tiistai 27. joulukuuta 2016

Mielensäpahoittaja saa nyt mennä

Vuosi ei ole vielä vaihtunut, mutta voisin jo nyt tehdä uuden vuoden lupauksen: ensi vuonna en ota työttömyyteen liittyvien juttujen kommentointia henkilökohtaisesti. Tunnen ainoastaan sääliä ''tuet pois laiskoilta työttömiltä'' -kommentoijia kohtaan, sillä niinhän oikeasti kuuluu tuntea kirjoitustaidottomia, sivistymättömiä ja tapakoulutusta kipeästi tarvitsevia kohtaan. Herra paratkoon sentään, eiväthän he mitään tyhmyydelleen mahda! 

Tämä päätös pitää nyt todellakin tehdä, sillä olen pahoittanut mieleni niin monesti kuluvan vuoden aikana. Ihmisten totaalinen empatian puute, kylmyys ja jopa vahingonilo tyrmistyttävät. Maassa on erittäin paha työttömyysongelma, ja sadat tuhannet työkykyiset ihmiset ovat ilman työtä ja säällistä elantoa. Myötätunnon sijaan joillekin työllisille ja aikanansa lähes täystyöllisyyden aikaan työuransa tehneille eläkeläisille tämä on oiva tilaisuus päästä lyömään lyötyä. ''Minä olen kyllästynyt siihen, että minun verorahoillani elätetään sohvalla makaajia!''. ''Minun nuoruudessani ei ollut mitään tukia, jos aikoi syödä, niin töitä oli tehtävä!''. Tuppaa näiltä tupisijoilta unohtumaan, että vaikkei olisi koskaan joutunut työttömyyskorvausta nostamaan, niin kyllä niistä verorahoista on päässyt ihan takuulla myös nauttimaan. Kuka on maksanut päivähoitonsa tai koulutuksensa kokonaan?  Käsi ylös. Maksa itse syöpähoitosi. Siis ihan koko hoito omasta pussistasi. Tulee äkkiä pussin pohja vastaan. Minä en hiihdä, ja minua ei kiinnosta pitää hiihtolatuja verovaroin yllä. Vedä itse omat hiihtolatusi. Teitkö liikaa töitä, kun luulit olevasi työpaikallasi korvaamaton? Tuliko burnout? Ei sinulla ole varaa marmattaa ja maata kotona toisten elätettävänä, hus takaisin töihin siitä. Ja niin edelleen. Kuulostaako fiksulta? No ei tietenkään kuulosta, mutta yhtä fiksulta kuulostaa työttömien patisteleminen olemattomiin töihin.

Tässä kohtaa täytyy huomauttaa, että myös opiskelijoita kohtaan ovat asenteet koventuneet. Opiskelijoiden opintorahaa leikattiin kovalla kädellä, mutta senkin jälkeen on opintoraha joidenkin mielestä aivan liikaa. Pitäisi kuulemma tehdä töitä tai ottaa lainaa, miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa opiskelut? No miksiköhän... ei opiskella enää ollenkaan, mennään vaan suoraan töihin. Ja nimenomaan tuottaviin töihin, ei mihinkään virastoihin papereita pyörittelemään. Niinhän se yhteiskunta toimii

Tästä jutusta tänään pahoitin mieleni: Akateemisen pätkätyöläisen...  Juttu perustuu Hesarin mielipidekirjoitukseen, jossa perheenäiti avautuu tukalasta taloustilanteestaan. Sanottava on, että mielipiteen kirjoittaja korostaa liikaa akateemisuuttaan, mutta Iltalehden jutun kommentointi on silti masentavaa luettavaa. Ei tiedä itkeäkö vai nauraa:

Pekka on sitä mieltä notta: ''Usein akaateminen saattaa olla enemmänkin uusavuton jolle lapsuudesta asti kasvatettu sitä, että kun on koulutus niin kakki tulee sen jälkeen vain olemalla. Valtion ja kuntien virat on monesti enemmänkin "päivähoitopaikka" viranhaltijoille jossa palkka tulee paikallaolosta netissä surfailemalla ja kahvilla juoruilemalla. Näitä "päivähoitopaikkoja" ei nykyisin valitettavasti riitä kaikille "akateemisille" 

''Kakki tulee vain olemalla...'' tuolle oli pakko nauraa. Nauramisen jälkeen voisi kommentoijalta kysyä, että luuleeko hän oikeasti, että kaikki akateemisen koulutuksen saaneet ovat töissä valtion ja kuntien virastoissa? Sano ensi kerralla lääkärille, että s*atanan paperinpyörittäjä. Tai lapsesi opettajalle. Avioeroasianajajallesi. Ota yhteyttä geenitutkijoihin ja pyydä heitä menemään oikeisiin töihin.

Toinen Pekka (Puupää) on samoilla linjoilla: ''Valitettavasti akateemista koulutusta on huomattavan paljon liikaa ja virkamiehiä siten jo enempi kuin liikaa. Liike-elämä on markkinataloutta ja ottaa vain tarpeisiin uutta väkeä. Poliittisilla ratkaisulla joko vasemmaöta tai oikealta ei ole paljonkaan työllisyyteen vaikutusta. Lehtien palstoilla melskaa nykyisin suunnatpn määrää ihmisiä, joilla ei ole oikein minkäänlaista käsitystä kansantaloudesta.''

Olen Pekan viimeisestä möläytyksestä tismalleen samaa mieltä. Netti Pekalta ja kumppaneilta kokonaan kiinni ja vaikka videopelit sen sijaan pyörimään.

Juho sanoo niin kuin asiat ovat: ''Kannattaisi varmaan unohtaa se akateemisuus ja mennä töihin. Vinkki: töitä on, jos viitsii tehdä!''

Kiitos Juho viisaista sanoistasi. Laskeudun nyt alas tältä korskealta ja korkealta hevoselta nimeltään akateeminen koulutus ja menen töihin. Olen kyllä jo kauan ollut valms unohtamaan akateemisuuteni, mutta työnantajat eivät niinkään. Maisteria harvoin kelpuutetaan kaupan kassalle tai varastolle töihin. Tämäkin ''uusavuton kermaperse'' on ollut opintojensa aikana mm. tehtaalla tuotantotöissä, varastotöissä, trukkikuskina, siivoojana, tarjoilijana, kaupan kassana, mutta nyt keski-ikäisenä, korkeakoulutettuna ja TYÖTTÖMÄNÄ ei kelpaa enää niihin ''oikeisiin'' töihin, vaikka kuinka niitä hakisi ja viitsisi tehdä.  

Tästä lähtien annan typerysten kommenteille sen arvon, joka niille kuuluukin. Ja faktahan on, että aamun kakkakikkareellanikin on enemmän painoarvoa kuin tuollaisilla aivopieruilla.
 

28 kommenttia:

  1. Minulla pitkäaikaistyöttömänä on kokemusta vakituisessa työssä olevasta tyypistä, joka ahkerasti muisti aina muistuttaa minua, että kuinka elän hänen maksamillaan verorahoilla. Yleensä tämä tapahtui hänen palkallisten lomiensa loputtua... Nyt sitten kun valtio on tuhlaamassa 17 miljoonaa euroa tuleviin työttömien haastatteluihin, niin se ei sitten ollenkaan haitannutkaan tätä tyyppiä, vaan hän pikemminkin oli jopa vahingoniloinen, että työttömät joutuvat kolmen kuukauden välein näihin järjettömiin ”kuulusteluihin”, jotka eivät mitään uusia työpaikkoja tule tuottamaan. Hän ei perustellut tätä kantaansa mitenkään syvällisemmin vaan sanoi vain, että ne tulevat haastattelut ovat ”hyvä homma”. Niin, hyvä homma, mutta kenen kannalta? Ei ainakaan sen työttömän. Eihän se nyt ylitsepääsemättömän suuri vaiva ole käydä niissä haastatteluissa, mutta onko mielekästä jankata samoja asioita kolmen kuukauden välein? Kyllähän aikuinen ihminen osaa itsekin ilmoittaa TE-toimistoon ilman mitään erillisiä haastatteluja jos hänen tilanteensa on muuttunut. Se kolme kuukautta on muutenkin niin lyhyt aika tämmöisen suurtyöttömyyden aikana, että harvalla työttömällä tuolla aikavälillä se oma tilanne edes muuttuu mitenkään merkittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuommoinen ''elä minun verorahoillani'' -syyttely on täysin naurettavaa. Minulle ei kukaan ole kehdannut päin naamaa tällaista väittää, ja toivoa sopii, ettei kehtaakaan, sillä muuten tästä rauhallisesta ja sovinnaisesta ihmisestä kuoriutuu vittumainen ja piikikäs äkäpussi.

      Jos en itse olisi työttömyyden iloista päässyt nauttimaan tai olisin vasta jäänyt työttömäksi, voisin hurrata noille työttömien haastatteluille. Koska kuulostaahan se järkevältä, että työtön keskustelee tilanteestaan asiantuntijan kanssa. Yhdessä mietitään väylää työllistymiseen, koulutusmahdollisuuksia jne. Mutta olen kuitenkin jo pidemmän aikaa päässyt ihan henkilökohtaisesti seuraamaan, kuinka tehottomin keinoin työttömien työllistymistä edistetään ja minkälaiset ''asiantuntijat'' työttömiä paimentavat, niin epäilen jo etukäteen näiden haastattelujen järkevyyttä. Veikkaan, että jos ja kun itse joudun tällaiseen haastatteluun, niin haastattelijalla ei ole mitään hajua mitä koulutukseni pitää sisällään, eikä hänellä ole aikaa tai halua ottaa selvää. Hän ei osaa myöskään ehdottaa minulle mitään järkevää täydennyskoulutusta. No ei tietenkään osaa, koska sellaista ei ole! Voin joko a) hakea työvoimapoliittiseen koulutukseen, joka ei edistä työllistymistäni peen vertaa, b) mennä työkokeiluun eli palkattomiin töihin, c) kouluttautua kokonaan uudelle alalle, se on sitten 3-5 vuotta lisää opiskelua tai d) jatkaa täysin turhaa työhakemusten pommittamista näennäisesti avoimiin ympäristöalan työpaikkoihin. Minun kohdallani tuo kouluttautuminen uudelle alalle lienee ainut järkevä vaihtoehto, mutta täytyy sanoa, että onhan se resurssien totaalista haaskaamista kouluttaa korkeakoulutettuja täysin uudelleen. Haastattelurahoilla olisi voitu järjestää vaikka vuoden kestäviä täsmäkoulutuksia työelämän tarpeisiin. Vaihtoehtoisesti haastattelurahat olisi voitu käyttää palkkatukipäätöksiin. Vaikka palkkatukipaikka tuskin ainakaan minun kohdallani johtaisi mihinkään pidempääm työllistymiseen. Suurin osa työnantajista ei ole kiinnostunut tukityöllistetyistä ja ne tahot jotka ovat, eivät palkkatuettua jatkossa palkkaa, sillä uusia tukityöllistettyjä lappaa jonossa sisään.

      Poista
    2. Niin ei tämäkään kyseinen tyyppi sentään aivan täysin suoraan päin naamaa minulle sitä mielipidettään sanonut, mutta sillä tavalla tympeästi vihjaillen, josta huokui sairaalloinen kateus sitä työttömän vapaa-aikaa kohtaan ja jonkinlainen lomaltapaluustressi. Minulle kuitenkin tuli harvinaisen selväksi, että hänen mielestään elän hänen maksamillaan verorahoilla.

      Tuntuisi kyllä aika hurjalta jos keski-ikäisenä korkeakoulutettuna lähtisit opiskelemaan vielä jotakin uutta alaa. Siinä samalla paukkuisi taas lisää lukemaa ikämittariin ja nythän ollaan mediassa puhuttu, että jopa jo 40-vuotias alkaisi olemaan liian vanha työmarkkinoilla. Sen uuden alan täytyisi sitten ainakin olla ihan ”varma nakki”, missä olisi todella hyvät työllistymisnäkymät. Vaan kukapa sellaista alaa pystyy tällaisessa surkeassa työllisyys- ja taloustilanteessa ennustamaan?

      Sinullahan on kokemusta myöskin näistä ”oikeista töistä”, mutta niinkuin jo totesitkin, on korkeakoulutettujen todella hankalaa päästä niihinkään, kun työnantajat jotenkin typerästi ajattelevat, että se korkeakoulutettu häipyy heti oman alansa työtehtäviin, kunhan vain saa tilaisuuden. No voihan näin ollakin parempina aikoina, kun työntekijöitä revitään suunnilleen jo koulujen penkeiltä töihin. Lisäksi niistä yksinkertaisemmista perustöistä on kovin kilpailu ja niihin on aina hakijoita satoja, jopa tuhansia.

      Työvoimapoliittiset koulutukset ovat nykyisin lähes kokonaan sitä palkatonta työskentelyä ja palkkatuetut työt pääsäätöisesti aina loppuvat, kun se tuenkin maksatus työnantajalle loppuu.

      Todella fiksulta silti vaikutat ja ei ainakaan omaa itseään kannata siitä omasta työttömyydestään syyttää. Tämä taantuma-aika nyt vain on erittäin huono työttömien kannalta.

      Poista
  2. Tapakoultusta = puuttuu u-kirjain.

    Mietitään asiaa toiselta kantilta. Työssäkäyvät huutavat, että heidän verovaroillaan elätetään työttömiä ja voisivat vain mennä töihin! No kun töitä ei riitä kaikille niin kuinka moni työssäkäyvä on valmis vähentämään omia tuntejaan ja palkkaansa, jotta me työttömät pääsemme elättämään itseämme työnteolla? Aivan, yllättäen ei löydykään halukkaita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni vakituisessa työssään jo vuosia ollut elää täysin laput silmillä nykyisestä maamme työttömyystilanteesta ja he lukevat absoluuttisena totuutena joitakin tilastokeskuksen kyhäämiä laskelmia työttömien määrästä, joka ei todellakaan anna sitä oikeaa kuvaa tilanteen vakavuudesta. Siinä on sitten liian helppoa katkerana ja sen oman työnsä stressaamana huudella näitä ”elätte minun rahoillani” -möläytyksiä, kun ei ole mitään oikeaa ymmärrystä asiasta.

      Yritin tämän samaisen elät verorahoillani -tyypin kanssa kerran keskustella aivan asiallisesti työn jakamisesta, mutta hän sitten aivan heti suorilta tyrmäsi koko ajatuksen, koska eihän silloin hänellä tai muillakaan työssäkäyvillä olisi varaa kustantaa esimerkiksi omaa asuntolainaansa ja sieltä sitten myöksin tuli sitä perinteistä ja jopa ylimielistä ajattelutapaa, että ei tätä työtä edes pystyisi jakamaan kenenkään muun kanssa, koska olen niin korvaamaton ja hyvä työntekijä työnantajalle.

      Eli niistä omista jo saavutetuista eduista ei oltaisi valmiita luopumaan yhteisen hyvän eteen piirunkaan vertaa, mutta toisaalta ei myöskään haluttaisi maksaa niitä verojakaan saman asian vuoksi. Ei täällä ole kellään mikään pakko omistaa sitä omakotitaloa ja vaihdella autoa vuosittain. Itse ainakin todella mielelläni tekisin lyhyempää työpäivää pienemmällä palkalla ja nauttisin täysin rinnoin lisääntyneestä vapaa-ajastani.

      Poista
    2. Olen samaa mieltä kanssasi. Yllättäen talkoohenki kaikkoaa kun tarvitsisi itse osallistua ja tinkiä omista eduistaan. Tämän on nähnyt jo liikenteessäkin. Omista oikeuksista pidetään niin tiukasti kiinni, että pahimmillaan aiheutetaan sadoille ihmisille haittaa kun ei voida yhtään joustaa oikeuksistaan. No nyt lähtee kuumenemaan sulakkeet taas sen verran, ettei käsitellä liikennettä enempää...

      Niinpä! Kun ehdottaa jotain tuollaista, että uusi auto vain viiden vuoden välein tai osta rivitalo omakotitalon sijaan yms. niin aina löytyy syitä, miksei sitä ja sitä voi tehdä, koska minulla on oikeus valita mihin rahani laitan. No, piakkoin ollaan siinä tilanteessa, ettei enää kenelläkään ole oikeuksia kun pilaamme ympäristön, jossa elämme.

      Sitäpaitsi, yhtälailla työttömällä olisi oikeus töihin ja itsensä elättämiseen. Vaan mitä enää voisi tehdä? Sitä on käynyt kouluja enemmän kuin tarpeeksi ja hakenut töitä kaikilla laillisilla keinoilla (jonain päivänä vielä kaappaan tulevan esimieheni lemmikin tms. ja vaadin lunnaiksi työpaikkaa..) ja kun töitä en ole saanut, olen hakenut kouluun.

      Yhteiskunta on meidät monet pettänyt lupaamalla koulutuksen tuovan töitä. Vaan eipä ole yksikään hallitus onnistunut siinä. Työpaikat vähenevät vuosittain ja "suurten ikäluokkien eläkepommin" -räjähdystä on huudettu 80-luvun puolivälistä lähtien ja se lopulta tapahtui 2012 ja huomasiko kukaan sen tussahduksen? Ei!

      Poista
    3. No tämä Kelan uusi pääjohtaja on nyt vasta möläytellyt pahasti, että työttömillä on liian hyvät ”etuudet”, mutta sitten toisaalta tälle tädille kelpasi erittäin hyvin valtion tarjoama ruoka- ja puhelinetu ja hän olisi saanut vielä autoedunkin, mutta ei kuulemma meinannut sitä käyttää. No mitäpä sitä käyttelemään, kun 10 000e palkalla ei oikein tunnu missään, vaikka matkustaisi joka päivä taksilla työmatkansa.

      Poista
    4. Korjaisin hieman, että kyseessä oli 15 000€/kk palkka ja siihen päälle tuli auto+puhelin+ruoka.

      Itse ei edes tiennyt palkkaansa kun haastattelussa kysyttiin, kai se on "kutsumusammatti" siinä missä sairaanhoitajakin... :D

      Poista
  3. Hallitus viskasi märän aktivointirätin naamalleni, kun poisti omaehtoisen opiskelun kulukorvauksen. Olin saanut opiskelupaikan ja jopa luvan omaehtoisesti opiskella, mutta tuo 9 eur. poisto tuli yllätyksenä, enkä voikaan aloittaa koulutusta, koska työmarkkinatuki ei meinaa riittää nytkään. (tuo kulukorvaus olisi mennyt oikeasti matkoihin, ei mitään ylimääräistä rahaa.)Niin paljon asia ottaa päähän, että varmasti katkeaa verisuoni päästä jos kuulen vielä päättäjien lausuman sanaparin "työttömän aktivointi."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos koulu alkaa ennen tuon uudistuksen voimaantuloa niin vanhat edut pätevät. Itse opiskelen myös ja jos kulukorvaus olisi lähtenyt niin koulu olisi keskeytynyt välittömästi, sillä kouluni on yli 80 km päässä.

      Poista
    2. Hae toimeentulotukea. Jos sinulla ei ole kohtuullisesti tienaavaa puolisoa ja saat pelkkää työmarkkinatukea ja asumistukea ja varallisuutta ei ole, niin mitä todennäköisimmin olet oikeutettu jonkin suuruiseen perustoimeentulotukeen. Voi myös olla, että opiskelun aiheuttamat matkakulut korvataan. Voi olla, että ne voi saada maksettua harkinnanvaraisella toimeentulotuella, jota haetaan omasta kotikunnasta. Perustoimeentulotuen hakeminen on siirtynyt Kelaan. Itse olen hakenut perustoimeentuloa tänä vuonna kahdelle kuukaudelle. Sain toimeentulotukea siis työmarkkinatuen ja asumistuen päälle n. 80e/kk sekä noille kuukausille sattuvat sähkölaskut maksettiin myös. Jos olisin käynyt terveyskeskuksessa, niin nekin maksut olisi kuitattu toimeentulotuella.

      Kehotan työttömiä hakemaan heille kuuluvia tukia. Vaikka uusi Kelan pääjohtaja itki jossain lehtijutussa, että nyt toimeentulomenot kasvavat, kun tuen hakeminen on siirretty Kelaan. Vaikka juttuhan on niin, että tukea myönnetään ihan lain mukaan niille kenelle se kuuluu, kaikista heikoimmassa asemassa oleville, joten eiköhän se ole yksilön ja yhteiskunnankin etu, että tukia haetaan ja käytetään. Että saa leipää pöytään, sairaudet hoidettua, vaatetta päälle ja pääsee opiskelemaan.

      Poista
    3. Jaahas. Asumistuki tarkistettiin. Asumistuki tippuu 16,80e/kk. Ja tämän lisäksi vuokra nousi n.9e/kk. Työmarkkinatuki tippuu lähes 5e/kk. Eli jää 30e vähemmän käteen. Pieni raha joillekin, mutta minulle iso summa. Asumistuen laskeminen johtuu hyväksyttävien enimmäisasumismenojen määrän laskusta. Lasku koskee kuntaryhmiä 3 ja 4 eli kaikkia muita kuntia paitsi Hki,Espoo, Kauniainen ja Vantaa. On tämä ihanaa. Oulussa hyväsyttävät asumismenot yhdelle ovat 390e. No niin. Katsotaanpa Vuokraovi.comin sivuilta mitä löytyy siihen hintaan. 20 neliön yksiö, 12 neliön varastotila, 13 neliön soluhuone.

      Tätä suuremmalla syyllä: kannattaa tarkistaa toimeentulotukimahdollisuus!

      Poista
    4. ''Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa noin miljoona ihmistä suurinpiirtein tuhannen euron tuloilla. Siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata.''

      Lupasi Soini ennen vaaleja. Perkeleen takinkääntäjäperseennuolijapopulistipaskiainen.

      Poista
    5. Juu, olen aikuisiällä usein sanonutkin, että suurimmat valehtelijat pääsevät pisimmälle elämässä. Rehellisyys ei peri maata ja lopussa seisoo ainoastaa hautakivi(jos olet rikas), kiitosta ei tipu ja rehellisyys ei ole hyve

      Poista
  4. Olen yli 50-v. ja ollut työssä yli 20 v. Tekisin mielelläni 6 t päivää ja saisin sen mukaista palkkaa jos tehtävääni palkattaisiin jakamaan työttömänä ollut, tekemään myös 6 t päivää. Jakaisin työni mielelläni, olenko poikkeus? Työmäärä on valtava - en ole johtoasemassa enkä duunari mutta alaa en haluaa paljastaa. Työnantaja tuskin suostuu, koska joutuu maksamaan kahden työntekijän sivukulut. Työn jakamisen esteenä taitaa olla pikemminkin työnantajat kuin kaikki työntekijät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulen myös, että lyhyempää päivää tekeviä kyllä löytyisi, mutta työnantaja ei tämmöiseen peliin suostu, koska kustannukset kasvavat ja tulisi lisää koulutettavia ja paimennettavia. Käsittääkseni työnantajapuoli naukuu nimenomaan päinvastaista, että työpäivää pitäisi pidentää. Paukutetaanhan sitä Aasian tehtaillakin 16 tuntisia päiviä ilman taukoja. Vaikka oikeasti, verrattuna esimerkiksi muihin Euroopan maihin ja tarkastellessa todellista tehtyä työaikaa, Suomessa ei tehdä lyhyttä työpäivää.

      Poista
    2. Itse olen 2000-luvun alussa ollut tehtaalla kännykän osia kasaamassa ja siellä oli thaimaalaisia ja vietnamilaisia työntekijöitä vuorotöissä ja he olivat vähän liiankin ahkeria ja työjohdon piti välillä käydä heille muistuttamassa taukojen pidosta, kun he olivat tottuneet niihin pitkiin työpäiviin siellä kotimaassaan Aasiassa.

      Itse otin rennosti ja kun homman oppi, niin se touhu oli ihan leppoista ja kuuntelimme radiosta sitten aina yövuorossa Pekka Saurin Yölinjalla-ohjelmaa. Harmi, kun sitä ei enää tule ja oli kyllä legendaarisia puheluita siinä, kun porukka soitteli kännissä sinne jne.

      Ruokahuolto pelasi kyseisessä paikassa todella hyvin ja aamuisinkin pääsi runsaalle aamiaiselle ja iltavuoroissakin kiersi munkki- ja kahvikärryt. Ja ei ollut sellaista perinteistä ”rekkamiehen evästä”, ja sai ihan kevyttäkin wokkiruokaa.

      Sittemmin olen työskennellyt kunnalla palkkatuella pari vuotta toimistotöissä ja voi helvetti niitäkin sen ajan ruokailuja, kun oli juurikin jotakin lasagnea tai lihapullia muusilla tarjolla, niin sen lounaan jälkeen aina tuli sellainen pieni ”välikuolema” siinä omassa työpisteessään koneella nuokkuen.

      Kamala kahviaddiktio myös kehittyi sen työrupeaman aikana, kun oli aivan kokoajan sitä juomaa tarjolla ja välillä pomot soittelivat taukotilaan kahvittelemaan, kun oli jokin mamma kotonaan leiponut jotakin omenapiirakkaa meille. Sitähän oli sitten pakko kohteliaana vetää jäätelönkin kera ja siihen päälle sitten vielä isot mukiliset mustaa kahvia sokerilla.

      Lihosin tuona kunnan työaikana varmaan jotakin yli 10 kiloa, vaikka normaalisti olen hoikka 180 senttiä pitkä ja 74 kiloa painava mies.

      Poista
    3. Työpaikkasi ei ollut Nokia. Siellä työnjohto kellotti, että kahvipaussi kesti sen 12 min ja tuli noutamaan kahvihuoneesta jos venähti tauko. Ei auttanut vaikka olisi tuotannossa tehnyt kaksinkertaisen määrän tavoitteeseen nähden. Taukohuoneessa oli automaatti, josta sai kahvia, teetä ja kaakaota. Vessatauot oli kuulemma suotavia pitää kahvitauon yhteydessä. Muutenkin kaikki kyttäsivät toisiaan siellä. Jossain vaiheessa kun olin talon sisällä hakenut 80+ työpaikkaa, väsähdin yrittämiseen ja aloin tekemään vain rimaa hipoen sen verran, etten saa potkuja. Lähtöpalkka oli 4-vuorotyössä 1250€/kk kaikkine lisineen ja vuoden päästä se oli noussut 1450. Tämä siis 2005, Salon Nokian tehtailla.

      Taisi silloin sen kuuluisan kamelin selän katkaista se kun varastolle haettiin työnjohtajaa ja itsellä kun oli varastopuolen insinöörin paperit niin ajattelin olevani vahvoilla. En päässyt edes haastatteluun ja paikan sai toisen vuoden sähkötekniikan amk-opiskelija, jolla sattui olemaan sama sukunimi kuin tuotantopäälliköllä...

      Poista
    4. Joo, en ollut Nokialla vaan Filtronic LK:lla. (Pääministerimme Sipilän firma aikoinaan) Viritimme kännyköihin tulevia suodattimia. Se suodatin mahdollisti sen päällepuhumisen, ettei tarvinnut puhua puhelimessa niinkuin radiopuhelimissa tyyliin:

      -Terve Teme, mitäpä kuuluu? Loppu.
      -Terve, eipä tässä paskempia... Loppu.

      Ja niin edelleen. :)

      Poista
    5. Ja on kyllä ollut siellä Nokialla aivan uskomattoman paska palkka vuorotöistä ja jos on ollut vielä tuollainen natsillinen kyttääminen niistä taukojen pidoista. Ei helevetti!

      Poista
    6. Kyllä. Varamiespalvelun kautta lähtöpalkka oli 1540€/kk tismalleen samasta työstä...

      Poista
    7. Eihän tuosta jää verojen ja ”tellien ja lellien” jälkeen paljon mitään käteen ja siihen päälle sitten vielä ne vuorotyön unihommat, jotka ovat kokoajan perseellään.

      Muistaakseni joskus omalla blogillasi kerroit, että olit vuorotöissäsi ollessasi suunnileen nukkunut auton rattiin ja oli tullut muitakin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ongelmia?

      Eli ei tuollaisessa orjapalkalla työskentelyssä ole mitään järkeä. Saattaa pahimassa tapauksessa väsyneenä ajaa jonkin viattoman lapsen päälle. Siinä ei sitten se palkka auta, kun on koko oma elämä pilattu kuolemantuottamissyytteellä ja maksat koko loppu ikäsi korvauksia niille alle jääneen lapsen vanhemmille.

      Poista
    8. Itse olen todistanut tällaista tapahtumaa, jossa vuorotöissä ja hiukan viinaan menevänä persoonana tyyppi oli ajellut aamulla töihinsä väsyneenä ja krapulassa ja koulutiellä ollut pieni tyttö jäi sen auton alle ja kuoli. Kaveri ei kestänyt sitä syyllisyyttään ja hirtti itsensä.

      Muuten oli ihan tosi fiksu ja mukava ihminen, mutta sen yliajon tuottama henkinen morkkis oli liikaa hänelle.

      Poista
    9. En ole rattiin koskaan nukahtanut, mutta väsynyt todella olin kun kotiovea yritin auton keskuslukitusnappulalla avata... Kyllähän tuo vuorotyö tuo kaikenlaisia vaivoja, joten muistat oikein.

      Poista
    10. No ei saisi nauraa, mutta voin kuvitella kuinka koominen tilanne se on ollut, kun tyyppi on silmät ristissä sillä keskuslukitusnappulalla yrittänyt päästä asuntoonsa. :D

      Vuorotyökaveri kertoi kerran, että oli aamulla tuplavuoron jälkeen alkanut keittelemään kahvia. No eipä siinä mitään, mutta oli kaatanut veden sijasta ne kahvimaidot sinne keittimeen. :)

      Kyllähän sitä silloin villinä parikymppisenä jaksoi hillua ja menin joskus jopa baarista suoraan samoilla silmillä aamuvuoroon töihin. Hiukan, kun kampasi vain tukkaa ja joi puolilitraisen Jaffa-pullon, niin taas mentiin eikä tuntunut missään. Nyt näin liki neljäkymppisenä tulisi vastaavassa tilanteessa varmana jokin sydän- tai paniikkikohtaus.

      Muutenkin oli silloin siellä se työporukka pikkupomoja myöten sellaista bilettäjä-tyyppiä, niin ei silleen edes tullut mitään sanomista jos vanha viina lemahteli ja ne touhut lähinnä kuitattiin huumorilla ja työporukan kanssa oli tietenkin työnantajan piikkiin niitä rillutteluiltoja. Ja sitten, kun se työ oli vielä sellaista mekaanista suorittamista, missä ei tarvinnut olla asiakkaiden kanssa tekemisissä.

      Poista
  5. Jäänyt kokonaan huomiotta se tärkein pointti, eli se että Osaton viimein päästää irti muiden miellyttämisestä. Niin kauan kuin noiden huutelijoiden antaa vaikuttaa itseensä niin ne voittavat. Itsekin olen varmaan päässyt tuosta yli ja ei juurikaan heilauta:"tuet pois laiskureilta"-kommentit.

    Niin paljon on vuosien vastoinkäymiset lannistaneet, että olen tainnut kiertää sen ympyrän ja palata takaisin alkuun. Eräs henkilö luki blogiani ja totesi, ettei hänellä taidakaan olla asiat kovin huonosti. Samalla hän toivotti voimia ja jaksamista taistelussa maailmaa vastaan.

    Se liikutti minua niin, että otin sen esittelyyni. Sillä sitä me työttömät taidetaan tehdä, taistella maailmaa vastaan. Se on loputon tie ja altavastaajina meillä lienee se etu, että olemme niin turtuneita solvauksiin, jopa onneen, ettei meitä taida voida nujertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.youtube.com/watch?v=-0XEvvOHXc8

      Tiktak - "Minne vaan" :)

      Poista
    2. No kyllähän se totta on, että jos sille vittuilulle alistuu, niin siinä silleen ”uhriutuu” ja saattaa jopa alkaa uskomaan, että on ihan täysi paska.

      Työssäkäyvillä, jotka haukkuvat työttömiä, on monesti itsellään joitakin päänsisäisiä- ja siihen omaan työhönsä liittyviä pahoja ongelmia. Heillä voi olla persoonallisuushäirötä, jopa narsismia.

      Kyllä se ihmisestä jotain kertoo jos on tarve heikompaansa nälviä.

      Poista