torstai 16. helmikuuta 2017

Töitä tarjolla!, osa 2

Nyt olisi työllistämisen asiantuntijoille töitä! Työttömille 3 kuukauden välein tehtävät haastattelut työllistävät taas. Noin kuukausi sitten TE-palvelut haki asiantuntijoita haastatteluja tekemään. Nyt sitten hakevat puolestaan konsulttifirmat työllistämisen asiantuntijoita määräaikaishaastattelu-palveluiden tuottamiseen. Kyse on siis eri asiasta, sillä viranomaistoimintaa ei voi ulkoistaa, ja TE-palveluiden asiantuntijat suorittavat viralliset haastattelut. Konsulttifirman asiantuntijat soheltavat siinä välissä ja etsivät parhaita keinoja työttömien työllistymiseen. 

Tarjouskilpailu työttömien työnhakijoiden määräaikaishaastatteluja tukevista ostopalveluista on käynnissä juuri nyt esimerkiksi Satakunnassa. Jokaisen TE-toimiston alueelle valitaan useampi palveluntuottaja. Työtön saa sitten palvelusetelin kouraansa ja on vapaa valitsemaan mieleisensä konsulttifirman, jonka kanssa asioi. Tuosta ilmoituksesta selviää muuten myös, ettei nämä palvelut ole tarkoitettu ihan jokaiselle työttömälle, ehei nyt sentään.

Työpaikkailmoituksista päätellen osa palveluntuottajista on jo kuitenkin valittu. Onni on suosinut ainakin Arffman Consulting Oy:tä, joka hakee asiantuntijoita usealle eri paikkakunnalle. Ei muuta kuin lämpimät onnittelut siihen suuntaan. Lieneekö tässä nyt auennut oikein iso ja ehtymätön hana yhteiskunnan varoihin?

Positiivista lienee (?), että asiantuntijalta vaaditaan melkoista osaamista (ote Arffmanin työpaikkailmoituksesta):

''Työkokemus: Toivomme kokemusta työllistymistä edistävien palvelujen käytännön toteuttamisesta ja asiakastyöstä (esim. rekrytointi- ohjaus- ja valmennustyö) mielellään vähintään 12 vuotta.''

Positiivista on, että palveluntuottajille (eli näille konsulttifirmoille) maksetaan tuloksesta. Vai onko? (ote TE-palveluiden sivuilta):

''Ulkoisilta palveluntuottajilta hankitaan ensisijaisesti tulosperusteisia, työllistymiseen tähtääviä palveluja. Hankittavan palvelun tavoitteena on ensisijaisesti asiakkaan työllistyminen, mutta palkkio voidaan maksaa myös muista toimista, jotka edistävät asiakkaan työllistymissuunnitelmassa asetettuja tavoitteita.''

Suomeksi sanottuna korvausta saa, ei kylläkään korkeinta mahdollista, myös toimittamalla työtön esim. työkokeiluun tai opiskelemaan. Ei prkl sentään tätä hommaa.

Minä olen äärimmäisen vihainen, että vähiä työllistämisvaroja käytetään näin ääliömäisellä tavalla. Kymmenillä miljoonilla euroilla palkataan vain lisää hyödyttömiä asiantuntijoita TE-palveluihin ja konsulttifirmoihin. Kaikki ''asiantuntijat'' neuvovat vain samat asiat moneen kertaan: CV kuntoon, työkokeilu, työvoimakoulutus, opiskelu, kuntouttava työtoiminta. Jollekin työttömille annetaan summanmutikassa palkkatukipaikka. Palkkatuki onkin nykyään harvinaista herkkua, sillä palkkatukirahoja on leikattu ja vastaavasti palkattomia työkokeiluja sun muita pelleilyjä lisätty. Vai pitäisikö tässä nyt olla vaan hyvillään, että ainakin konsulttifirmoilla pyyhkii hyvin? Joku niihinkin työllistyy. 


Nasse-setä on nyt hyvin, hyvin vihainen!

 
 

14 kommenttia:

  1. Olisin myös vihainen, ennen olisi niin kyyninen ja odottanut vielä pahempaa... Joskus on sellainen tunne, että olenko yksin tajuamassa minne yhteiskuntamme on menossa? Tälläkin toimella vain sumutetaan työssäkäyvää kansanosaa siitä, että laiskat lusmurit (työttömät) laitetaan tekemään jotain almujensa eteen. Olisi maamme johdolta korkea aika tulla esiin ja rohkeasti myöntää, että peli on menetetty. 90-luvun lamassa ja euroopan yhdentymisessä menetetyt työpaikat eivät enää palaa ja nyt on alettava miettimään kasvavan joukon toimeentuloa muulla kuin työllä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan toki olla väärässä tässä asiassa. En pane pahakseni, jos minäkin saan palvelusetelin kouraani ja konsultin palvelujen ansiosta työllistyn palkkatyöhön. Mutta miten minusta tuntuu, että sellaista asiantuntijaa en tule tapaamaan, joka tietää alani työpaikoista höykäsen pöläystä. Kuulen jo sieluni korvin kuinka konsultin aivot raksuttavat hänen miettiessään, että missähän tuollaiset ympäristötieteilijät oikein työskentelevät. En auta, kyllä asiantuntijan täytyy tietää, siitä hänelle maksetaan. Sitten hän kaivaa molin sivuilta kaksi työpaikkailmoitusta joissa on sana ympäristö. Kehoittaa hakemaan kaupungin ympäristötarkastaja virkaa ja ydinvoimalahankkeen ympäristöasiantuntijan tehtävää. Ensimmäiseen minulla on tarvittava koulutus ja osaaminen, muttei tarvittavia suhteita. Jälkimmäiseen tehtävään ei ole osaamista eikä minkään valtakunnan mielenkiintoa. Sitten katsotaan yhdessä konsultin kanssa CV läpi. Konsultti antaa jonkun täysin triviaalin neuvon, jota en tule noudattamaan, sillä työllistymiseni ei ole CV:n tai työhakemuksen tyylistä kiinni.

      Poista
  2. Kritisoiminen on helppoa, joten kysynkin, että mitä sitten yhteiskunnan pitäisi tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan asiallinen kysymys, jotainhan toki tarttis tehrä. "Kopin ottaminen" työttömistä on sinällänsä ihan kannatettavaa, sillä nythän suuri osa heistä on täysin omillaan. TE-palvelut vain soittaa kerran vuodessa ja tiedustelee onko työtön hakenut töitä. Jahas, on, rasti ruutuun, ei ole piilotyötön. Asiantuntija-avulle olisi todellakin tarvetta, mutta sitä en ymmärrä, että miksi niitä asiantuntijoita ei voida palkata suoraan sinne TE-palveluihin, miksi pitää palkata erikseen määräaikaishaastattelijat TE-palveluihin ja sen lisäksi vielä ostaa konsulttipalveluita konsulttifirmoilta? Ehkä en nyt jotain ymmärrä, ehkä tässä piilee jokin suurempi viisaus, mutta tuntuu typerältä haaskaukselta, koska eikö sama tyyppi voi sekä haastatella että miettiä ratkaisua työllistymiseen?

      En usko, että näillä konsulttifirmojen sparrauksilla saadaan kovin montaa työtöntä paikallisiin töihin. Kuten jo mainitsin, konsultti saa palkkiota myös jos työtön aloittaa opinnot tai osallistuu työkokeiluun tai muuhun työllistymisen kannalta täysin turhaan toimenpiteeseen. Minusta palkkio on paikallaan ainoastaan silloin kun työtön työllistyy palkkatyöhön sanotaan vähintään puoleksi vuodeksi. Tietenkin jos tavoite on vain kaunistella tilastoja, enemmän työttömiä pilipali-koulutuksissa ja vähemmän työttöminä työnhakijoita, niin sittenhän asia on pihvi. Ei vain ole kovin kestävää toimintaa tuollainen työttömyysongelman ratkaisu. Palkattomissa töissä ja höpöhöpö-koulutuksissa pyörivät ihmiset ovat yhteiskunnan tukien varassa. Ei se niin yhteiskunta pyöri, että puolet työntekijöistä elättää toista puolta. Työttömälle itselleen palkattomat työt ovat perkeleestä. Eläkettä ei kerry, lomapäiviä ei kerry, työterveyshuoltoa ei ole ja palkkaa ei makseta. Edessä häämöttää köyhä vanhuus. En siis usko, että työtön saa tarvitsemaansa asiantuntija-apua konsulteilta. En ihan tuulesta tempaa tätä epäuskoa, esim. Uuninpankkopoika-blogissa käydään keskustelua samasta asiasta ja siellä on joillakin jo kokemusta tästä konsulttien auttamisesta. Ei kovin hääppöiseltä kuulostanut.

      Poista
    2. Niin ja mitä pitäisi tehdä? Asiantuntijoita, siis kunnollisia asiantuntijoita, tulisi todellakin palkata työttömien avuksi. Asiantuntija-avuksi ei riitä pelkkä CV:n päivittäminen ja kehotus hakea avoimia työpaikkoja. Työttömien erilainen koulutus tulee ottaa huomioon, yksi asiantuntija tuskin on asiantunteva neuvomaan esim. bioalan tohtoria, kauhakuormaajan kuljettajaa, ammattikoulun putkiasentajalinjan keskeyttänyttä nuorta sekä media-alan moniosaajaa.

      Työttömistä löytyy paljon kouluttautunutta väkeä. Korkeakoulutettuja työttömiä on noin 50 000. Jos lasketaan mukaan kaikki liirumlaarum-kursseilla pyörivät, niin luku lienee suurempi. Joillakin aloilla on puute osaajista. Koulutetuista työttömistä saisi nopeasti täsmäkoulutuksella uusia osaajia. Tämmöisiä koulutuksia ei juuri ole. Nykyiset työvoimapoliittiset koulutukset ovat melkoista p*askaa, joiden kautta joku promille osallistujista työllistyy. Konsulttifirmat toki käärivät näistäkin koulutuksista rahaa.

      Palkkatukirahoja tulisi lisätä. Palkkatuki on työllisyyttä edistävistä palveluista parhaiten työllistävää. Ihan luokattomasti tätä rahaa ei voi kuitenkaan jakaa, sillä niin kuin aiemmin totesin, ei se yhteiskunta niin pyöri, että yhteiskunnan varoista maksetaan puolen porukan palkat.

      Työkokeilua ei saa käyttää työntekijän soveltuvuuden testaamiseen, sitä varten on koeaika.Tätä kieltoa rikkovia työnantajia tulisi rankaista.

      Ei leikata rahaa koulutuksesta, tutkimuksesta ja kehityksestä. Lisätään rahaa ja mietitään ja innovoidaan ihmisille uutta tekemistä. Ja lähdetään aina siitä olettamuksesta, että työttömät haluavat töihin, heitä ei tarvitse sinne paimentaa ja kepittää.

      Poista
    3. Neiti Näpsäkin olisi voinut sitten ihan aidosti osallistua keskusteluun. Taitaa olla vain helpompaa heitellä tuollaisia irtonaisia heittoja...

      Poista
    4. Ohjaamalla nuo loispummikonsulteille lahjoitetut varat palkkatukityöllistämiseen.
      Työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja rekrytointikokeilu on lakkautettava haitallisina ja työvoimakoulutukseen sisältyvästä työstä olisi maksettava palkkaa.

      Mitään orwellilaista uuskieltä ei saisi käyttää valtion viestinnässä. Esim. "työtarjous" olisi uudelleennimettävä työnhakuvelvoitteeksi.

      Poista
  3. Neiti Näpsä, yhteiskunnan ei pitäisi tuhlata varoja puuhasteluun eli näihin haastatteluihin vai syntyykö näistä juuri työttömille uusia työpaikkoja? Ei synny. Monella alalla työtä voitaisiin jakaa 6 t + 6 t periaatteella. Kaikki ns. ilmaistyö pitäisi lakkauttaa - tietyillä aloilla ei palkata vakinaisia kun työharjoitteluun on koko ajan tulossa ilmaista työvoimaa. Vai tekisitkö sinä Neiti Näpsä ilmaiseksi työtä, varsinkin jos ei ole mitään takeita jatkosta? Nimim 35 v. työelämässä

    VastaaPoista
  4. Talousjärjestelmä tulisi uudistaa. Ei enää mahdollisuutta hakea pikavoittoja siirtämällä tuotantoa halpamaihin, jolloin paikallisesti syntyisi työtä ja siitä seuraisi ostovoimaa ja paikallista kulutusta. Samoin veroparasiitit, kyllä luit oikein, tulisi saada ruotuun ja osallistumaan paikallisesti yhteiskunnan tukemiseen, eikä valuttaa rahojaan yhteiskunnan ulottumattomiin.

    Tuossa esimerkki:

    http://tuhannentyohakemuksenimies.blogspot.fi/2017/02/tuetaan-toisiamme.html

    VastaaPoista
  5. Niin, kyllä työttömyys saataisiin pois tai ainakin reilusti pienemmäksi nimenomaan talouselämän uudistuksilla, työtä jakamalla ja työn paikallisella teettämisellä. Siihen ei vain ole poliitikoilla tahtoa eikä kansaa kuunnella eikä varsinkaan työttömiä. Nimim. 35 v. työelämässä

    VastaaPoista
  6. Sellainen palvelu olisi hyvä, jossa saman alan työttömät samalta paikkakunnalta tuotaisiin yhteen. He voisivat perustaa työttömien osuuskunnan, joka ehkä jollain aikajänteellä voisi saada jotain työkeikkaa jostakin.(Tämä on realistisempaa kuin konsultin: "näin erotut joukosta" peenjauhanta.)

    Jotta pikkufirmoilla olisi edes pieni mahdollisuus menestyä, pitäisi julkisen sektorin hirmut, esim. Kuntaliitto tytäryhtiöineen, lakkauttaa kokonaan. Kilpailu ei ole rehellistä, niin kauan kuin firmalta ei osteta mitään, ennen kuin sillä on vähintään puolen miljoonan euron liikevaihto.

    Nyt täytyisi ottaa uudet konstit käyttöön. Julkinen sektori ei työllistä enää samalla tavalla kuin ennen, siksi on turha kehottaa ihmisiä menemään töihin, koska niitä ei ole.

    Pitäisi keksiä jotain tekemistä, josta joku olisi joskus valmis maksamaan. Konsulttifirma on sellaisen jo keksinyt, paskanjauhannan työttömille.

    Mitä jos työttömien laskutusosuuskunta myisi vaikka kokemusasiantuntijuutta eduskuntaan? Hintaan 120€/tunti plus alv? Vaihtuvat asiantuntijat, elämän joka sektorilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkinen sektori ei tosiaankaan työllistä enää samalla tavalla. Oman alani suurin työllistäjä on juuri julkinen sektori. Ympäristöhallintoa on kuitenkin viime vuosina ajettu oikein urakalla alas, ministeriöitä ja tutkimuslaitoksia on yhdistelty suurella kädellä, ja koko ajan pulahtelee osaajia työttömäksi kilpailemaan minun kanssani ilmaan hupenevista työpaikoista. Tälle asialle monet taputtavat karvaisia käsiään. Paisunut julkinen sektori pitääkin saada kuriin, normienpurkutalkoot käyntiin! Ovat arvatenkin samoja ihmisiä joiden mielestä Talvivaaran on ok jatkossakin paskantaa ympäristönsä, kunhan kaivosmiesten työpaikat säilyvät.

      Luvassa on toki lisää lakkauttamista, yhdistämistä ja tehostamista eli suomeksi sanottuna porukkaa lentää pihalle. Hienosti säästetty! Lisää työttömiä, lisää maksettavia sosiaalitukia, vähemmän palveluiden käyttäjiä, vähemmän veronmaksajia...

      Olen muuten miettinyt, että käytetäänköhän niissä työryhmissä, jotka pohtivat esim. sitä osallistumistuloa, kokemusasiantuntijoita. Pitäisi käyttää. Ei nyt niin, että Mauri peruskoulun käynyt 58v. on ollut kaksikymmentä vuotta työttömänä, hän kyllä tietää. Tuskin hän oikeasti tietää, tuntee ennemminkin.

      Poista
  7. On tuo touhu kyllä harvinaisen hävytöntä! Eihän yksityisillä firmoilla pitänyt korvata työvoimaviranomaisia? Uusia rahastajayrityksiä näyttää syntyvän kuin sieniä sateella, mutta mikä ihme se on, kun rahahanat ovat auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti ei korvata viranomaisia, mutta palkataan näitä konsultteja valmentamaan työttömiä. Aluksi oli tarkoitus hoidattaa itse haastattelut näillä konsulteilla, mutta sitten tämä aikomus tökkäsi siihen, ettei lain mukaan viranomaistoimintaa voi ulkoistaa. Konsulteille eli kavereille ja kaverin kavereille oltiin kuitenkin jo luvattu töitä ja rahaa, joten keksittiin tämä työttömien sparraus. Kovasti on nyt sitten asiantuntijoita, joiden aito tarkoitus on saattaa työttömiä palkkatyön ääreen. Tai sitten lypsää yhteiskunnan varoja niin kauan kuin utareista valuu.

      Poista