypit. Elinikäinen porttikielto poliittisiin tehtäviin selkeille rasisteille kuten Terhi Kiemungille ja aika isolle osalle persuja.

      Poista
    5. Kovasti mietityttää kansanedustajana toiminut Tony Halme, kuinka oli siinä köyhistä oloista lähtöisin ollut kansanmies, että miten oikeasti pärjäsi tuolla teatterissa.

      Parempi olisi tosiaan, että muiden asioista päättävät omaisivat erikoisalansa koulutuksen ja min 5v työkokemuksen. Saahan sitä toivoa..

      Poista
  4. Valitettavasti suhteet eivät ole ainoa ratkaiseva tekijä, turhan usein olen itse törmännyt siihen että munat pätevöittävät miehet mihin tahansa. Olen lukemattomia kertoja todennut, etten yliopistotutkinnolla ole kelvannut edes haastatteluun, ja paikkaan on valittu joku AMK-tutkinnon omaava mies. Kerrottakoon, että minulla on myös AMK-tutkinto. Muutamassa tapauksessa sopivaa miestä ei ole heti löytynyt, niinpä hakuaikaa on jatkettu ja pätevyysvaatimuksia loivennettu. Jatkoajallakaan en ole kelvannut edes haastatteluun, ja paikkaan on sittemmin valittu joku vanhan opistotutkinnon omaava mies. Muutamasta hausta olen kysynyt, että miksi valinta meni näin? Vastaus on aina ollut, että ”emme etsineet pätevintä, vaan sopivinta”. Kun olen kysynyt, että miten ylivoimaisesti pätevin osattiin jo hakemuksen perusteella todeta niin epäsopivaksi, että häntä ei tarvinnut edes haastatella, olen vastaukseksi saanut luurin korvaan.

    Sen siitä saa, kun kouluttautuu miesvaltaiselle alalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on kyllä niin väärin. Luonnontieteellisellä alalla ei munattomuus yleensä ole ongelma, mutta tietty niihin kaikista kovapalkkaisimpiin tehtäviin valitaan yleensä mies. Niissä munissa ilmeisesti piilee joku syvempi viisaus, josta kannattaa maksaa enemmän palkkaa.

      Poista
  5. Mielestäni Suomessa on vallinnut jo vuosikausia se hulluus, että sinulla täytyy olla jo valmiiksi työpaikka saadaksesi työpaikan. Eli työttömän statuksella on aivan turhaa hakea avoimena olevia paikkoja, ellei kyseiseen työnantajaan ole jo valmiiksi suhteita, tai et omista kyseiseltä alalta vuosia oikeaa palkallista työkokemusta.

    Kuulostaa todella omituiselta, että miten helvetissä suomen kielen opinnot liittyvät biotalouteen??? Varmaan ainakin saavat erittäin hyvin kirjoitettuja raportteja siitä biotaloudesta...

    Turhaantumisesi ja vitutuksesi ovat kyllä aivan käsin kosketeltavia, ja varsinkin kun se aikaisempi työpaikkasi oli se kamala vakuutusyhtiö omine perseilyineen, ja nytten sitten olisi ollut tarjolla sitä oikeaa alasi työtä.

    Sinuna panostaisin siihen suunnittelemasi kirjan kirjoittamiseen, mutta siitä kannataa TE-toimistoon päin olla todella hiljaa. Olen kuullut ja lukenut juttuja, joissa työttömältä on alettu jälkikäteen perimään työttömyyskorvauksia takaisin, kun on selvinnyt, että hän on kirjoittanut kirjaa työttömyysaikanaan ja hänet on siten määritelty jopa yrittäjäksi ja poissa työmarkkinoiden käytettävistä. Systeemimme on niin kankea ja joko olet täysin kokonaan työtön tai työssä kokopäiväisesti. Mitään muuta välimuotoa ei sallita ilman rangaistusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo hulluus valkeni minullekin noin vuoden työttömyyden jälkeen. Sitä ennen uskoin tyhmänä, että kunhan nyt vaan tunnollisesti haen työpaikkoja, niin kyllä joskus tulee kutsu työhaastatteluun, jossa työpaikka on ihan oikeasti auki ja minun on se mahdollisuus saada. Onhan minulla sentään hyvä kolutus, työkokemusta ja käsittääkseni myös se hyvä tyyppi -ominaisuuskin. Mutta mitäpä noilla tekee, jos kaikki paikat menevät tiskin alta tutuille tyypeille? On erittäin vaikea suhtautua vakavasti työhaastatteluun, kun perusolettamus on se, ettei mitään työpaikkaa oikeasti ole avoinna. Ihmisen kiusaamista tämä tämmöinen on. Eikä ainoastaan minun, vaan veikkaanpa, että ne tuohon tehtävään haastatellut muut hakijat olisivat olleet pätevämpiä kuin se valittu tyyppi. Jostain syystä kilttien luonnontieteiljöiden yli ajellaan mennen tullen. Biotaloushankkeet jäävät kyllä melkoisiksi räpellyksiksi, jos ei tehtäviin palkata alan asiantuntijoita.

      Pitää saaada tuo kirjaprojekti kunnolla käyntiin. Ei se ota, jos ei se annakaan. TE-palveluille en sano mistään mitään. Jos kirjasta joskus jotain tulee, niin siinäpähän yrittävät periä jotain takaisin, minä en maksa jenin jeniä. Systeemi on todellakin kankea, sillä voisin itsekin pitää kesällä vaikka kesäkahvilaa, mutta sehän sekoittaisi koko pakan täydellisesti. Sitten työttömiä haukutaan, kun eivät laiskat paskat edes yritä mitään... Haukkujia kehottaisin aloittamaan sen yrittämisen ihan itse ilman mitään omaisuutta ja tietoa toimeentulosta, jos yritys ei kannatakaan. Ja tässä skenaariossa ei saisi myöskään elää puolison tuloilla tai vahempien ostamassa asunnossa. Kesäyrittäjä ei mitään starttirahaa saa, joten siitä vaan heittäytymään ihan tyhjän päälle.

      Poista
    2. Tuo kesäkahvilaideasi kuulostaa todella viehättävälle ja ainakin minä olisin sinne asiakkaaksesi tulossa! Oulustahan siis olet kotoisin myös?

      Olen itsekin pitkäaikaistyötön täältä Oulusta ja sinun ikäisesi ja monta työpaikkaa ja koulutusta kolunnut lapseton mies. En nyt tässä mitään treffipyyntöjä ala suorilta kysymään, mutta vaikutat silti todella älykkäälle ja mielenkiintoiselle naiselle ja olen hyvää blogiasi seurannut jo pidemmän aikaa.

      Minua on kissaihmiseksi sanottu ja varmaan sitä olenkin, mutta tykkään kyllä koiristakin, kunhan ne eivät minua pure... Harrastan taidemaalausta ja kirjoittamista. Pidän myös hyvistä elokuvista.

      Luonteeltani olen todella empaattinen ja suvaitsevainen. Pidän mustasta huumorista, mutta toisaalta taas itken miehenä helposti.

      Urheiluakin on tullut harrastettua itsepuolustuslajien merkeissä.

      En ole korkeasti koulutettu, mutta ystävinäni on paljon heitä.

      ”Kaikista ei tarvitse tulla NASA:lle rakettitieteilijöitä.”

      Huh, tulipa tässä nytten aika nettideittiprofiilityylinen kommentti, mutta mitä kettua sitten? :)

      Livenä sinua oisi kuitenkin mukava nähdä ja vaihtaa mielipiteitä vaikkapa sen kahvikupposen merkeissä? Itse kyllä pidän sitä perinteistä kahvittelua aika tylsänä ja parempi olisi vaikka lähtä hohtokeilaamaan!

      Ja kysyähän aina saa, niinkuin työnhaussakin.

      Poista
  6. Eilen en ollut täysin varma, olinko googlettannut paikan saajan oikein. Meinasin kirjoittaa toiselle haastattelijalle viestiä ja kysyä asiaa suoraan. Nyt kuitenkin tyyppi oli päivittänyt LinkedIn-sivulleen uuden työpaikan biotaloushankkeessa. Että kyllä, paikka meni suomen kielen maisterille, jolla on kokemusta marketin kassalta ja viestintäharjoittelijana. Nuori ilmeisesti sitten on. Oli varmasti tosiaan joo pätevämpi kuin allekirjoittanut ympäristötieteilijä, joka on aiemmin toiminnut ympäristöhankkeessa projektityöntekijänä. Tämä on NIIN EPÄREILUA, että nyt on äkäisen mielipidekirjoituksen paikka sanomalehti Kalevaan. Nimiä en tietystikään mainitse, mutta rivien välistä saattaa joku ymmärtää ketä tarkoitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet väärässä, hehän eivät etsineet pätevintä vaan sopivinta. Se valitettavan usein tarkoittaa sitä sopivaa sukunimeä...Kyllä, huomattu katkeroitumiseen asti tämän pätevän. Ja vaikka minulla vielä jotain tuolla jalkojen välissä roikkuukin, ei se ole edistänyt työnsaantiani lainkaan, ihan sivuhuomautuksena eräälle kommentoijalle. En toki vähättele yhtään sitä lasikattoa, johon valitettavan moni nainen törmää. En vain tiedä kovin montaa ihmistä, jolle työllistyminen on ollut haastavampaa kuin minulle.

      Yleisökirjoitus voisi olla paikallaan. Kannustan siihen. Tai oikeastaan iltapäivälehdistölle mieluummin.

      Poista
  7. Laittaisin vähän jäitä hattuun, sillä ei voida tietää tämän rekrytoinnin perusteita ja pelkkä hakijan LinkedIn-profiili ei vielä kerro siitä, miten haastattelut kunkin hakijan osalta onnistuivat ja mitä ominaisuuksia hakijoilta painotettiin. Mikäli hakijalla olisi tosiaan sukulaisuussuhde työnantajaan tai kyseessä olisi organisaation sisäinen siirto, niin sitten voisi ihmetellä koko prosessin mielekkyyttä, mutta nyt ei.

    Sellaista tutkintonimikettä ei muuten ole olemassa kuin suomen kielen maisteri. Kaikki ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet humanistit ovat filosofian maistereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mutta varmaankin kaikki tiedämme, että ylemmmän korkeakoulututkinnon suorittaneet humanistit ovat filosofian maistereita. Mutta jos tällaisen henkilön pääaine on ollut suomen keli, voi aivan hyvin ainakin epävirallisissa yhteyksissä käyttää nimikettä suomen kielen maisteri.

      Blogin ja bloggaajan kontekstissa on aika relevanttia ihmetellä tätä kyseistä rekrytointia. Valituksi lienee tullut se kuuluisa "hyvä tyyppi", kun tuo tutkinto ja tuo vähäinen kokemus olivat niin haluttuja ominaisuuksia.

      Katriina

      Poista
    2. No en laita jäitä hattuun. Olen läpeensä kyllästynyt siihen, että ympäristöalan työpaikkoihin palkataan liian usein jonkun muun alan ihmisiä. Joskus siihen on toki syynsä, mutta mielestäni ei kyllä tässä tapauksessa. Perustan mielipiteeni työpaikkailmoitukseen (oli muuten molin sivuilla siellä biotieteiden erityisasiantuntijat otsakkeen alla), hankesuunnitelmaan ja ihan maalaisjärkeen. En ole ainoastaan sen takia leipääntynyt, etten nyt taaskaan saanut työpaikkaa, vaan myös ympäristön ja luonnon takia (ovat minulle tärkeitä asioita), sillä näistä biotaloushankkeista tulee pelkkää piperrystä, jos niihin ei rekrytä alan asiantuntijoita. En varmaan olisi ollutkaan se pätevin hakija tehtävään, sillä luulen, että jollakin muulla haastatellulla olisi ollut kokemusta biotaloudesta, sillä biotaloushankkeita on pyörinyt jo vuositolkulla. Pyydän nöyrimmästi anteeksi, jos tituleerasin paikan saanutta suomen kielen maisteriksi. Tituleeraan joskus itse itseänikin ympäristötieteiden maisteriksi, vaikka toki olen oikeasti filosofian maisteri. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin olen Master of Science. Vaikka viime aikoina olen tituleerannut itseäni tyhjäntoimittajaksi. Jos metsässä kaatuu puu ja kukaan ei ole sitä kuulemassa, kuuluuko ääni? Jos ympäristötieteitä pääaineena lukenutta ei kukaan palkkaa ympäristöalan tehtäviin, onko hän enää ympäristötieteilijä?

      En tässä tapauksessa voi varmasti tietää, oliko valittu päätetty jo etukäteen. Sinulla ilmeiseti on parempaa tietoa, kun tiedät ettei valittu ollut sukulainen tai tutun tuttu. Oman kohtaloni tiesin jo haastattelun lopussa, kun toinen haastattelijoista sanoi suoraan, että sinulla on tosi paljon työkokemusta ja hae ihmeessä meille uudestaan, jos et nyt tähän paikkaan tule valituksi. LinkedIn-profiili ei ole koko totuus. Mutta kyllä sieltä selviää, ettei henkilöllä ole ympäristöalan koulutusta, eikä työkokemusta. Kenties valinnassa painotettiin viestinnän osaamista? Samapa tuo. Olen valinnasta eri mieltä ja mielipiteeseeni oikeutettu.

      Poista
    3. Anteeksi, kun kommentin yleisilme jäi hyökkääväksi, se ei ollut tarkoitus. En tiedä tästä rekrystä, työnantajasta, valitusta henkilöstä tms. tietenkään mitään, ja sun perustelut ovat todella validit, varsinkin kun paikkaan haettiin biotieteiden erityisasiantuntijaa.

      Alkuperäinen blogipostaus kosketti minua, filosofian maisteria humanistiselta alalta. Meilläkin valmistuneilla on onneton työllisyystilanne ja yleinen ilmapiiri on, että mihin meitä onnettomia edes tarvitaan ja meidän koulutus on niin humpuukia. Pelkkä työhaastatteluihin pääseminenkin on toiveajattelua.

      Monet humanistit työskentelevät todella laajalla työmarkkina-alueella ja heillä koulutuksesta huolimatta saattaa olla myös sellaista erityisosaamista (esim. taloushallinto, laintuntemus, ohjelmointi ja koodaaminen, kuvankäsittely, vieraiden kielten hallinta), mikä ei ole tule tutkintonimikkeestä millään tavalla ilmi.

      Sattui vain, kuin tällaisesta humanistista tuli kirjoituksessa pahis. En toki tiedä, miksi suomen kielen maisteri tähän tehtävään valittiin, toivottavasti sitten todella osaa asiansa, vaikka ennakkotietojen perusteella ei siltä vaikuta.

      Kurjaa se on taiteiden, kielten ja kulttuurin tutkimuksen kasvateillakin meidän aneemisessa Suomen maassa. Töitä ei ole ja työttömyys ahdistaa. Tykkään sun blogista, olen lukenut sitä vuoden päivät ja pidän sulle peukkuja työllistymisen suhteen. Ei ollut tarkoitus loukata, anteeksi.

      Poista
    4. Meillä työttömillä on toisinaan tunteet pinnassa. Silloin ainakin tietää olevansa elossa. Tänäänkin kolme "kiitos hakemuksestasi, emme valinneet sinua.."- sähköpostia lukeneena ja pottuuntuneena koko yhteiskuntaamme olin jo valmis lähtemään polttamaan koko eduskuntatalon.. Sitten rauhoituin ja luin uutisen siitä, että jatkossa ansiosidannaisella olevat ovat aktiivisia työnhakijoita ja peruspäivärahalla olevat joutuvat osallistavan sosiaaliturvan pariin. Tosin kieltäytymisestä ei seuraa sanktioita, mutta päivärähan saadakseen on osallistuttava...

      Poista
    5. Tarkoitukseni ei ollut tehdä paikan saaneesta sitä tarinan pahista. Oikeasti ärsyyntymiseni keskellä ajattelin, että varmaan hänkin paikan kipeästi tarvitsi, sillä tuskin tuonkaan tutkinnon suorittaneella tämän päivän Suomessa kova kysyntä on. Myös minusta on järkyttävää, että vaativan tutkinnon suorittaneita, vuosikausia korkeakoulun penkkiä toiveikkaina kuluttaneita, mollataan surutta. Monesti näillä mollaajilla ei ole mitään hajua, että mitä kyseiset opinnot pitävät sisällään. Minä en tähän hätään osaa sanoa yhtään turhaa oppiainetta tai tutkimusalaa. Ja vaikka arvelisinkin jonkun olevan turhaa, niin en sitä ääneen sanoisi. Ei se tätä maata kaada tai minun elämääni pilaa, jos koulutettaisiin vuosittain vaikka kaksikymmentä ufotutkijaa.

      Luulenpa, että tässä kyseisessä tapauksessa hakija oli haastattelijoille entuudestaan tuttu. Ei välttämättä sukulainen tai työkaverin lapsi, mutta vaikkapa jostain muusta yhteydestä tuttu tyyppi. Minä olin heille täysin uusi tyyppi, ja tutulla tyypillä on aina etu puolellaan. En minä siitä asiasta purnaa, niin se keksi murenee ja niin ne paikat jaellaan. Olen itsekin kerran ihmetellyt, kun minulle jo luvattu paikka oli avoimessa haussa. Koska oli kyse julkisen sektorin paikasta, niin se oli pakko julkistaa haettavaksi. Mitään haastatteluja laiska esimies ei kuitenkaan järjestänyt. Purnaan sitä, että oikeasti avoimia paikkoja pitäisi olla myös, jotta me suhteettomat pääsisimme työn iloja kokemaan. Ja sitten purnaan sitä, että tehtäviin, joissa tarvittaisiin luonnontieteellistä osaamista, palkataan henkilöitä joilla ei sitä ole. Jos purnaisin jokaisen sivu suun menneen paikan takia, niin saisin olla täällä harva se päivä kitisemässä. Summa summarum: kaikista eniten ärsyttää vaan se, ettei niitä saamarin töitä ole. Olen koulutettu, työhaluinen, pettynyt, kateellinen (ennen työttömyttä en juuri koskaan ollut mistään kateellinen), köyhä ja syrjään työnnetty. Se ei tietenkään ole sen paikan saaneen humanistin vika. Ja hän voi hyvinkin suoriutua tehtävästä hyvin, toivotaan niin.

      Poista
    6. Kyllä mielestäni tuosta kannattaisi tehdä joku mielipidekirjoitus tms. Onhan tuo käsittämätöntä, että sinut sivuutetaan tuolla koulutuksella ja kokemuksella. Erittäin paljon mahdollista, että on kyseessä joku tuttavajärjestely. Muutoin on kyllä uskomaton valinta. En tiedä onko näissä hankkeissa mitään valittamisen mahdollisuutta? Se on tietysti aina maineen kannalta kaksipiippuinen juttu. Jos ei kukaan uskalla pistää vastaan, niin tämä paska vaan jatkuu jatkumistaan.

      Olen itsekin kunta-alan hakuprosesseissa törmännyt tähän kivaan ilmiöön. Monesti on valittu alemman koulutusasteen käynyt henkilö about samanlaisella kokemuksella. Eli koulutukselle ei anneta mitään arvoa..

      Poista
  8. Ihan tiedustelisin siitä mahdollisesta tulevasta kirjastasi ja sen juonesta? Onko se jokin murhajännäri, vaiko jokin yhteiskunnallinen kantaa ottava ”tilitys” vai sekä ja että?

    Osaat kuitenkin todella hyvin kirjoittaa ja mielestäni lahjasi menevät pahasti hukkaan täällä blogillasi (mitä on myöskin mukava lukea) ja olisi kivaa saada sinulta jotakin luovempaakin tekstiä.

    Muistaakseni kerroit aikaisemmissa bloggauksissasi, että olet menestynyt kouluvuosinasi ainekirjoituksessa ja sen kyllä huomaa.

    Mielestäni et ole sillä tietyllä tavalla tarkoitettu siihen perinteiseen palkkatyöhön 8-16, vaan olet sellainen luova ja älykäs ajattelija. Sinunlaisia tarvittaisiin enemmänkin täällä!

    Sinulla ikäsi puolesta olisi jo sitä elämänkokemusta ja siitä eletystä elämästähän ne parhaimmat tarinat aina syntyvät.

    Tykkään susta. :)

    VastaaPoista