sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Töitä tarjolla!

Nyt on työttömyyden asiantuntijoille töitä! Työttömien 3 kuukauden välein tapahtuvat haastattelut alkavat ilmeisesti piakkoin, sillä TE-palveluilla on tällä hetkellä avoimena useita asiantuntijan paikkoja juuri tätä tarkoitusta varten. 

Pitäiskös ihan piruuttaan hakea, olenhan sentään työttömyyden kokemusasiantuntija! Voisin siinä työhakemuksessa jo antaa hyvän vinkin: eikö olisi järkevää jakaa haastateltavia ja laittaa osa haastattelijoista haastattelemaan vaikka työttömiä korkeakoulutettuja ja osa hieman matalammin koulutettuja? Ei sen takia, että korkeakoulutetut olisivat jotenkin parempaa porukkaa, vaan sen takia, että nämä haastattelijat voisivat perehtyä paremmin erilaisten koulutusten sisältöihin ja kerätä jo valmiiksi tietoa täydennyskoulutuksista sun muista. Yli 50-vuotiaille työnhakijoillekin voisi olla erikseen haastattelijat. Näin ei tule kuitenkaan tapahtumaan. Sama tyyppi soittelee kaikenlaisille työttömille ja yrittää antaa neuvoja niin 25-vuotiaalle kuorma-autonkuljettajalle, 56-vuotiaalle ICT-alalta pois potkitulle projektipäällikölle, allergian takia työnsä jättäneelle parturi-kampaajalle, bioalan tohtorille jne. Tai ehkä samat yhtä tyhjän kanssa -neuvot sopivat kaikille: katso kaikki työvoimakoulutukset läpi, mieti työkokeilua omalla allasi tai muulla alalla, osallistu päivän kestävään CV-pajaan. 




Haastattelut tehdään ilmeisesti puhelimen kautta, sillä työpaikkailmoituksissa lukee, että henkilöasiakaspalvelut tuotetaan pääsääntöisesti puhelimitse tai sähköisiä palvelukanavia hyödyntäen. Enpä ihmettele, sillä haastattelut naamatusten olisivatkin tulleet hurjan kalliiksi. Ilmaista puuhaa se ei tietysti ole tuollakaan tavalla. Miettikääpä mitä kaikkea tuolla palkkarahalla, jolla nuo asiantuntijat nyt työllistetään, olisi voinut tehdä? 

Ja kyllä. Syön sanani ja vaikka hattunikin siinä samalla, jos nämä palkatut haastattelijat ihan oikeasti ''ottavat työttömästä kopin'' ja antavat työttömälle järkeviä neuvoja työllistymiseen. Olen kuitenkin sen verran pitkään seurannut TE-palveluiden tohelointia, ettei tälle etukäteispessimismille voi mitään.

14 kommenttia:

  1. Kasvotusten tehtävät haastattelut ruuhkauttaisivat TE-toimistot aivan tukkoon ihmispaljoudesta ja jonoja voisi olla uloskin asti. Eikä kaikilla paikkakunnilla ole edes TE-toimistoa kohtuullisen matkan päässä ja työttömät joutuisivat eriarvoiseen asemaan, kun joku voisi helposti kävellen saapua haastatteluun ja toinen joutuisi käyttämään viimeiset ruokarahansa päästäkseen matkustamaan paikan päälle. Puhelin on myös työturvallisuuden kannalta parempi vaihtoehto ja en itse tahtoisi olla haastattelijan saappaissa, kun joku kyykytyksestä tarpeekeen saanut työtön ilmestyy kirveen kanssa haastatteluun.

    Tuo jakaminen olisi todella hyvä idea. Nythän sinuakin voi haastatteluissa olla ”neuvomassa” joku merkonomi-Merja, joka ei tajua alastasi ja sen työtehtävistä yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietityttää haastattelujen sisältö. Ehkei tarkoitus olekaan neuvoa työtöntä, vaan kuulustella pelkästään, että noh, onkos sitä tullut töitä haettua? Sittenhän ainoa muutos on se, että soittavat useammin kuin aikaisemmin.

      Itse kun jäin työttmäksi, niin piti ensimmäisen kerran käydä henkilökohtaisesti toimistolla haastattelussa. Menin haastatteluun innokkaana vastaanottamaan asiantuntijan neuvoja. Väsyneen oloinen virkailija työnsi minulle heti palkkatukiesitteen kouraan ja kehotti selaamaan työvoimakoulutukset läpi. Mieli laski heti. Olin juuri saanut maisterinpaperit kouraan ja tyyppi meinasi, että palkkatuelle olisi tarvetta tai koulutukselle? En kai minä edes siihen palkkatukeen olisi ollut vielä oikeutettukaan. Ja kukaan ei kertonut, ettei palkkatukimahdollisuutta juuri kannata mainostaa työnantajille, ellei sitä tukirhaa vaadita työpaikkailmoituksessa. Jos paikka on laitettu avoimeksi, niin siihen on palkkarahatkin varattuna. Silloin otetaan se paras hakija tai tuttu hakija, eikä mitään työkyvytöntä, epäonnistumiselle löyhkäävää tukityöllistettyä. Lyhyen haastattelun päätteeksi naurahdin, että taitaa minun alallani olla aika hankala työtilanne. Vasta siinä vaiheessa virkailija kaivoi papereitani ja tarkisti, että mitä olinkaan opiskellut. Tavasi ensin sitä englanninkielistä tutkintonimikettä. Suomensin sen hänelle ja muutamalla lauseella kerroin mistä oli kyse. Virkailija vain kohautteli olkapäitään. Mahtavaa palvelua.

      Saa haastattelija minun puolestani olla vaikka merkonomi-Merja, jos asiansa osaa. Luulisi kuitenkin, että korkeakoulupohjalta olisi noissa tehtävissä helpompi ponnistaa. Osaaminen on tärkeää, mutta niin on myös innostava asenne. Kyllä minä työkkärin tätinä tietäisin, että minkälaisia työvoimakoulutuksia on tarjolla, ei niitä nyt niin paljon ole, ja sen katso itse koulutukset läpi -kehotuksen sijaan voisin ehdottaa vaikka projektinhallinan koulutusta. Jos asiakkaan koulutus olisi minulle tuntematon, niin voisin pyytää häntä itse kertomaan, että mitä opinnot pitivät sisällään ja millaisiin tehtäviin hän ajatteli olevansa sopiva. Mutta kyllä minun pitäisi palkkaa nauttivana asiantuntijana tietää paljon jo valmiiksi erilaisista koulutuksista ja eri alojen työllisyystilanteesta.

      Poista
  2. Paikalla tapahtuvat haastattelut saisivat aikaan niin pitkät jonot, että ilmaisten ämpäreiden jonot kalpenisivat niiden rinnalla...

    Olen aika skeptinen sen suhteen, että millä tavalla tämäkin uudistus edistää työttömän työhönpääsyä? Vaikka kuinka monta kertaa minultakin kysytään, miksen ole saanut töitä, niin joudun vastaamaan, etten tiedä. Sillä jos tietäisin vastaukseni niin todennäköisesti olisin asialle tehnyt jotain ja minulle ei tuota kysymystä esitettäisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haastattelujen myötä työttömät piristyvät hakemaan töitä ja menevät töihin. Ottavat vastaan tarjottua työtä.

      Paitsi että suurin osa hakee niitä töitä tälläkin hetkellä. Osa ei hae, koska on jo luovuttanut sen suhteen. Halu töihin on kuitenkin lähes jokaisella työttömällä. Hankala kuitenkin vain mennä olemattomiin töihin. Pitäisikö vastata johonkin ei kiitos tällä kertaa -viestiin, että kyllä nyt tällä kertaa vaan tulen töihin, aloitan maanantaina. Työkkärin täti käski mennä töihin. Tulen sitten teille. Palkanmaksupäivä on sitten kuun puolessa välissä.

      Ja kuka niitä töitä oikein tarjoaa? Työkkäri? Salli mun nauraa. Tänäänkin oli jossain uutisissa juttua, että työttömän täytyy nyt ottaa vastaan työtä, vaikka palkka olisikin ansiosidonnaista pienempi. Ja sitten oli haastateltu jotain kaivinkonekuljettajaa, joka oli mielestään oikeutettu odottelemaan oikeanlaista työtä. Siinäköhän odottelet. Voi vaan olla, että kun olet useamman kuukauden odotellut, niin et saa töitä, vaikka niitä sitten olisikin, koska olet ollut liian kauan työttömänä. Ei varmaan ole tullut ajatelleeksi tätä seikkaa. Saattaa toki olla, että kaivinkonealalla ei tämä ongelma ole niin paha, ja jos työntekijöistä on pula, niin saatetaan se työtönkin kelpuuttaa hommiin. Monella alalla on työntekijöistä kuitenkin liikaa tarjontaa, ja työttömien työnhakupaperit saatetaan hylätä automaattisesti. Mutta joka tapauksessa, kuka sitä työtä tuollekin kaivinkonekuljettajalle oikein tarjoaa? Jos hän ei itse ''huonompia'' töitä hae, niin työkkärikö tarjoaa? Miksei tarjoa meille muillekin?

      Poista
  3. Eikä se TE-toimistojen suorittama haastatteleminen ole ainoa ilouutinen, lisäksi konsulttifirmoille lahjoitetaan 5 + 5 miljoonaa euroa työttömien sparraamisesta ennen TE-toimistojen haastatteluja:

    "http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000004998862.html"

    "TEM:in kehitysjohtaja Elisabet Heinonen kertoo Taloussanomille, että palvelut liittyvät muun muassa työnhaun tukemiseen, valmennukseen, sparraamiseen ja osaamisen kartoittamiseen."

    Kun tarpeeksi väljästi määritellään palvelun sisältö (tukeminen, valmennus, sparraus....), niin eiköhän maksimitulospalkkiot saada konsulttien tileille siirtymään. Työllistyminen on kuitenkin arpapeliä, ei näillä konsulttien tähän mennessä toteutuneilla koulutuksillakaan ole työllistymistä onnistuttu edistämään. Näille konsulteille vaan ehdittiin luvata helppoa rahaa, mutta tuli se mokoma perustuslaki vastaan joka kielsi viranomaistoimien siirron yksityisille yrityksille.

    Ihan vain mielenkiinnosta: mitä joku ulkopuolisen tekemä osaamisen kartoitus hyödyttää? Itse kukin työtön osaamisensa ja koulutuksensa tietää ja hakee paikkoja sen mukaan. Pitäisi luoda uusia työpaikkoja eikä puuhastella puuhastelun vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takana kahdeksan noita sparrauksia ja tukemisia, CV pajoja tms. Nyt on paperit kunnossa ja osaan käyttäytyä haastatteluissa, joihin en ikinä pääse, koska papereitteni sisältö on kuin reikäjuusto. Täten en kelpaa töihin kun olen syrjäytetty ja todennäköisesti laiskakin, yhteiskunnan varoilla elävä työtön opiskelija...

      Poista
    2. Parahin tth78, sinun pitäisi ottaa ehdottomasti yhteyttä siihen toimittajaan, joka taannoin teki sinusta juttua valtakunnalliseen mediaan. Nyt voisit asiantuntijana kommentoida paitsi hallituksen työttömiin kohdistamia rankaisutoimenpiteitä, myös tätä yleistä propagandaa joka sallii kaiken mahdollisen vihapuheen kohdistamisen työttömiin. Etnisiin vähemmistöihin kohdistuva vihapuhe on rangaistava teko (viimeksi tänään tuomion sai Tynkkynen), mutta työttömiä saa leimata ja panetella sydämensä kyllyydestä ilman pelkoa sanktiosta.

      Poista
    3. Kiitos kannustuksesta. Joskus vinkkasin hänelle jutusta miten maatalousministerin tilalla Forssassa käytetään työkokeilijoita työvoimana ja toinen forssalainen YLE:n toimittaja teki jutun siitä, miten hyvä juttu tällaiset työkokeilut ovat kun työttömät pääsevät normiarkeen kiinni yms yms. Ei ollut mitenkään yllättävää, että kyseisellä toimittajalla on myös maatila Forssassa..

      Ei oltu YLE:n puolelta kiinnostuneita tällaisen asian tutkimisesta, että miksi ministerit ja toimittajat kimpassa hehkuttavat työkokeiluiden hyödyllisyyttä ja vastikkeellisen sosiaaliturvan hyödyllisyyttä. Hiljattain aiheesta luin, että peräti 2% näistä osallistavan sosiaaliturvan toimenpiteissä olleista työllistyy...

      Poista
    4. YLEssä liputetaan nykyään hyvin nöyrästi kepun puolesta, nähtiinhän se miten ärhäkästi ammuttiin rivit suoriksi kun kehtasivat löytää Kempeleen Pyhästä Pojasta virheitä....

      Poista
    5. Voi perseen suti. Työttömyysongelma ratkeaa työntämällä 10 miljoonaa konsulttien taskuun. Eli nyt ymmärrän. TE-palvelun virkailijat ovat yhtä osaamattomia ja nauvottomia kuin ennenkin, ''haastattelut'' ovat sitä samaa peetä kuin ennenkin. Nyt vaan kolmen kuukauden välein eikä kerran vuodessa. Siinä välissä astuu mukaan konsulttifirman kouluttaja/sparraaja mikä lie, jonka kanssa arvatenkin syynätään CV suurennuslasilla läpi, harjoitellaan työhaastattelutilannetta tai muuten vaan yritetään päästä naminami-tilaan. Samaan aikaan palkkatukirahoja vähennetään ja palkattomia työkokeilupaikkoja ja kuntouttavaa työtoimintaa ehdotellaan enenevissä määrin myös koulutetuille ja työkokemusta omaaville työttömille.

      Voi vittusaatanahelevettiperkele.

      Poista
    6. ^Veit sanat suustani, osaton. Tervetuloa Suomi-Finlandiaan eli Hölmälään. Työllisyys kohenee, kun määrätään työttömät, nuo laiskat pazkiaiset ilmaistöihin sanktioiden uhalla. Ja olkaatten kiitollisia te kurjat, säästytte syrjäytymiseltä kun osallistava sosiaaliturva teidät pelastaa (#tähän pitkä litania rumia sanoja#).

      Eikö (..kele, ...tana) olisi rehellisempää laittaa työttömät kaivamaan monttua ja sitten kuula otsikkoon joka loiselle? Seuraava ryhmä peittää montun ja kaivaa kuopan itselleen, teloitus, etc...

      Poista
    7. En osaa nähdä, että mitä säästöjä tässä saadaan aikaiseksi kun päästetään konsultit vetämään välistä työkkärin rahoja?

      Aivan sama kuin tuleva liikenneuudistus tai sähköverkot tai tv-verkko tai katsastustoiminta. Kaikki on myyty halvalla ja nyt kaikki maksaa kalliisti ja tulevaisuudessa vielä enemmän mielivaltaisesti kohoavia maksuja.

      Varmaan muutaman vuoden päästä kun konsultit eivät onnistukaan työllistämään työttömiä niin ne ilmoittavat tarvitsevansa lisää määrärahoja tehostaakseen toimintaa ja firman omistajat nauraa bahamalla...

      Meillä on aivan käsittämätön kyky virtaviivaistaa organisaatioita lisätä sinne väliportaita nyhtämään alati hupenevia euroja...

      Luulen, että peli on menetetty ja ylhäällä tiedetään se ja nyt vain kiihdytetään vauhtia, jotta kansan silmissä näyttäisi, että jotain tehdään asioiden parantamiseksi. Todellisuudessa peli taitaa olla menetetty ympäristön ja työllisyyden suhteen.

      Poista
  4. Sun lisäämä sanomalehtistrippi on näköjään perussuomalaisten omasta jäsenlehdestä vuodelta 2013. Hallituskritiikkiä tehottomista työttömyystoimista ajalta ennen kuin persut pääsivät itse hallitukseen. Aijai. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työttömiä ja muita heikompiosaisia lyödään kuin vierasta sikaa, mutta persut eivät kommentoi asiaa mitenkään. Miten he kehtaavat ja kyllähän he kehtaavat. Ainoa asia, mistä lausuntoja piisaa, on turvapaikanhakijat. Täytyy sanoa, ettei yllätä yhtään. Ei heitä kiinnosta köyhät kun on jo päästy vallankahvaan ja Audin takapenkille. Ei vissiin sitten haittaa, kun rytinällä tulevat sieltä alas.

      Poista