keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Avoimen yliopiston opinnot työttömänä

Haluan aloittaa opinnot avoimessa yliopistossa, mutta en ole varma, kuinka opiskelu vaikuttaa työttömyyskorvauksien maksuun. Omasta mielestäni opiskelu on sivutoimista, sillä opintopisteitä kertyy alle 5 per kuukausi. Päätöksen siitä, ovatko opinnot pää- vai sivutoimisia, tekee kuitenkin paikallinen TE-palveluiden koulutusasioista vastaava ryhmä. On kai siis olemassa sellainen mahdollisuus, että opinnot kuitenkin katsotaan päätoimisiksi ja menetän työttömyyskorvaukseni. Saisivat näin kätevästi yhden työttömän pois tilastoja rumentamasta. 

Oletko sinä työttömänä opiskellut avoimessa yliopistossa? Ilmoititko opinnoista TE-palveluille? Jos et, niin saivatko TE-palvelut tietää opinnoista? Jos ilmoitit, niin katsottiinko opinnot pää- vai sivutoimisiksi?

Jos jollakin on omakohtaista tietoa, niin saa vastailla tuonne kommenttiosioon. Aika huisia, että työtön joutuu huutelemaan neuvojen perään jonnekin bittiavaruuteen, koska TE-palveluiden ohjeista ei tule paljon hullua hurskaammaksi.


6 kommenttia:

  1. Kannattaa huomioida jos ei ilmoita te-toimistolle opintopisteistään, että asioita voidaan penkoa 5 vuotta taaksepäin ja periä takautuvasti päivärahoja. Tällä hetkellä avoimen yliopiston opiskelut ei mitään kautta mene te-toimistolle, jos et itse (tai joku ilmiantaja) ilmoita.

    Olen opiskellut avoimessa pieniä määriä, enkä ilmoittanut mitään te-toimistoon. Määrät oli tosin niin pieniä, luokkaa 15 op koko vuonna, ettei niiden paljastumisesta mitään seurauksia olisi kuitenkaan luullakseni... Sitäpaitsi parin työmarkkinatukikuukauden takaisinperintä tässä vaiheessa konkurssia on mulle jo yksi lysti.

    Lisäksi olen opiskellut päätoimisesti avoimessa yliopistossa omaehtoisena hakemalla sitä te-toimiston lautakunnalta kaikkine liitteineen ja perusteluineen. Oli rasittava juttu enkä ihan heti uudestaan viitsi rumbaa käydä läpi. Perustella kannattanee nimenomaan, että sinun on välttämättä saatava näitä lisäopintoja, jotta työllistyt jatkossa.

    Olisi tosiaan hyvä jos koko Suomessa olisi samat kriteerit työttömien opiskeluille. Siis ei nämä jonkun muun kokemukset valitettavasti juuri sinua auta pätkääkään. Linja joka oli viime vuonna ei päde enää tänä vuonna jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Aluksi aioin hakea tuota omaehtoista opiskeluoikeutta ja opiskella päätoimisesti, mutta en ole varma saisinko myöntävää päätöstä, koska saadakseni tarpeeksi opintopisteitä kasaan, pitäisi minun opiskella jotain lisäopintoja. Ja muussakin tapauksessa päätös voi olla kieltävä. Jos TE-palvelut toteaa, että opinnot ovat päätoimisia, mutta tukea ei myönnetä, niin sitten on melko mahdotonta opiskella. En kuulemma saa lupaa opiskella sivutoimisesti, jos olen kerran hakenut lupaa opiskella päätoimisesti. Vaikka opiskelisin 10 op vuodessa, niin opinnot ovat päätoimisia, koska näin on TE-palveluissa päätetty.

      Tuo päätoiminen omaehtoinen opiskelu on sitovaa. En voi päättää opintoja, vaikka huomaisin alan olevan minulle väärän. Jos opinnot ovat vielä kesken tukiajan päättyessä, olen opiskelija ja minulla ei ole oikeutta työttömyyskorvaukseen. Eli jäisin tyhjän päälle. Päätoimisista opinnoista täytyy lähettää TE-palveluille selvitys puolen vuoden välein ja opintopisteitä täytyy kertyä vähintään 5 per kuukausi tai muuten ei hyvä heilu.

      Ilman lisäopintoja opinnot jäävät alle 5 opintopisteen per kuukausi. Mutta ehkä opinnot saatetaan siltikin katsoa päätoimiseksi. Yhteen opintojaksoon kuuluu 10 päivän työhön tutustuminen ja ehkä en olisi tuolloin ''työmarkkinoiden käytettävissä''. Vaikka oikeasti olisinkin. Olen tässä jo pari vuotta ollut työmarkkinoiden käytettävissä, mutta työmarkkinat eivät minua kaipaa. Mietin tässä vielä, että ilmoitanko opinnoista vai en. En oikein usko, että TE-palvelut saavat opintoja tietoonsa. TE-palveluissa ei muutenkaan tunnuta olevan kiinnostuneita mitä minä hommaan. Itse olen itseni tyrkyttänyt työvoimakoulutukseen ja uravalmennukseen. Vakuutusyhtiön rekrykoulutukseenkin yritin, mutta sinne en kelvannut. Ehkä sitten kun olen ollut tarpeeksi kauan työttömänä ja minusta menee ns. sakkomaksu, niin yrittävät laittaa johonkin palkattomaan työhön. Saavat toki yrittää, mutta sellaiseen en suostu.

      Poista
  2. Olisin halunnut itse suorittaa avoimessa perusopintoja, mutta tiedustellessani opintojen sivu/päätoimisuutta, sain yliopistolta kahdenlaista tulkintaa. Kurssisihteerin mukaan 25 op jaettuna puolentoista vuoden ajalle jää alle tuon 5 op/kk (niinkuin jääkin). Kurssin suunnitteluopettajan mielestä asiaa ei voi laskea näin vaan asia riippuu täysin opiskeluvauhdistani. Opintojen voimassaoloaika ei siis täytä suoraan opintojen sivutoimisuuden kriteerejä. Harvinaisen epäselvää touhua siis, joten intoni opiskeluun lopahti siihen. Tuskin TE-toimisto mistään avoimen opinnoistasi tietää saa, ellei asia paljastu siinä vaiheessa kun haluat jatkaa opintojasi esim. päätoimisena opiskelijana työttömyysturvalla. Ymmärsin kuitenkin, että päästäksesi jatko-opintoihin tietty määrä edeltäviä opintoja tulisi olla suoritettuna.

    - se sos.työn opinnoista vinkannut työtön puutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ajattelin opiskella tuon 25 opintopistettä kuudessa kuukaudessa. Jos aloitan joulukuussa, niin en millään voi olla aiemmin valmis, koska osa opinnoista järjestetään vasta toukokuussa. Eli tässä tapauksessa ei tahtia voi täysin itse määrittää. Opintojen päätoimisuudesta päättää lopulta TE-palvelut ja he arvatenkin voivat päätyä täysin erilaiseen päätökseen kuin mitä oppilaitos.

      Mielelläni kyllä ilmoittaisin opinnoista TE-palveluille, koska ärsyttää muuten koko ajan pelätä, että saavatko jostain tietää. Ja ovatko sitten vaatimassa työttömyyskorvauksia takaisin, vaikka opinnot jäävätkin alle tuon viiden opintopisteen per kuukausi. Menin tyhmänä kyselemään asiasta viime viikolla paikallisesta TE-toimistosta ja nyt netissä omissa tiedoissa lukee, että olen ottanut yhteyttä ja aikonut aloittaa opinnot. Toisaalta ei siellä lue, että missä koulussa, joten mistä osaisivat kysellä.

      En tiedä voinko jatkaa opintoja päätoimisena opiskelijana työttömyysturvalla. Voivat katsoa, että opinnot on jo aloitettu, koska olen suorittanut ne perus- ja aineopinnot. Ja olla vaatimassa tukia takaisin. Argh. Eli jos sitä omaehtoista tukea aikoo hakea, niin sitä täytyy kai hakea nyt. Olen sellaisessa uskossa, että noilla perus- ja aineopinnoilla + aiemmalla korkeakoulututkinnolla voisi jo saada sosiaalialan töitä. Voisin työskennellä opintojen ohessa ilman niskaan hengittävää TE-toimistoa. Tietenkin tämä usko voi olla täysin väärä ja töitä ei tipu, koska tutkinto on väärältä alalta tai koska olen pitkäaikaistyötön.

      En ihmettele yhtään, että joillakin into opiskella lopahtaa. Jos tuet evätään, niin se on kai sitten tervemenoa toimeentulotukiluukulle. Muuten olisi kai sama miltä luukulta se minimitoimeentulo maksetaan, mutta toimeentulotukea varten pitää selvittää kaikki tulot ja menot tarkasti. Mahdolliset veronpalautukset sun muut eivät sitten ole ylimääräistä tuen päälle vaan ne miinustetaan siitä toimeentulotuesta.

      Poista
  3. Onpa jännä, meillä työkkärissä kun selvittelin tuota omaehtoista opiskelua työttömyysetuudella, mulle sanottiin että jos lopetan opinnot kesken, se on ihan ok. Sitten vaan ilmoitan ja saan taas työtömyystukea. No, mulle ei sitä tukea myönnetty silloin (koska opinnot ei ollut työkkärin mielestä päätoimisia) ja nyt aion lukea samat eri aikataululla eri yliopistoon sivutoimisina. Tää kuulemma työkkärille ok. Tosi hyvä että oot näitä täällä avannut, erilaiset systeemit on varmaan paikasta/virkailijasta riippuen, joten nyt osaan ainakin kysellä vielä tarkemmin miten nuo oikeasti menee ( ja vaadin kaiken kirjallisena,et on todisteet miten on luvattu..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu tosiaan paikkakunnasta/virkailijasta, millaisia ohjeita ja päätöksiä saa. Näin sanottiin myös TE-palveluiden omassa koulutusneuvonnassa, kun sinne soitin.
      http://toimistot.te-palvelut.fi/documents/244949/370075/Omaehtoisen+opiskelun+seurantaohje/c62e8ddd-6e68-437d-bb2a-8d1bc3730c2d
      Tuolta löytyy Pohjois-Pohjanmaan asiakasohjeet liittyen omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella. Siellä tosiaan lukee näin: ''Tiedäthän, että kun työttömyysetuudella tuettujen opintojen tukiaika on päättymässä ja opinnot ovat vielä kesken ja jatkuvat, olet tukiajan päättymisen jälkeen päätoiminen opiskelija, eikä sinulla ole oikeutta työttömyysetuuteen.'' Saa opinnot siis ilmeisesti halutessaan lopettaa, kunhan lähettää todistuksen opintojen päättymisestä. Mutta tilanne on silloin kinkkinen, jos tukiaika loppuu ja haluat jatkaa opinnot loppuun. Ja jos et ole suorittanut sitä viittä opintopistettä per opiskelukuukausi, silloin saattavat keskeyttää tuen maksamisen ja periä tukea takaisinkin.

      Poista