maanantai 27. huhtikuuta 2015

Huijattu olo

Ei sitten löytynyt työharjoittelupaikkaa. Kahden viikon päästä pitäisi aloittaa harjoittelu, mutta miten aloitat, kun kukaan ei huoli edes ilmaiseksi töihin? Kouluttaja ei lupauksistaan huolimatta tehnyt yhtikäs mitään auttaakseen harjoittelupaikan etsinnässä. Hänellä piti olla kontakteja sinne ja tänne, mahdollisuuksia piti olla jopa ulkomaille, mutta suuret puheet taisivat olla pelkkää tyhjänpäiväistä lätinää. Noin 14 hakemusta laitoin menemään - en tiedä onko se sitten aivan liian vähän - ja suurimpaan osaan ei edes vastattu. Onhan se todella vaikeaa kirjoittaa vastaukseksi edes muutama sana, ''ei kiitos tällä kertaa''. Aivan järkyttävän masentavaa. Laitan tänään vielä pari hakemusta menemään, mutta sitten nostan kädet pystyyn ja luovutan. Minä en jaksa enää tätä turhaa itsensä tyrkyttämistä ja jatkuvaa pettymystä pettymyksen perään. Koulutuksessa en enää jaksaisi istua 
ja tänään olen ''hammaslääkärissä''. En voi sille mitään, että rupeaa itkettämään, kun joutuu kuuntelemaan muiden saaneen harjoittelupaikan ja itse on jäänyt ilman. Mieluummin itken kotona omassa rauhassa kuin muiden nähden. Vaikka turha kai on itkeä palkattoman harjoittelupaikan takia, sillä totuushan lienee, että noista muistakin vain muutama työllistyy harjoittelun jälkeen. Osa aloittaa varmaan kiltisti uuden työvoimakoulutuksen syksyllä. Minä en todellakaan aloita, sillä se kortti on katsottu jo ja pata-akaltahan tuo näyttää. 

Olihan muuten aivan hirveä vaalitulos. Vihreiden lisäpaikat lämmittävät hieman mieltä, mutta pelkäänpä pahoin, että porvarihallitusta pukkaa. Odottelenkin jo kutsua johonkin risusavottaan tai mummojen kauppakassien kantoon 9 euron päiväkorvauksella. Sillähän se Suomi nousee suostaan, kun kymmenillä tuhansilla euroilla koulutetut ihmiset laitetaan ilman palkkaa suorittavan tason työhön. Eihän heitä millään kannata vaikka muuntokouluttaa, sillä työkykyhän katoaa tyystin, kun työttömyyspäiviä on takana tietty määrä. Tuliko 500 päivää täyteen? Pim - olet syrjäytynyt ja kaipaat apua arjen hallintaan. Työttömänä et ole yksilö, vaan osa työttömien massaa, joka on laiskaa, halutonta ja kyvytöntä. Työtön täytyy pakottaa töihin, sillä hän ei itse suostu ottamaan työtä vastaan, vaan makaa mieluummin kotona veronmaksajien kustannuksella. Perussuomalaisia äänestäneen työttömän kannattaisi muuten muistaa, että nämä jytkyttelijät ovat rinta rinnan kokoomuslaisten kanssa laittamassa työttömiä pakkotöihin. Kokoomusta äänestäneen työttömän passittaisin mielentilatutkimukseen. Jokainen on tietysti vapaa äänestämään ketä haluaa - paitsi tuttavani, joka kertoi äänestäneensä miehensä tahdon mukaan - mutta eihän tästä tuloksesta voi todeta muuta kuin p*rkele. 


10 kommenttia:

  1. No voi harmi, ettei työharjoittelupaikkaa vielä ole löytynyt, taitaa olla työnkyselijöitä näinä aikoina niin paljon, että yritykset "hukkuvat" niihin, eivätkä innostu edes ilmaistyöntekijöistä. Mutta silti pidän peukkuja, että sulla vielä tärppäisi! Itse suhtaudun vähän skeptisesti työkkärin kursseihin ja esim. tuohon FEC-työhön (ilmaistyöhön). Joo, vaaleista sen verran, että minäkin ihmettelen suuresti työttömiä/pienipalkkaisia, jotka Kokoomusta tai PerSuja äänestää, incredible! Mä oon aina äänestänyt Vihreitä, sillä ehkä eniten arvoja, joita itsekin pidän tärkeänä. Mun ehdokas pääsi ekaa kertaa Eduskuntaan, on ihan tavallinen ei-julkkis henkilö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin ehdokas meni heittämällä läpi! Sai oikean äänivyöryn, nuori ja fiksu nainen. Olen viime vuosina löytänyt ehdokkaat Vasemmiston listoilta, mutta voisin äänestää myös Vihreitä ja paria muutakin puoluetta. Sitten on nämä ei missään nimessä -puolueet, kuten Kokoomus ja Persut... niitä en äänestä, sillä vihaan suvaitsemattomuutta, omahyväisyyttä ja heikompien polkemista.

      Poista
  2. Meidän kouluttajamme auttoi työssäoppimispaikkojen metsästyksessä, koska paineet ovat heilläkin kovat. He eivät saa muuten seuraavaa koulutusta järjestettäväkseen. Luulisi kaikkien kouluttajien ajattelevan samaa asiaa, mutta näköjään ei ole kiinnostusta? Toivottavasti sinulla vielä kuitenkin tärppää!

    En minäkään voi ymmärtää Kokoomuksen äänestäjiä; heidän periaatteenaan on "rikkaat rikastukoon ja köyhät köyhtyköön". Tämän näkee jo pelkästään siitä, kumpi meidänkin perheessä joutuu maksamaan lisäveroja. Onko se pienituloisempi/ lähes tuloton osapuoli vai se hyvinansaitseva, mitäpä luulisitte? Toki palautuvat rahat ovat perheemme hyväksi, joten en siinä mielessä valita, ihmettelen vain suuresti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatti purnata, sillä kouluttaja oli lähettänyt minulle sähköpostia ja tarjosi apua harjoittelupaikan etsinnässä! Tuskin hän sentään tätä blogia lukee... Pyysin kyllä apua jo kolme viikkoa sitten, mutta silloin vastaus oli, että hae paikkoja itse. Nyt alkaa sitten vissiin kouluttajaakin hirvittää.

      Ärsyttää tämä ainainen epätietoisuus! Minäkin haluaisin suunnitella kesää, vaikkei minulla tietenkään ole rahaa matkusteluun. Joskus tekisi mieli sanoa työssäkäyville tuttaville, että ''pää kiinni!'', kun he kertovat kesälomasuunnitelmistaan. ''Tänä kesänä pääsemme vain Lappiin lomailemaan, ei ole vara ulkomaanreisuun'', murehti eräskin. Niin. Minä en pääse minnekään. En päässyt viime kesänä, enkä sitä edellisenäkään kesänä. En jaksa olla pahoillaan siitä, että joku pääsee vain Lappiin.

      Poista
  3. Todella harmillista ettet päässyt harjoitteluun. On aika kumma ettei tänä päivänä kelpaa edes koulutettu ilmainen työntekijä.

    Itse ajattelin joku aika sitten lähteä kouluttautumaan nosturiautonkuljettajaksi kun sopivasti sellainen työvoimakoulutuskin oli tarjolla. Kaksi työvoimakoulutusta läpikäyneenä en enää uskonut mainoslauseisiin vaan kyselin kouluttajalta pari ratkaisevaa kysymystä:
    - Miten edellisten kurssien opiskelijat ovat työllistyneet?
    > En saanut vastausta. Soitto paikallisen nostokoneen työnjohtajalle paljasti työtilanteen. Jos on valmis tekemään töitä ympäri Suomea ja asumaan työmaaparakeissa niin hommia löytyy, jos taas haluaa pysyä maakunnassa ja päästä illaksi kotiin niin ei toivoa.
    - Järjestääkö kouluttaja harjoittelupaikan vai pitääkö itse etsiä?
    > Juu pitää itse etsiä, sillä etsithän itse työsikin...(Jep jep, mulla ei olisi tarvetta kurssillenne jos olisin löytänyt niitä töitä..)


    Politiikkaan en oikein jaksa ottaa muuta kantaa, kuin ettei tuolla tarjolla ole ensimmäistäkään henkilöä, joka edustaisi arvojani. Vähän on jäänyt sellainen fiilis, että uudistusmieliset palautetaan ruotuun aika nopeasti ja talon tavat jatkuvat hamaan tulevaisuuteen.

    Voi olla ehkä kyynistä ajatteluakin, mutta katson ettei tapani ajatella ole synnynnäinen vaan kehittynyt tässä vuosien vastoinkäymisten aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan vielä, jospa kouluttaja pitäisi sanansa ja auttaisi harjoittelupaikan saamisessa. Hieman kiire tosin tulee...

      En minäkään aina löydä täydellistä ehdokasta, mutta silloin valitsen sen vähiten huonoimman. Tällä kertaa pystyin allekirjoittamaan ehdokkaani kaikki vaaliteesit ja äänestäminen oli helppoa. Olen usean vuoden ajan seurannut hänen edesottamuksia kaupunginvaltuustossa ja kannanottoja paikallislehdissä, joten ihan sokkona ei tarvinnut äänestää. Sieltä teiltä päin olisin äänestänyt Li Anderssonia. Siinä vasta sanavalmis ja rohkea nainen!

      Onnea muuten työpaikan johdosta!

      Poista
  4. Kannattaa jättää kunnon palaute kurssin lopussa, sillä niiden pitäisi vaikuttaa tuleviin valintoihin järjestäjistä. Itse olin kurssilla, jonka järjestäjä oli todella huono (kv kaupan koulutus), ja ei uusissa kursseissa ole sitä näkynyt. Taidetaan olla samasta kaupungista kotoisin. Itse ratkaisin akateemisen työttömyysongelmani aloittamalla uudet opinnot yliopistolla. Tähän asti on kannattanut, pääsin heti ensimmäisenä kesänä hyvään kesätyöpaikkaan ja sain vielä valita mihin menen. Alakin on mukava ja pidän enemmän kuin edellisestä.

    VastaaPoista
  5. Palautetta toki annan! Olen kyllä muuten ollut tyytyväinen koulutuksen sisältöön, mutta noita harjoittelupaikkoja olisi saanut olla valmiiksi sovittuna. Eräs kurssitovereista valisti minulle, että harjoittelupaikkojen haku pitäisi tehdä ihan itse, haetaanhan työpaikkakin itse. Meinasin haistattaa sanonko minkä, sillä olen kyllä hakenut ihan itse sekä työpaikkoja että harjoittelupaikkoja, mutta minä en yksinkertaisesti voi sille mitään, etten kelpaa minnekään. Oikeita luonnontieteellisen alan työpaikkoja ei tällä seudulla ole ollenkaan ja harjoittelijaksi ottavat mieluummin korkeakoulujen opiskelijoita. Oma maisterintutkinto ei näköjään ole minkään arvoinen. Muilla kurssilaisilla oli helpompaa, sillä ovat iha eri alalla ja he vielä kelpaavat ilmaiseksi töihin.

    Saanko kysyä, että mitä lähdit opiskelemaan? Millä alalla on noin hyvä tilanne? Sosiaaliala? Itsekin luovutan tämän luonnontieteellisen kanssa viimeistään syksyllä. Menen luultavasti avoimen yliopiston luovan kirjoittamisen kurssille ja nautin hetken aikaa taiteilijaelämästä ja kirjoittelen romaania/käsikirjoitusta/laululyriikoita vaikka pöytälaatikkoon.

    VastaaPoista
  6. KTM:stä DI:ksi Tiedän toki, ettei dippainssikään ole takuuvarma työllistäjä, mutta pää ei kestänyt kotona makaamista, opiskelusta kertyy sentään opintopisteistä, työhakemuksista ei saa mitään, vaikka niitä lähettäisi sadoittain. Tähän asti olen ollut tyytyväinen, ja kesätyöpaikkakin osoittautui ihan parhaaksi.

    Meillä tuolla kurssilla oli paljon entisiä kännykkäfirmalaisia, joista suurimmalla osalla oli enemmän kokemusta kuin "kouluttajilla". Lisäksi tuollakaan suurista puheista huolimatta, kouluttajien kautta ei ollut valmiita paikkoja, eikä mitään uusia kontakteja saanut. Ehdottomasti noilla kursseilla pitäisi olla varmistettuna niitä paikkoja, koska siitähän se työttömyys johtuu. Omien kontaktien kautta ei ole löytynyt työtä, niin ei sieltä sitä harjotteluakaan saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muut aloittivat harjoittelun maanantaina, minä en. Kouluttaja aikoi pari viikkoa siten kysyä vielä muutamalta tuttavalta, josko pääsisin heille harjoitteluun, mutta eipä ole mitään kuulunut. Ihan kuin olisin joku jalkapuoli orja jota kaupitellaan haitoksi sinne ja tänne. Kyllä on niin työttömän mieltä ylentävää, että!

      Poista