perjantai 13. marraskuuta 2015

Työtön haluaa opiskella

Hei työtön, haluatko opiskella, kehittää itseäsi ja kenties siinä samalla parantaa työllistymismahdollisuuksiasi? Voit joko opiskella päätoimisesti työttömyysetuuden turvin tai sivutoimisesti työttömyysetuuttasi menettämättä. Päätoimisissa korkeakouluopinnoissa opintopisteitä täytyy kertyä vähintään 5 opiskelukuukautta kohden ja sivutoimisissa opinnoissa täytyy pysyä alle tuon maagisen 5 opintopisteen rajan. Selvä peli! Sen kun vain sovit opinnoistasi TE-palveluiden kanssa ja hurlumhei, opinnot voivat alkaa. 

Achtung! Warning! Varoitus! Pöksyt pallaa!

TE-palveluilla on lukematon määrä pieniä säännöksiä, jotka aiheuttavat mutkia matkaan. Itse aion aloittaa sivutoimiset avoimen yliopiston opinnot. Tarkoituksenani oli ensin opiskella päätoimisesti, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Korkeakouluopintoihin ei TE-palveluiden mukaan voi kuulua lomajaksoja, vaikka todellisuudessa kuuluisikin. Myös kesäkuukausilta on suoritettava 5 opintopistettä, huolimatta siitä järjestetäänkö opetusta tai tenttejä. Se on vain niin, koska ''niin on katsottu''. Päätin opiskella sitten sivutoimisesti, koska oppilaitos ei järjestä opetusta kesällä. Myös sivutoimiset opinnot täytyy kuitenkin hyväksyttää TE-palveluilla. Useiden TE-palveluiden kanssa käymieni puhelinkeskustelujen perusteella on ilmeistä, että tein niin tai näin, jään joksikin aikaa ilman työttömyyskorvausta, jos aion opiskella. En voi etukäteen ilmoittaa aikovani opiskella sivutoimisesti, koska ilmoituksen voi tehdä vasta kun opinnot ovat alkaneet. Ennakkopäätöksiä ei kuulemma tehdä. Saman tein kun ilmoitan opintojeni alkaneen, lakkautetaan työttömyyskorvaukseni maksatus ja minulta ja koulutuksen järjestävältä oppilaitokselta pyydetään kirjallista selvitystä opiskeluiden kestosta ja laajuudesta. Kun olen lähettänyt selvitykset TE-palveluille, paikallinen koulutusasioista päättävä lautakunta tarkastelee asiaa ja tekee päätöksen siitä, ovatko opinnot päätoimisia vai sivutoimisia. Lautakunta kokoontuu milloin kokoontuu ja kukaan ei tiedä viikon eikä kuukaudenkaan tarkkuudella, kuinka kauan tämä ilman työttömyyskorvausta kärvisteltävä tarkasteluaika kestää tai mikä lautakunnan päätös tulee olemaan. Eli herran haltuun vaan. TE-palveluiden virkailija toki huomautti, että tuet maksetaan sitten jälkikäteen. Hirveästi lohduttaa työtöntä kädestä suuhun eläjää, jolla ei ole varaa odotella paria viikkoa saati kuukautta. Pahimmassa tapauksessa lautakunta voi jostain syystä katsoa, että olen päätoiminen opiskelija. Opinnot on kuitenkin jo aloitettu ja oikeutta opiskella työttömyysetuudella päätoimisesti ei voi enää hakea jälkikäteen. Olen silloin opiskelija, mutten saa työttömyyskorvausta enkä opintotukea. Voi hyvää päivää. Mutta aion joka tapauksessa opiskella. Menen tarvittaessa toimeentuloluukulle, jos se sitä vaatii. 

Eli muutama perusohje:


  • Jos haet tukea päätoimiseen omaehtoiseen opiskeluun työttömyyskorvauksella: hae päätöstä ennen opintojen alkamista. Tukea ei pääsääntöisesti myönnetä, jos opinnot ovat jo alkaneet. Älä esim. ilmoittaudu avoimeen yliopistoon, koska se saatetaan katsoa opintojen aloittamiseksi.
  • Sivutoimisista opinnoista voit ilmoittaa vasta opintojen alkamisen jälkeen. Työttömyyskorvauksesi maksatus lakkautettaan siksi aikaa, kun opintojesi sivutoimisuutta tarkastellaan. 
  • Päätä etukäteen, kumman tien valitset: sivutoimiset vai päätoimiset opinnot. Opinnot voidaan katsoa päätoimisiksi, muttet ehkä silti saa tukea niihin. Tuen myöntämiseksi opintojen täytyy olla työllisyyttäsi edistäviä ja päätöksen opintojen työllistämisvaikutuksista tekee lautakunta. Jos olet kerran ilmoittanut opiskelevasi opintoja päätoimisesti, et voi kielteisen tukipäätöksen jälkeen ilmoittaa opiskelevasi samoja opintoja sivutoimisesti. Oikeassa elämässä kenties näin voit tehdä, mutta TE-palveluille sitä on turha selittää. ''Näin on katsottu''.








7 kommenttia:

  1. Kafkamainen todellisuus. Ainakin he työllistävät itsensä näillä säännöillään.

    Vaatii paljon puskea itsensä tällaisesta viidakosta läpi. Kuitenkin vallitsevassa työttömiä syyllistävässä puheenparressa on niin yleistä huudella, että työttömät vain passivoituvat kotiin eivätkä yritä mitään. Eipä ole helpoksi tehty tuota opiskeluakaan, joka kuitenkin on erittäin järkevää ja kannatettavaa, jos omalta alalta ei työtä löydy.

    Tsemppiä sinulle edelleen!

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen selvitellyt opiskelumahdollisuuksia noin kolmen viikon ajan. Välillä on meinannut hermo mennä, kun kukaan ei sano suoraan, että saako työttömänä opiskella vai ei. Ennakkopäätöstä ei voida kuulemma tehdä. Pikku hiljaa alkaa tuntua, että tämä on tahallaan viritetty ansa, johon pahaa-aavistamaton työtön lankeaa. Ilmoitan opinnoista TE-palveluille ja he sitten mielivaltaisesti toteavat opiskelut päätoimisiksi ja lopettavat työttömyyskorvauksen maksamisen. Näin työttömyystilastoja on siivottu yhdellä henkilöllä. Taidan jättää ilmoittamisen sikseen. Mistä TE-palvelut saisivat opinnoista tietää?

      Poista
  2. Niistä kesäkuukausien opintopisteistä ei kannata olla huolissaan. Useimpiin tutkintoihin liittyy mahdollisuus tehdä "sivuaineopintoja" tai suorittaa toisessa korkeakoulussa jotain "kiinnostavaa". Kesäkursseja kyllä löytyy vaikka omasta korkeakouluyhtymästä ei niitä löytyisikään.

    Kannattaa hakea koulusta lausunto kesäkurssien kynnyksellä, että nuo ajattelemasi kesäkurssit hyväksytään osaksi tekemääsi tutkintoa ja ongelma on ratkaistu. Tyypillisesti tarvitset 15 op:ta (kesä-heinä-elo) kesältä.

    Kesäkurssit ovat usein aika leppoisia ja ne voi tehdä etänä.

    Muuten kirjoituksesi oli asiaa. Noinhan ne jutut pääasiassa menee ja viimekädessähän tämä on laeista kiinni. Lakeja muuttamalla voidaan typeriä sääntöjä ja esteitäkin muuttaa. Kannattaisi sorvata asiasta parempi lakiesitys eli kansalaisaloite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin kyllä jo tuota lisäkurssien suorittamista, mutta en ole ihan vakuuttunut, että ne hyväksyttäisiin osaksi opintoja. Oppilatos kyllä varmasti hyväksyy, mutta TE-palvelut ovat asia erikseen. TE-palveluiden koulutusneuvonnasta eivät osanneet sanoa juuta eikä jaata, kelpaavatko ''ylimääräiset'' kurssit. Opinnot on suunniteltava jo hakemukseen aika tarkkaan, joten kesän kynnykselle ei asioita voi jättää.

      Viime kädessä jutut ovat paikallisen TE-palveluiden koulutusasioista päättävän ryhmän päätettävissä. Käytännöissä on eroja ja samoihin opintoihin voi esim. Turussa saada tukea, mutta Oulussa ei.

      Poista
  3. Luin vielä uudestaan tekstisi ja sitten muistin, että olen lukenut joskus tämän: https://ytk.fi/blogi/opiskelijan-oikeus-tyottomyysturvaan

    Tuo YTK:n teksti on lakimiehen kynästä (lue kommentit myös, paljon hyviä vastauksia myös siellä), joten olettaisin että se on oikeammin kirjoitettu kuin blogitekstisi.

    Tuota sivutoimista opiskelijuutta ei oikein ole olemassakaan ellet ole ollut ensin min. 6 kk töissä opintojen ohella. Se edellyttää sitä. Käsittääkseni ei ole mahdolista, että pitkäaikaistyötön ilmoittaa olevansa "sivutoiminen opiskelija". Ehkä se joidenkin keskeytettyjen opintojen kanssa onnistuu, jos voit osoittaa, että teit niitä aikoinaan ansiotyön ohessa. Hyvät perustelut vaatii.

    Eli sun tapauksessa ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että hyväksyvät sun opiskelun päätoimiseksi ja antavat tehdä sitä ansiosidonnaisella. Tällöin asia on paljon TE-toimiston virkailijan harkinnassa...kannattaa olla viksu ja vilmaattinen kun asiaansa siellä esittelee. http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/

    Huomaa erityissti toi kohta: "TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla."

    Voit itsekin perustella asiaa esim hakemalla hakemukseksi liitteeksi faktaa pöytään esim. kuinka alalla, jolle aiot valmistua, on pulaa työntekijöistä jne. Onnea projektiin, vilpittömästi! Pidän täällä peukkuja pystyssä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä. En ole kuitenkaan ollenkaan vakuuttunut, että lakimiehen vastaukset ovat sen kummemmin oikeita. Käsittääkseni on paljon työttömiä, jotka ovat saaneet oikeuden opiskella sivutoimisesti työttömyyskorvausta menettämättä. Miksikähän muuten jokaisen avoimen yliopiston sivuilta löytyy tieto, että työtön voi opiskella sivutoimisesti, jos opinnot jäävät alle 5 opintopisteen?

      En voi ilmoittaa olevani sivutoiminen opiskelija, tämä on totta. Ilmoitan, että olen aloittanut opiskelut ja TE-palvelut päättää, ovatko opinnot pää- vai sivutoimisia. Kysyin vielä sähköpostitse koulutusneuvonnasta, että voidaanko minut jostain syystä katsoa päätoimiseksi opiskelijaksi, vaikka opinnot jäävät alle 5 opintopisteen per kuukausi. Vastausta odotellessa...

      Vaihtoehto on kai sekin, että aloitan opinnot, mutten ilmoita niistä TE-palveluille. Saavatko ne niistä jostain muka tietää?

      Poista
  4. Miten kävi tämän asian kanssa?

    VastaaPoista