keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Halleluja!

Voi veljet ja sisaret, nyt se sitten tapahtui. Useamman vuoden työttömyyden jälkeen (pikku pätkä töitä välissä) TE-palvelut vihdoin lähetti minullekin TYÖTARJOUKSEN. Nyt pamautetaan kuohujuomaa ja kilistellään. Tästä se lähtee!

Eikun. Jaa. Työtarjouksessa vain kehotetaan hakemaan määräaikaista ympäristötarkastajan virkaa. Antamieni työnhakutietojen mukaan TE-toimisto on nimittäin arvioinut, että ammattitaitoni ja osaamiseni vastaa tehtävän vaatimuksia. Heh, heh, millähän ammattitaidolla ja osaamisella se työkkärin täti tai setä on näin arvioinut. Onko mittään hajua, että mitä se ympäristötarkastaja oikein tekkee? 

No on se täti/setä ihan oikein tietokoneavusteisesti arvioinut. Koulutus natsaa, osaaminen natsaa ja työkokemuskin osittain natsaa. Juttu on vaan niin, että tuo paikka on sadan prosentin varmuudella menossa jollekin ennalta valitulle tyypille. Oulu, tuo tietokonenörttien ja selluköpien ihmemaa, on luonnontieteilijälle karua seutua. Selkeästi ympäristöalan osaajien paikkoja tulee hakuun n. 10-20 vuodessa ja niistä käydään veristä taistelua. Viimeksi kun hain tällaista ympäristötarkastajan määräaikaista pestiä, niin hakijoita taisi olla yli 100 ja tehtävään valittiin joku Seija-Annikki (nimi muutettu), joka oli jo ennestään määräaikaisessa tehtävässä kaupungin ympäristötoimessa. Jos olisi kyseessä vakinainen virka, niin sitä olisi täysi mahdottomuus talon ulkopuolelta saada. Vakinaisia virkoja en yleensä hae, sillä sudokujen ratkominenkin on työllistymiseni kannalta järkevämpää puuhaa. 

Tämä kyseinen määräaikainen pesti, jota nyt täytyy siis oikein TE-toimiston uhkauksien kera hakea, oli jo ennestään hakulistallani. Tarkoitus oli siis hakea sitä huomenna tai ylihuomenna, avata Kuntarekry.fi -palvelu sen sadannen kerran, muokata jotain entistä hakulomaketta, lähettää hakemus  ja unohtaa koko asia sen siliän tein. Työtarjouksessaan TE-palvelut kehottaa minua ilmoittamaan tarjotun työn saamisesta viimeistään viimeisenä hakupäivänä. Steady on! Mistä hitosta minä sitä voin tietää ennen ei kiitos -sähköpostin saapumista? Tai tiedänhän toki. Ainoa mahdollisuuteni päästä edes haastatteluun tapahtuu niin että kaikki muut luonnontieteilijät kerätään torille ja teloitetaan. Rätätätätää. Ja sittenkin paikka menee mitä suuremmalla todennäköisyydellä jollekin vähemmän työttömälle insinöörille tai vaikkapa kauppatieteiden maisterille kaupungin talousosastolta. 

Kuten arvata saattaa, puhkun täällä innostuksesta. Osaamiseni on huomioitu. Rasti seinälle ja yksi lähetetty työtarjous TE-palveluiden plakkariin. Niitähän lähetettiin viime vuonnakin yli 500 000 kpl. Mikä on, kun ei tarjottu työ kelpaa?

6 kommenttia:

  1. Olisikohan tässäkin nytten kyseessä vain sellainen tilanne, että siellä on nyt jollakin määräaikaisella työsopimus katkolla ja hänelle aijotaan kuitenkin sopimusta jatkaa, mutta lain mukaan työpaikka pitää ilmoittaa ”avoimeksi”?

    Olen itse työskennellyt aikoinani kunnan töissä ja siellä tällainen sopimusten ketjuttaminen oli ihan normimeininkiä ja paikkoja välillä ”avautui”, mutta aina se sama ”Seija-Annikki” siinä samassa työssään kuitenkin jatkoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siitä on mitä todennäköisemmin kyse. Minulla ei ole minkään valtakunnan mahdollisuuksia saada tuota paikkaa. Seija-Annikki siirtyy määräaikaisesta pestistä a määräaikaiseen pestiin b. Pesti laitetaan kuitenkin molin sivuille avoimeen hakuun, koska laki sitä vaatii. Paikkaa hakee... veikataan nyt vaikka 147 hakijaa. Osalla ei ole tehtävään soveltuvaa koulutusta ja heidät voi samantein raakata pois. Minun hakemukseni roikkuu vielä mukana. Tehtävään ei vaadittu kokemusta ympäristötarkastajan tehtävästä, mutta se olisi kuulemma eduksi. Työttömiä luonnontieteilijöitä, jotka ovat joskus ympäristötarkastajana toimineet on paljon, joten tässä vaiheessa raakataan kaikki ne pois, joilla ei kokemusta ole, myös minä pulahdan tässä vaiheessa ei-pinoon. En usko että hakemustani edes luetaan, ei maksa vaivaa. Sitten on jäljellä sanotaan 21 hakijaa, joista haastatteluun kutsutaan 4-5. Sen lisäksi myös Seija-Annikki haastatellaan. Tämä on kaikki yhtä suurta näytelmää. Ja niin sinä käy, että Seija-Annikki pesee kaikki muut, hänellä on sentään kokemusta juuri niistä samoista työtehtävistä ja samassa talossa. Seija-Annikki osaa käyttää niitä talon omia tietokoneohjelmia, Seija-Annikilla on aluetuntemusta ja blaa, blaa. Kaikille hakijoille lähetetään päätös, jossa valinta perustellaan. Valittaa saa, mutta tässä tapauksessa se on turhaa, sillä Seija-Annikki olikin se pätevin hakija. Jos taas Seija-Annikki on koulutukseltaan tradenomi ja haastattelijan tuttava/sukulainen, niin silloin luultavasti joku valittaa, koska ympäristötarkastajan tehtäviä ei tradenomi voi hoitaa, siitä saattaa olla joku lakikin, en muista.

      Tässä tapauksessa siis Seija-Annikin kuuluukin saada se paikka. On vaan niin saakelin turhauttavaa, kun nämä paikat on pakko laittaa avoimen hakuun työttömiä kiusaamaan. Ja siihen turhaan rekrytointiprosessiin kuluu rahaa. Veronmaksajien rahaa.

      Ja tässä tilanteessa vielä tietysti ärsyttää tuo TE-palveluiden lähettämä TYÖTARJOUS. Miksi hemmetissä tuollaista kehotusta hakea työpaikkaa saa kutsua työtarjoukseksi? Siksikö, että onhan se mukavaa sitten ilmoitella lukuja, että ollaan lähetetty työttömille yli 500 000 työtarjousta? Ja työlliset sitten kuvittelevat, että työttömälle ihan oikeasti tarjotaan työpaikkaa, jonka voi ottaa tai jättää ottamatta.

      Poista
    2. Että minä nyt siis ''otan tarjouksen vastaan'' ja lähetän oman hakemukseni, ja niin tekee yli sata muutakin. TE-palveluiden ''Työtarjousta'' pitäisi oikeasti kutsua työnhakukehotukseksi. Työtarjoukseksi saisi kutsua vain sellaista tarjousta, jossa paikka on vain tietylle yhdelle työttömälle avoinna. Jos hän on työnantajan mielestä sopiva, niin hän paikan myös saa. Jos työtön työpaikasta ilman kunnon syytä kieltäytyy, niin mörökölli sitten vieköön.

      Poista
    3. Näin on. Työlliset eivät todellakaan tajua, että se työtarjous on määräys hakea sitä avointa työpaikkaa työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla ja sitä samaa paikkaa voi hakea satoja muitakin työttömiä ja yleensä hakeekin. Tämä on sitten omiaan luomaan lisää työllisille sitä vääristynyttä vaikutelmaa työttömistä laiskureista, jotka kieltäytyvät tarjotusta työstä. Mediahan on tässä se suurin syyllinen, joka uutisoi tyyliin ”näin moni työtön kieltäytyi työtarjouksesta”, mutta siellä voi se toimittaja muiden työllisten tapaan olla asiasta yhtä pihalla ja luulla näitä työtarjouksia juuri sille yhdelle tietylle työttömälle räätälöidyiksi satavarmoiksi työpaikoiksi.

      Näissäkin kuntien ”avoimissa” työpaikoissa voisi siinä ilmotuksessa lukea vaikkapa, että ”paikka on ilmoitettu avoimeksi lain määräyksestä”, niin kaikki silloin älyäisivät, että paikka ei todellisuudessa ole avoin, vaan tehtävään on jo valmiina työntekijä ja TE-toimistokaan ei silloin lähettelisi työtarjouksiaan tällaisiin paikkoihin.. Näin säästettäisiin kaikkien osapuolten aikaa, vaivaa ja rahaa.
      Onkohan tässäkin sitten jokin lakipykälä, joka estää menettelemästä näin?

      Poista
  2. Sieltähän muuten huomenna tulisi subilta se vanha Carpenterin alkuperäinen Halloween-kauhuelokuva. Ihan noin vain siis niinkuin vikkinä sinulle kauhuelokuvien ystävälle. Toki varmaan olet sen jo sata kertaa nähnytkin, mutta minusta se on kyllä hyvä vieläkin.

    Rokkari Rob Zombiehan on kuvannut kyseisestä elokuvasta jopa kaksikin tuotosta, mutta ne menevät mielestäni näiden uusien ja turhien remake-filmatisointien kanssa samaan kategoriaan.

    Psykot ovat myöskin hyviä kauhuelokuvia ja se kakkonen oli minusta jatko-osana jopa sitä alkuperäistä parempi. Psykostakinhan on filmattu värillinen remake vuonna 1998, mikä oli mielestäni todella turha ja jopa kuva kuvalta kopioitu siitä alkuperäisestä.

    Grillattuja juustoleipiä leikatessa leipäveitsellä kolmioleiviksi tulee myöskin aina hyytävästi ne Psykot mieleen. Niissähän sen Normanin lempiruokaa olivat juurikin nuo kyseiset leivät maidon kera. Hirveän hyviä kuitenkin, pari isoa paahtoleipäsiivua ja niiden väliin paljon juustoa, ja ne sitten paistetaan miedolla lämmöllä pannulla molemmilta puolilta kullan ruskeiksi. Ja sitten mielellään täysmaitoa siihen kylkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole nähnyt kokonaan, joskus teininä aloitin katsomaan, mutten uskaltanut looppuun asti katsoa. Ehkäpä tänään sitten...

      Poista