keskiviikko 22. helmikuuta 2017

And the Oscar goes to...

... ei tässä sentään vielä mitään Oscareita jaella. Mutta työpaikat on nyt jaettu. Kiitos mielenkiinnosta tehtävää kohtaan. 

Tammikuussa TE-palvelut lähetti minulle työtarjouksen eli ukaasin hakea avoinna olevaa määräaikaista ympäristötarkastajan tehtävää. Valintapäätös tuli, hakijoita oli 83 ja paikka meni - rumpujen pärinää - organisaatiossa jo ennestään työskentelevälle henkilölle. No mitäs siitä, en muuta odottanutkaan. Itse asiassa olen joskus työskennellyt tämän valitun henkilön kanssa, hyvä tyyppi, joten siinä mielessä ei minulla ole nokan koputtamista.

Työhakemuksen lähetettyä tein kuitenkin ihan huvikseni pientä tutkimusta tuttavapiirissäni. Tarkoitukseni oli tiedustella, että mitä ei työttömät tuttavani luulevat TE-palveluiden työtarjouksen tarkoittavan. Aloitin keskustelun sanomalla, että olen saanut TE-palveluilta työtarjouksen. Jokainen ''koekaniini'' reagoi ilmoitukseeni onnittelemalla lämpimästi työpaikan johdosta. Hämmästys oli suuri, kun nauraen kerroin, ettei minulle nyt suinkaan mitään työpaikkaa ole tarjottu, on ainoastaan karenssin uhalla kehotettu hakemaan kaikille avointa työpaikkaa. Joillekin asian ymmärtäminen oli vaikeaa: ''No mutta nyt sitten oikein reippaasti haet sitä paikkaa, esittelet osaamisesi. Tuohan on hieno mahdollisuus.'' Oli ilmeisesti mahdotonta ymmärtää, ettei avoimeksi ilmoitettu paikka ole oikeasti avoinna ja ettei työtarjous pidäkään sisällään tarjousta työpaikasta.

Liian pienen otannan takia ei tästä nyt pitäisi päätellä yhtään mitään, mutta päättelenpä siltikin, että jos media ilmoittaa kissankokoisin kirjaimin, että tänä vuonna työtarjouksia lähetetään jopa puoli miljoonaa, niin suurin osa ihmisistä luulee, että työttömille ihan oikeasti tarjotaan töitä. Ynnäävät mielessään, että jos työttömiä on 242 000 (Tilastokeskuksen tammikuun höpöhöpö-lukema) ja työtarjouksia lähetetään yli puoli miljoonaa... tämähän tarkoittaa, ettei laiskoille työttömille vain työ kelpaa! Tuet pois, niin rupeaa se työ maistumaan! Jos tämmöistä propagandaa kansalle syötetään, niin on varmasti helpompi saada siunaus uusille ''vaikeille päätöksille'' eli sosiaalitukien leikkaamiselle. Työttömien pakottaminen palkattomiin töihin tuntuu ehkä myös ihan hyväksyttävältä, koska nähtävästi työttömät makaavat mieluummin kotona kuin ottavat tarjottua työtä vastaan. Heidät on pakko pakottaa vapaaehtoisesti vapaaehtoistöihin... mitään palkkaa ei työstä toki tarvitse maksaa, koska saavathan työttömät sosiaalitukia. Melkoinen la la land koko Suomi.






33 kommenttia:

  1. Omasta tuttavapiiristä löytyy henkilö jonka mielestä työttömien pitäisikin mennä töihin ilman palkkaa. Vaikkapa vanhusten avustajaksi, päiväkotiin jne. Kyllä töitä löytyy ja niin edelleen.
    Mutta tässäpä vielä ylläri loppuun. Arvatkaapa mikä on hänen ammattinsa. Ja rumpujen pärinää.... lähihoitaja!

    Kyllä vain, hän haluaa siis että joku muu tulee syöttämään mummot/lapset pelkällä työttymyysetuudella hänen puolestaan. Ei mene hänen päähänsä mitenkään että omakin palkka voi vielä olla uhattuna tätä menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkahan moni vanhus haluaa itselleen ”avustajakseen” karenssin uhalla pakotetun työttömän, jolla ei ole mitään intressejä vanhustyöhön. Varmasti ne päiväkodin lapsetkin ilahtuvat siitä lapsia vihaavasta ja palkattomasta hoitajastaan.

      Valitettavasti hyvinkin moni työssäkäyvä luulee olevansa kovinkin korvaamaton.

      Poista
    2. Niin. Miksi hänen itsensä sitten pitää saada samasta työstä palkkaa? Kyllä ihmetyttää joidenkin ihmisten lyhytnäköisyys. Töitä kyllä riittää, mutta palkanmaksajista on pula.



      Poista
    3. Jos joudutte kuntouttavaan orjatyötoimintaan tai orjatyökokeiluun, niin hakekaa sairaslomaa, niin sinne ei tarvitse mennä, eikä karenssia tule.

      Älkää tukeko omalla työpanoksellanne tätä 2000-luvun orjatyöjärjestelmää.

      Poista
    4. Aion kyllä kieltäytyä kaikenlaisista työkokeiluista tai kuntouttavasta työtoiminnasta. Minä olen koulututettu, minulla on työkokemusta, olen terve, minulla ei ole ongelmia arjenhallinnassa. Palkaton työ ei auta ketään työllistymään palkkatöihin. Miksi siis tekisin töitä ilman palkkaa? Vain sen takia, että työttömyystilastot näyttäisivät kauniimmilta? Mitä ne tilastot minua liikuttavat? Ehdoton EI palkattomalle työlle.

      Poista
    5. Kieltäytymisen sijaan kannattaa hakea sairaslomaa. Kieltäytymällä tai niskoittelemalla pelaat päättäjien pussiin, sillä he säästävät rahaa, kun voivat maksaa sinulle vähemmän toimeentulotukea karenssin aikana.
      Karenssi tai orjapajalle meno ovat molemmat voittoa päättäjille. Vain saikuttaminen mahdollistaa kieltäytymisen orjatöistä, niin, että päättäjät eivät hyödy taloudellisesti.

      Kaikkien työttömien tiputtaminen 40% alennetulle toimeentulotuelle olisi päättäjien suurin unelma. Rahaa säästyisi. Tämän vuoksi työkkäri spämmää orjuuttavaa orjatyötoimintaa kaikille pitkäaikaistyöttömille, jotta karenssien määrä saataisiin maksimoitua. Ei-pitkäaikaistyöttömät taas saadaan karenssiin näiden "työtarjousten" avulla. Orjuuttaminen lakkaa vain, jos päättäjät eivät hyötyisi siitä taloudellisesti.

      Poista
    6. Annat ymmärtää, että sairasloman hakeminen on helppoa. Onko kokemusta? Masennustako tms. ajattelit sairaudeksi? Minusta tuossa piilee juuri se vaara, että työkykyinen ihminen katsotaan kuntoutusta tarvitsevaksi.

      Poista
  2. Minä kyllä uskaltaisin väittää ilman mitään isompia galluppeja, että jo pidemmän aikaa vakituisissa työsuhteissa olleiden työssäkäyvien keskuudessa on aivan yleinen luulo näistä työtarjouksista, että ne ovat juurikin sille yhdelle työttömälle kohdennettuja työpaikkoja. ”Työtarjoushan” on jo nimenä niin harhaanjohtava, kun pikemminkin pitäisi puhua ”hakumääräyksistä”.

    Näihin kunnan ”avoimiin” paikkoihin hakeminen on täyttä ajanhukkaa, mutta pakkohan se on hakea jos työkkäristä käsky käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiaa ei auta se, että kaikenmaailman asiantuntijat ja poliitikot höpöttävät alituiseen kuinka kannustinloukkuja on purettava, työn vastaanottovelvollisuutta on kiristettävä, työttömiä pitää kannustaa ottamaan työtä vastaan jne. Aivan kuin se suurin ongelma olisi se, etteivät työttömät ota työtä vastaan. Noista pienemmistä ongelmista saisi puhua vasta sen jälkeen kun on ensin todennut ääneen sen faktan, ettei töitä riitä kaikille halukkaille ja kyvykkäille ja että sen takia kusessa ollaan.

      Nuo kunnan paikat ovat tosiaan ainakin omalla alallani 99,9 prosenttisesti jo valmiiksi jollekin korvamerkittyjä. Virkoja on täysin turha hakea, mutta haen kuitenkin määräaikaisuuksia (turhaa sekin on), mutten kuluta hakemusten tekemiseen paljoa aikaa.

      Poista
  3. Nimenomaan on niin, että pitkien työsuhteiden työssäkäyvät eivät lainkaan ymmärrä, mistä työttömyyskuvioissa on kyse. He nielevät harhaanjohtavan uuskielen ja halveksivat laiskoja tukien "nauttijoita". Mediasta he eivät tietoa bongaa - on paljon tahallisen harhaanjohtavaa ja tahattoman puutteellista kirjoittelua - eivätkä he edes ymmärrä tai kiinnostu siitä, että on tällaisiakin blogeja kuin Osattoman blogi, esimerkiksi.

    Saattaahan heille tulla valtavana yllätyksenä sekin, että työnantaja maksaa lähes kaiken heidän eläkkeestään. Eivät he siis tiedä mitään etenkin mikroyrittäjää rassaavista eläkemaksuistakaan.

    Itsehän en ole työtön vaan henkilö, jolla on työuraa takana 31 vuotta - 18 viime vuotta mikroyrittäjänä. Samastun työttömiin. Tietoni työttömyysasioista olen saanut blogeista, en mediasta. Ja vien tätä sanomaa etenepäin porvariystävilleni, jottei vallan omahyväisiksi niissä piireissä ryhdytä.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän pointin toit esille Katriina. Itse olen myös samaa ihmetellyt, että minkä vuoksi työttömyyskorvaus on kaikessa hiljaisuudessa vaihdettu työttömyysetuudeksi. Aivan kuin olisi etuoikeutettua, että työttömänä saat korvauksen siitä, ettei yhteiskunnalla ole tarjota sinulle töitä?

      Valitettavasti vain ruuhkavuosia elävä ulkoistaa ajattelunsa medialle ja poimii sieltä valmiiksi pureskellut mielipiteet ja sitten aivottomana toistaa niitä suureen ääneen. Eräskin urallaan hyvin menestynyt ystävä oli sitä mieltä, että kaikilta vain tuet pois. Kun kysyin häneltä, että poistetaanko yritystuetkin samaalla, jotka ovat 2,5 kertaiset verrattuna työttömien elättämiseen menevät varat niin vastaukseksi minua tuijotettiin tyhjällä katseella.

      Samoin kysyin, että miksei hän halua maksaa veroja? Vastaukseksi kertoi, ettei käytä palveluita. Kysyin, etteikö hän juuri käynyt kirjastossa lainaamassa opuksen? Kyllä, kysyin, eikö hän saanut ilmaisen koulutuksen peruskoulun, lukion, ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun? Kyllä. Kysyin, eikö hän saanut ilmaisen terveyden- ja hammashuollon tuona aikana?Kyllä. Kysyin, eikö hän kulje päällystetyillä teillä?Kyllä

      Monillakaan ei ole käsitystä siitä, minne ne "minun verorahat"- oikein katoavat. He kuvittelevat valitettavan usein työttömien elämän olevan kuin heidän ikuista kesälomaa, josta vielä maksetaan 500+€/kk hummausrahaa. Todellisuus vain on karu, etteivät työssäkäyvät osaa aavistaakaan, millaista se olisi pärjätä tuolla rahalla kuukaudesta toiseen jopa vuosien ajan. Mikä eräällä tavalla on aika mielenkiintoista, sillä aika monet ovat opiskelleet ja silloin päässeet kokemaan, mitä se on kun joutuu jokaisen pennosen laskemaan. Kummasti se vain unohtuu kun työputkeen pääsee.

      Poista
    2. Kuitenkin lähes kaikki näistä tuet pois -huutelijoista mukisematta makselee palkastaan työttömyyskassojen ja ammattiliittojen jäsenmaksuja ja he aivan satavarmasti nostaisivat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa työttömyyden kohdatessa. Mutta eihän se työttömyys tietenkään mitenkään heitä voi koskettaa, koska he ovat niin samperin korvaamattomia niillä työpaikoillaan. Tuollaisessa tuet pois -yhteiskunnassa epätoivoisimmat tappaisivat jonkun, että pääsisivät vankilaan täysihoitoon. Eikä tähän auta inttää vaihtoehdoiksi työn tekemistä ja omien rahojen tienaamista, koska sitä oikeaa palkkatyötä ei ole läheskään kaikille halukkaille tarjolla.

      Poista
    3. Mutta nyt on kaikki hyvin, työttömistä on otettu koppi. Taisi olla eilisissä uutisissa, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi silminnähden hyvillään, että työttömät itse ovat ottaneet nämä työttömien haastattelut hyvin vastaan, kuulemma vihdoinkin joku välittää heidän kuulumisistaan. Jännä juttu, kun itse olen ollut aistivani pelkkää kriittisyyttä haastatteluja kohtaan. Työkkärin täti soittaa vain entistä useammin ja kysyy onko työtön hakenut töitä. Tuskinpa tiuhemmat haastattelut ketään haittaavat, mutteivät ne myöskään auta ketään työllistymään. Se kun ei vain yksinkertaisesti riitä, että käsketään mennä töihin, sillä pitäisi olla se työpaikka minne mennä. Ministeri Orpon mielestä niitä työpaikkoja kyllä on. ''Nytkin on kymmeniä tuhansia työpaikkoja avoinna'', Orpo totesi jutun loppukaneetiksi. Kyllä, työpaikkoja on aina avoinna, se on ihan luonnollista, mutta jos tästä vetää sen johtopäätöksen, ettei näitä työpaikkoja saada täytetyiksi tai ettei työttömiä kiinnosta nämä työpaikat, on täysi pösilö.

      Poista
    4. Ei siellä todellakaan mitään ”kymmeniä tuhansia” työpaikkoja ole auki. Ainakaan virallisesti.

      Jos Mol-sivustolla jättää ammattialoista pois erityisasiantuntijat, asiantuntijat, sotilaat ja yrittäjät ja valitaan työn kestoksi 3-12kk ja yli 12kk, työajaksi kokopäivätyö, työn tyypiksi palkkatyö ja pudotetaan vielä vuokratyöpaikat pois, niin tämän hetken tiedoilla löytyy ainoastaan 2990 avointa työpaikkaa. Eli nämä ovat sellaisia paikkoja, joihin se Matti ja Maija Meikäläinenkin soveltuu. Vuoro- ja osa-aikatyö ei kaikille sovellu ja jätin laskuista tahallani pois ne vuokratyöpaikat, koska en kannata sitä välistävetotoimintaa. Olen myös työelämässä nähnyt näitä vuokratyöntekijöitä ja heillä hommat ovat saattaneet loppua jo ensimmäisenä työpäivänä, vaikka aluksi olisi luvattu vaikkapa puoleksi kuukaudeksi työtä. Ei sellaisten pelleilyjen varaan aikuinen ihminen voi elämäänsä rakentaa.

      No sittenhän tietenkin aina voidaan puhua niistä ”piilotyöpaikoista”, mutta en oikein ymmärrä sitäkään, että miksi niitä työpaikkoja pitäisi niin kovasti piilotella ja salailla jos tekijälle on kuitenkin tarvetta?

      Poista
    5. Hups, unohtui tuosta ammattialojen listasta pois johtajat.

      Poista
    6. Tuo piilotyöpaikoista höpöttäminen raivostuttaa myös. Tottahan se on, ettei kaikkia työpaikkoja listata molin sivuille.''Piilotetuista'' työpaikoista voi saada vihiä tuttavilta, sukulaisilta tai työkavereilta. Olen itsekin saanut muutaman työpaikan tuttavien kautta. Työpaikoilla on monesti intranetti jossa on avoimet työpaikat -osio, johon on listattu myös sellaisia työpaikkoja, jotka ovat vain sisäisessä haussa. Nämäkin varmaan ovat niitä piilotyöpaikkoja? Harmi vaan, ettei näin työttömänä ole työkavereita työpaikoista vihjaamassa, eikä ole työpaikkaa, jossa intranetistä voisin näitä piilotyöpaikkoja selailla. Kaikki sukulaiset ja tuttavat tietävät kyllä, että työttömänä ollaan, mutta keneltäkään en ole saanut vihjeitä työpaikasta.


      Ja ilmeisesti niitä piilotyöpaikkoja pitäisi olla aivan huru mycket, kunhan vaan itse ilmoittelee potentiaalisille työnantajille, että on valmis aloittamaan maanantaina. Tähän horinaan en kyllä itse usko. Ehkä joillakin aloilla työn voi saada tälläkin tavalla, mutta ainakaan luonnontieteellisellä alalla se ei toimi noin. En ole saanut yhtenkään avoimeen hakemukseen vastausta. Puhelinsoitot koetaan lähinnä häiriköinniksi. Julkisen sektorin paikat laitetaan muutenkin aina avoimeen hakuun, joten minnekään kaupungille tai ELY-keskukselle on tietenkin täysin turha soittaa. Yksityiselle sektorille ei haluta mitään pitkäaikaistyöttömiä, se on aivan se ja sama kuinka reippaasti soitat ja kuinka hyvin itseäsi myyt. Työtön on yhtä houkutteleva kuin läjä peetä, kun ovista ja ikkunoista tunkee osaavia työpaikanvaihtajia sekä nuorempia ja seksikkäämpiä vastavalmistuneita.

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja.

    Ihmisillä on todellakin väärät käsitykset TE-toimiston toiminnasta ja tukien suuruudesta, mutta väärinkäsitykset on hyvin ymmärrettäviä, koska kaikki termit tosiaankin ovat harhaanjohtavia esim. tuo hakumääräys olisi täsmällisempi kuin työpaikkatarjous.

    Liekö sattumaa vain tarkoituksellista, mutta yleensä tukien pienuudesta kirjoitetaan julkisuudessa perheen osalta, jolloin luodaan mielikuva, että yksi ihminen voi saada kyseiset tuet, vaikka kyseessä on kahdelle tai useammalle henkilölle myönnetty tuki.

    Jotenkin tuota oikeaa tietoa pitäisi saada esiin, mutta mitenhän tuota tekisi kun aina törmää vahvoihin ennakkoluuloihin, joihin ei tehoa edes tiedon näyttäminen viranomaisten nettisivuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joillakin on myös se harhaluulo, että kaiken puuttuvan voi helposti hakea toimeentulotukena. Taisipa olla taas tuo ministeri Orpo joka totesi etteivät julkisen terveydenhuollon maksujen korotukset ja lääkkeiden Kela-korvausten leikkaamiset vaikuta pienituloisten elämään, sillä kaikki nuo korvataan toimeentulotukena. Napsista vaan, Kela korvaa. Ei mene kuitenkaan ihan noin. Toimeentulotuki ei napsahda köyhälle kuin manulle illallinen, sitä pitää tietenkin erikseen hakea ja siihen vaikuttavat mm. puolison tulot, tilillä olevat varat ja muu omaisuus. Jos on esimerkiksi joulukuussa saanut veronpalautusta, jonka köyhänä tietysti on joutunut käyttämään kaikkiin kerääntyneisiin laskuihin, niin se veronpalautus jaellaan kuitenkin saatuna tulona seuraaville kuukausille toimeentulolaskelmissa ja toimeentulotukea ei saa. Ja jos ei ole oikeutettu perustoimeentulotukeen, niin ei niitä lääkkeitä tai lääkärikäyntejäkään makseta. Maksat ne sillä jo aikoja sitten ''tuhlatulla'' veronpalautuksella. Itse ''tuhlasin'' veronpalautukseni opintolainan korkoihin ja eläinlääkärilaskuun. Tammikuussa kävin terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolla ja maksun maksoin työmarkkinatuesta. Määrättyyn lääkkeeseen ei sitten ollutkaan enää varaa. Että haista sinä paska ministeri Orpo.

      Poista
  5. Nämä työtarjoukset ovat muutenkin kyseenalasia. Miksi aikuista ja työnhaluista ihmistä pitää erikseen käskeä työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla hakemaan jotakin tiettyä avointa työpaikkaa, joka on jo julkisesti nähtävissä TE-palveluiden verkkosivuilla. Aktiivinen työnhakija on voinut hakea samaa paikkaa jo ajat sitten. Monesti työtarjouksissa olevat työpaikat voivat myös olla täysin sopimattomia työnhakijan koulutuksen ja kokemuksen suhteen. Sitten on tietenkin vielä pieni joukko niitä työhaluttomia, jotka pakon edessä hakevat työtä, jota eivät halua. Silloin tuhlataan kaikkien osapuolien aikaa. Pahimmillaan nämä seikat tarkoittavat sitä, että työnantajat hukkuvat niihin pakkohakemuksiin ja eivät enää ilmoita avoimia työpaikkojaan julkisesti. Tekijät valitaan puskaradion kautta työpaikan vaihtajista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on luoda mielikuva siitä, että TE-palvelut muka tarjoaa työttömille töitä. Sama tarkoitus on näillä työttömien haastatteluilla. Esitetään, että näillä toimilla työttömien työllistymistä edistetään. Että työpaikkoja kyllä on avoinna, työkkärihän lähettää puoli miljoonaa työtarjousta vuodessa, mutta työtön tarvitsee tuuppausta töihin tai kannustinloukkujen purkamista. Ja kaikki toimet ovat vain työttömälle itselleen parhaaksi. Jos työttömyys pitkittyy, niin työtön automaattisesti syrjäytyy ja hänen työkykynsä alenee. Jokaisen pitää saada osallistua yhteiskunnan toimintaan vaikkapa työpajalla, kansalaisopiston kurssilla tai vapaaehtoistyöllä. Ongelmat ratkeavat sillä, että jokainen touhuaa jotakin, mutta vain osalle maksetaan touhuamisesta palkkaa. Vai hetkinen, käykö siinä kuitenkin niin, että kohta alkaa tulla ruumita, kun palkattomia touhuilijoita alkaa niin paljon v*tuttamaan tämä perseily?

      Poista
    2. Niin, tekemistä tekemisen vuoksi. Kyllä meillä työttömillä ihmisilläkin kuitenkin on aina niitä omiakin harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Ei työtön syrjäydy sen työn puutteen vuoksi, vaan sen rahan puutteen takia. Ei ole yksinkertaisesti rahaa tehdä yhtään mitään sosiaalista kanssakäymistä. Työssäkäyvät ystäväni eivät tätä seikkaa ymmärrä ollenkaan ja jos he ovat joskus ehdottaneet jotakin, vaikkapa teatterireissua, olen joutunut vastaamaan, ettei minulla ole siihen varaa. ”No minä voin lainata rahat siihen teatterilippuusi”, he sanovat, mutta eivät ymmärrä, että se velan maksu on sitten poissa sieltä toisesta päästä ja rahatilanne vain pahenee sitä mukaa. Palkaton työ ei todellakaan ole se oikea reitti parantaa yhteiskunnasta syrjäytymistä.

      Poista
    3. En muuten tajua, miksi ystävät eivät voi tarjota sitä teatterilippua. Minulle on ainakin ollut itsestään selvää, että jos oma rahatilanne on ok, ja kaverin ei, ja jos tahdon kaverin kanssa teatteriin/kahville/näyttelyyn/syömään, niin tarjoan.

      Poista
    4. En minäkään pistäisi pahakseni, jos joku ystävä joskus tarjoaisi vaikka elokuvaillan tai pyytäisi johonkin reissuun mukaan ja sanoisi, ettei bensoja ja mökkivuokraa tarvitse maksaa. Mutta eipä näytä kenelläkään tulevan sellainen hyväntekeväisyys mieleen. Elokuviin minä joskus raavin rahat kokoon, mutta missään reissuissa ei ole vara käydä. On aivan hullua kuunnella, kun joku selittää käyneensä ihan vasta risteilyllä ja menevänsä ensi viikolla Leville hiihtämään ja seuraavassa kuussa ulkomaille reissuun. Kesälle on jo monta reissua suunniteltuna, sukulaisten luokse Ruotsiin ja pari viikkoa Ranskaa kierrellen, viikonloppu New Yorkissa, festareita, konsertteja sun muita. Se tuntuu kurjalta, kun on itse ollut kotimaan viikonloppureissulla syksyllä 2015. Viime vuonna reissasin ainoastaan äidin luona 15 kilometrin päässä ja yhden kerran työnhakureissulla 200 kilometrin päässä. Jippii.

      Poista
  6. Hei! Löysin tänään blogisi ja olen ehtinyt lukea jo monta juttua. Mainiota tekstiä! Liippaa niin läheltä omaa ja joidenkin tuttujen elämää. Itsekin opiskelen avoimessa salaa työkkäriltä sosiaalityön opintoja. Välillä hirvittää, että mitä jos tästä jää kiinni. Toisaalta opinnot kyllä täyttävät sivutoimisuuden määritelmät (alle 5 op/kk), mutta nykyään ei voi olla varma mistään. Tulkinta on aina niin virkailijasta kiinni. Olisi kiva kuulla opintojesi etenemisestä. Terveisin Klaara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa hei. On se tosiaan aivan älytöntä, että salassa täytyy opiskella! En usko, että opinnoista jää kiinni, ellei sitten vahingossa möläytä työkkärin tädille jotain. Opiskelen kyllä siihen tahtiin, että sivutoimisia opinnot ovat. Nyt keväällä pitäisi olla perusopinnot valmiina, ja sen jälkeen jatkan aineopintoihin, jos saan jostain rahat kasaan. Jospa onnistuisi saamaan edes jonkun osa-aikaisen työn, niin ei tarvitsisi jatkuvasti käyttää aivokapasiteettia raha-asioiden murehtimiseen. Työkkärikin kenties antaisi olla rauhassa, jos olisi edes osittain töissä.

      Poista
    2. Itselläni sattui sellainen sattumus, kun olin nytten viikonloppuna baareilemassa ja tapasin siellä yrittäjän, joka voivotteli nuorista työntekijöistään. Kuulemma kulkevat töissä miten sattuu ja heidän varaan ei voi firman pyörittämistä laskea. Minä sitten näin reilu kolmekymppisenä työttömänä kysyin tältä yrittäjältä työtä. Hän innostui minusta ja lupasi maksaa 13 euroa tunnilta. Saapa nähdä tuleeko sitä soittoa sitten häneltä ikinä vai oliko vain humalaisen puhetta... Kuitenkin yhteystietomme vaihdoimme. Työalana olisi asiakaspalvelu, josta minulla on myöskin kokemusta. Ei nyt mikään unelmatyö olisi kyseessä, mutta parempi sekin kuin kokonaan työttömänä ja köyhänä. Sitä paitsi kyllähän tuolla 13 eurolla jo tienaisi ihan mukavasti jos vain täysiä päiviä saisi tehdä ja pääsisin autottomana kyseiseen työhön bussilla kätevästi. Toisaalta osa-aikaisuuskaan ei olisi ollenkaan paha vaihtoehto, kun kuitenkin silloinkin olisi säännölliset tulot Kelan tukien ohella. Myös sitä palkkatukimahdollisuutta mainostin kohdallani. Eli periaatteessa voisin aloittaa työt tuettuna jos nyt niitä palkkatukeen tarkoitettuja määrärahoja on vielä jäljellä? Muutenkin pidän tätä palkkatukea oikeastaan ainoana realistisena vaihtoehtona pitkäaikaistyöttömän työllistymisen suhteen. Ne työttömien haastatteluihin hummatut rahat olisi pitänyt ehdottomasti käyttää tähän palkkatuella palkkaamiseen.

      Poista
    3. Työttömien haastattelut ja muut yksityisten firmojen järjestämät "uravalmennukset". Itse osallistuin työkkärin välityksellä yksityiseen "uravalmennukseen", joka kesti joitakin kuukausia. Hohhoijaa. Mua esim. kannustettiin ja sparrattiin hakemaan paikkaa, johon ei riittänyt koulutus. Sanoin, että työ olis ihan unelma, mutta ei mulla riitä rahkeet. No, valmentajan mielestä cv ja hakemus pitää vaan vääntää ja kääntää niin, että näyttää kuin mun osaaminen ja koulutus ois tähän just täydellinen. Mun ongelma kun ihan selvästi on se, etten usko tarpeeksi itseeni. (Ja inhoan itseni myymistä ja tyrkyttämistä, vaikka osaan kyllä tehdä työhakemuksen, jossa tuon esiin vahvuuteni...) Aloin miettiä, että tällä logiikalla voisin hakea vaikkapa kirurgin paikkaa. Siinähän käsityötaidot on tosi tärkeitä, ja mä olisin ihan varmasti hyvä tikkaamaan ihmisiä kasaan. Oon nahkatöitäkin tehnyt. Terveisin Klaara

      Poista
    4. Tuollainen paska pitää heti tykkänään lopettaa Klaara. Mikset uskoisi itseesi? Ei meistä kukaan toista ole sen parempi ja jokaisella löytyy niitä omia vahvuuksiaan. Kaunis nimi sinulla ainakin on, jos niin saan toivottaa? :)

      Poista
    5. Kiitos! En kyllä ymmärrä, miksi se on paskaa, jos tiedostaa omat rajansa. Minusta on esim. turha hakea työhön, johon on vaatimuksena opettajan pätevyys, jos ei ole opiskellut päivääkään kasvatustiedettä. Minusta se on omien ja työnantajan resurssien haaskausta. Ongelma on se, ettei olisi vahvuuksia, vaan se, että ne vahvuudet (vaikka niitä kuinka mainostaisi) ei tunnu kenellekään kelpaavan. Tai siis kelpaavat kyllä, mainiosti, jos niistä ei tarvitse maksaa palkkaa.

      Klaara

      Poista
  7. Seuraavassa karu esimerkki, miten TE-toimisto pompottaa työtöntä, joka ei paniikkihäiriön takia sovi bussikuskiksi. Lähde Etelä-Suomen Sanomat, 26.2.2017.



    "Tiina Suikkasen karu tapaus on osoitus siitä, miten hankalaksi tilanne voi nyky-Suomessa työttömälle käydä. Suikkanen on Anttilan työttömiä, mutta hän ei halunnut jäädä lepäämään laakereilleen. Kun työnhaku ei onnistunut, hän pyrki kuljetusalan koulutukseen, mutta epäonnekseen sairastui jo alkuvaiheessa. Suikkasen mukaan hänen toimeentulonsa "räjähti käsiin" Hämeen te-toimiston karenssipäätöksien takia.

    Kohtalostaan Tiina Suikkanen kirjoittaa seuraavasti:

    Kolmantena koulutuspäivänä jouduin paniikin takia hakeutumaan lääkäriin. Lausunto kuului: "Ei sovellu kuljetusalalle." Marssin työvoimatoimistoon, ja karenssi tuli. Jouduin Akuuttiin kyseisen asian takia. Sairaanhoitaja ja lääkäri kirjoittivat lausunnon työvoimatoimistoon taas kerran. Matka jatkui vastaanotolta vastaanotolle, ja ymmärtäväiset alan asiantuntijat olivat puolellani joka käynnilläni.

    Asiantuntijat olivat ihmeissään, olisiko minun pitänyt vain jatkaa koulutusta aiheuttaen myöhemmässä vaiheessa paniikin iskiessä vaaraa matkustajille. He suosittelivat koulutukseni keskeyttämistä.

    Sain joka lääkärikäynnillä diagnoosin, että en sovellu kyseiseen ammattiin. Kun menin jälleen työvoimatoimistoon, sain karenssin oikaisusta huolimatta. Matka jatkui sairaalaan, jossa aikaisemmista käynneistä tuttu lääkäri kirjoitti lausunnon uudestaan ja oli henkilökohtaisesti yhteydessä virkailijaan. Taas oikaisu työvoimatoimistoon, ja taskussa oli jo viimein B-lausunto.

    Hämeen te-toimisto hylkäsi taas oikaisun. Perustelut olivat jälleen kerran samat: ei ole pätevää lääkärinlausuntoa. Virkailija aliarvioi lääkärin ammattitaitoa ja hänen pätevyyttään.

    Kaikki ovat puoltaneet minua lääkäristä lakimieheen, mutta päätöksen antaja romautti toimeentuloni ja siinä samalla terveyteni. Meistä kukaan ei etukäteen tiedä, mihin ammattiin on sovelias, ennen kuin yrittää, mutta Hämeen te-toimisto ei anna siihen mahdollisuutta."

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kertoo karua kieltään siitä mielivallasta, joka te-toimiston virkailijoilla on. Tätä samaahan KELA:n yleislääkärit tekevät kun hylkäävät alan pioneerityötä tehneiden erikoislääkäreiden diagnooseja.

      Vahvasti näyttää siltä, että säästöjä pyritään saamaan juuri niiltä, jotka eivät jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan.

      Poista
    2. Tuo on aivan järkyttävää. Tuosta päätöksestä voi kai vieläkin valittaa, mutta olisikohan oikea osoite aluehallintovirasto. TE-toimiston virkailijan päätös on huonoa hallintoa. Päätöstä odotellessa toki toimeentulo ja terveys ovat jo menneet. Alennettua toimeentulotukea kaiketi saa, jos ei ole myytävää omaisuutta tai puolisolla tuloja. On kyllä ihmeellistä miten ihmisen oletetaan tulevan toimeen alennetulla toimeentulotuella, kun sen täyden tuen pitäisi olla se minimi millä selviää. Vai saakohan edes tuota toimeentulotukea ennen TE-palveluiden päätöstä? Pyhällä hengellä pitää elää.

      Poista
    3. Aika jännää, että joidenkin kohdalla julkisuus auttaa tämän kaltaisten tilanteiden korjaamisessa, mutta muiden kohdalla sama tilanne jatkuu hämeen tivolissa.

      Toimeentulotukea kannattaa hakea Kelalata heti kun saa tiedon selvityspyynnöstä, sillä se sanktiopäätös kuitenkin viipyy muutamia viikkoja ja varsinainen muutos taitaa vaatia valittamista vakuutusoikeuteen asti, jolloin aikaa on kulunut reilu vuosi.

      Viranhaltijat luultavasti eivät vältä, vaikka henkilö joutuisi elämään kuukausia pyhällä hengellä, koska se ei vaikuta mitenkään oman palkan juoksemiseen.

      Poista