tiistai 23. helmikuuta 2016

Unohdetut

TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä 22.2.2016, luki vielä eilen TE-palveluiden henkilökotaisessa sähköisessä asioinnissa. Odottelin koko päivän puhelua, jota ei sitten koskaan tullutkaan. 

TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä 21.8.2016, lukee sähköisessä asioinnissa tänään. Yhteydenottoa oltiin siirretty taas puoli vuotta eteenpäin. Olen näemmä TE-palveluille täysin ilmaa, minuun ei kannata tuhrata edes viiden minuutin puhelua. Onkohan tämä hyvä vai huono asia? En osaa oikein päättää. 

Tai päätetään, että se on hyvä asia. Saanpahan rauhassa tehdä mitä huvittaa. Tänään ajattelin juoda teetä, syödä kasan paahtoleipiä ja katsella samalla ikkunasta, kun muut tekevät töitä. Asuintaloani vastapäätä nousee uusi kerrostalo ja koko piha on täynnä ukkoja, nostureita, betonia, putkia sun muuta. Oikein touhukasta toimintaa. Hyvä pojat, ahkeroikaahan minunkin puolestani, minä juon nyt teetä. 


18 kommenttia:

  1. Sama juttu mulla TE-toimiston "ilmoittautumisen" suhteen, puolen vuoden välein on vain siirretty ilmo.päivää. Mulle sopii, ei mulla ole virkailijalle asiaa. Ahdistaisi vaan, jos sieltä joku soittaisi ja tenttaisi, miksen ole jo 2,5 vuoden työttömänä olon aikana työllistynyt heh :) Ne sun pihapiirin raksamiehet taitaa olla virolaisia ja itä-eurooppalaisia ja eikös niistä irakilaispakolaisista Iltalehden mukaan kohta aleta kouluttaa raksamiehiä. Sitten on ne Viron ja itä-Euroopan pojatkin kilometritehtaalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla olisi ollut TE-palveluilta kysyttävää, mutta kysytään sitten sähköpostitse. TE-palveluiden virkailijat eivät (ainakaan vielä) ahdista, sillä he ovat tähän asti olleet ihan asiallisia. Olen itse aika hyvin perillä heidän tarjoamistaan vähäisistä palveluista, joten vaihtoehtoja on helppo käydä yhdessä läpi. Haen töitä, tietysti. En voi osallistua työvoimakoulutukseen, koska minulle sopivaa koulutusta ei järjestetä (en voi luonnontieteilijänä hakea koulutuksiin, joissa vaaditaan ICT-alan koulutusta, kaupallista koulutusta tai hitsarin koulutusta). Kuntouttavaan työtoimintaan en osallistu, piste. Työkokeilupaikkaa voin hakea, se on ainoa vaihtoehto. Omaa alaani en lähde kokeilemaan, sillä olen täysin työkykyinen ja minulla on alan työkokemusta. Miksi minun pitäisi tehdä töitä ilman palkkaa? Työkokeilun kautta en tule työllistymään, joten sitä ei voi ajatella työllistymisväylänä. En uskoisi muutenkaan löytäväni helposti työkokeilupaikkaa omalta alaltani, sillä ainakin viime keväänä työvoimakoulutukseen liittyvän harjoittelupaikan saaminen oli kiven alla. Harjoitteluun otetaan mieluummin korkeakouluopiskelijoita, ei luuserityöttömiä. Sosiaalialaa voin lähteä kokeilemaan ja ajattelinkin etsiä kuukauden parin työkokeilupaikkaa siltä alalta. Sosiaalialan työkokeilusta voi olla hyötyä tulevaisuudessa työllistymisen kannalta, koska opiskelen tällä hetkellä sosiaalityötä ja voi olla, että alalla ei työllisty ilman työkokemusta. Voi tietenkin olla, että opiskelen täysin turhaan ja pätevöidyttyäni saan huomata, että sosiaalialan työpaikat ovat sote-uudistuksen myötä sulaneet taivaan tuuliin.

      Poista
  2. Sama täällä. Tosin tänään napsahti kutsu ensi vkolle aktivointisuunnitelmaa tekemään…ja minulle kun ei ole tehty edes työllistymissuunnitelmaa. Onko jollain kokemusta tästä? Kai ne kuntouttavaan meinaavat laittaa, kun työttömyyttä takana se 300 päivää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole kokemusta aktivointisuunnitelmasta, mutta olen kyllä lukenut kauhutarinoita siitä. Kuntouttavaa työtoimintaa voi tosiaan olla luvassa. Kunnat rikkovat lakia kuntouttavasta työtoiminnasta mennen tullen. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, jota ei pitäisi tarjota työkykyiselle. Koska muuta palvelua tai palkkatyötä ei kuitenkaan ole tarjolla ja työttömästä menee tuon 300 työmarkkinatukipäivän jälkeen ns. sakkomaksu (kunta joutuu maksamaan puolet työttömän työmarkkinatuesta), alkaa kunta sysäämään työkykyistäkin työtöntä kuntouttavaan, jotta välttyisi sakkomaksulta. Kunta itse asiassa saa 10,09 e/pv, kun työtön osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan. Työtön saa työttömyyskorvauksen päälle 9e/pv kulukorvauksen, jolla ei monessa tapauksessa kustanneta edes matkoja saati ruokailua ja miinukselle menee.

      Aktivointisuunnitelman laadinnassa tulisi paikalla olla TE-palveluiden ja kunnan edustajat. Aina näin ei kuitenkaan ole. Aktivointisuunnitelmaa väsätessä tulisi arvioida työttömän työ- ja toimintakyky sekä palveluntarve. Ensisijaisia palveluita ovat TE-toimiston palvelut eli käytännössä palkkatuettu työ, työvoimakoulutus ja työkokeilu. Mutta jos näitä ei ole tarjolla, niin simsalabim, saattaa työtön muuttua työkykyisestä kuntouttavaa työtoimintaa tarvitsevaksi. On tapauksia, joissa osa-aikatyössä oleva henkilö on määrätty kuntouttavaan työtoimintaan. Tämä työkyvyttömäksi tuomittu henkilö on siis parina päivänä viikossa täysin työkykyinen ja parina päivänä tarvitsee kuntoutusta. Mielenkiintoista!

      Kuntouttavassa työtoiminnassa täytyy olla joku tarkoitus ja se tarkoitus ei voi olla kuntatalouden paikkaaminen. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata työ- tai virkasuhteessa tehtävää työtä. Niinpä. Silti kuntouttavan työtoiminnan tekijöillä esim. pyöritetään pesulaa, tehdään alihankitatöinä kokoonpano-, pakkaus- ja postitustöitä. Miten käy pesulayritykselle, joka maksaa työntekijöilleen tes:n mukaista palkkaa, jos paikkakunnalle perustetaan pesula, jonka työntekijöiden palkan maksaa Kela?

      Kuntouttavasta työtoiminnasta kirjoittaa ansiokkaasti Uuninpankkopoika Saku Timonen:
      http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/01/22/tyottoman-perussanastoa/

      Poista
    2. Jos minulle napsahtaa jossain vaiheessa kutsu aktivointisuunnitelman tekoon, niin tulen vastustamaan kuntouttavaa työtoimintaa viimeiseen asti. Ensinnäkin vaadin, että paikalla ovat sekä kunnan että TE-palveluiden edustajat, niin kuin laki edellyttää. Toiseksi vaadin, että he jollain tavoin todentavat palveluntarpeen, eli sen, etten ole työkykyinen ja etten myöskään pysty osallistumaan ensisijaisiin palveluihin. Onnea vaan tähän yritykseen, minä tunnen lain ja oikeuteni. Vaadin, että suunnitelmaan kirjataan laissa määritellyt asiat:
      https://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/aktivointisuunnitelma/aktivointisuunnitelman-sisalto
      Vaadin myös, että laaditaan suunnitelma siitä, miten tämä kuntouttava työtoiminta tulee parantamaan työllisyysmahdollisuuksiani (sitähän se ei todellakaan tee).

      Jos minut siltikin määrätään kuntouttavaan työtoimintaan, vapaaehtoisesti en siihen suostu, niin myyn siltä istumalta kaiken vähäisen omaisuuteni ja muutan ulkomaille. Minä olen täysin työkykyinen ja suostun ilmaistöihin vain lyhytaikaisesti ja ainoastaan silloin, jos ilmaistöistä on hyötyä työllistymisen kannalta.

      Poista
  3. Olen Osattoman kanssa samaa mieltä! Nyt minuakin jännittää, milloin napsahtaa kutsu kuntouttavaan, nimittäin 300 pv työmarkkinatukea tuli just täyteen. Minä en todellakan tunne itseäni vajaatyökykyiseksi, olen vain viisikymppinen joka ikänsä takia ei saa töitä, fyysisesti hyvässä kunnossa urheiluharrastusteni myötä eikä ainakaan toistaiseksi päässäkään viiraa :) Palkkatukityö kiinnostaisi kovasti, viime vuonna ei niihin ollut määrärahoja enkä tiedä nykyistä tilannetta. Jos kuntouttavaan yrittävät laittaa, kyllä minäkin teen kaikkeni etten siihen joudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin viime vuonna palkkatukirahat loppuivat jo keväällä. Tänä vuonna on rahaa käsittääkseni vieläkin vähemmän, joten ne on kohta varmaan jaettu. En ole päässyt selvyyteen, että millä perusteilla tuota palkkatukea jaetaan. Se on harkinnanvaraista, joten mutu-tuntumalla sitten kai. Olen käsittänyt, en kylläkään tiedä olenko oikeassa, että työttömyys ikään kuin nollaantuu, jos osallistuu työllistymistä edistävään palveluun, esim. työvoimakoulutukseen. Palkkatukea ei sitten ilmeisesti saa, koska on ollut liian lyhyen aikaa työttömänä. Vaikka oikeasti on ollut jo useamman vuoden työttömänä. Ihan naurettavaa touhua.

      Syksyllä olin parin viikon Uravalmennuksessa ja vierustoveri (työtön artesaani) sai TE-palveluilta palkkatukipaikan päiväkodissa. Ojennettiin hänelle kuin manulle illallinen. Hänellä ei ollut mitään kokemusta lastenhoidosta (tai anteeksi, kyllä hänellä oli itsellä lapsia, mutta omien lasten hoito on mielestäni eri asia) ja hän oli ollut lyhyemmän aikaa työttömänä kuin minä. Minulla on kokemusta lastenhoidosta, sillä olen ollut lastentarhassa työharjoittelussa (8kk) ja au pairina Englannissa. Olisin muutenkin sosiaalisempi ja soveltuvampi päiväkotiin kuin hiljainen ja epäsosiaalinen vierustoveri(hän itse kuvaili itseään noin). Olisi minullekin kelvannut palkkatukityö. Eihän se tietenkään olisi millään tavoin edistänyt pääsyäni työmarkkinoille (palkkatuella pitäisi olla tällainen vaikutus, höpö, höpö), mutta olisin saanut rahapalkkaa puoli vuotta! Ja olisin voinut hakea muita töitä työllisenä enkä työttömänä. Mutta ei.

      Poista
  4. Itsellänikin noita yhteydenottoja siirreltiin eteenpäin aina vain uudestaan ja uudestaan. Taidan varmaan olla menetetty tapaus kun kukaan ei koskaan yhteyttä ottanut viiteen vuoteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla niin, että kutsun aktivointisuunnitelman laatimiseen voi vältää vain itse aktivoitumalla. Kyllä minullakin on päivät paukkuneet jo aika päivää sitten, mutta ilmeisesti työvoimakoulutukseen osallistuminen on nollannut tilanteen. Ja samalla on ilmeisesti nollautunut mahdollisuus päästä palkkatuettuun työhön. Kun toiseen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää. Olisi todella mielenkiintoista lukea jostain perusteluja tällaiseen käytäntöön. Vai onko sellaisia? Komennetaanko työtön kuntouttavaan työtoimintaan kunnan taloustilanteen mukaan? Säästetään ja pesetetään kunnan työntekijöiden vaatteet työttömillä? Onko työttömän koulutuksella mitään väliä? Ei pitäisi olla, mutta laitetaanko käytännössä korkeakoulutettujakin kuntoutumaan vasten tahtoaan?

      Jokainenhan saa halutessaan osallistua kuntouttavaan työtoimintaan, siitä vaan. Joillekin kotona oleminen on myrkkyä ja jotkut kaipaavat apua arjenhallintaan. Siinäkään tapauksessa en kuitenkaan suostuisi työmarkkinointa vääristävään työhön, jolla korvataan palkattu työ tai kilpaillaan yrittäjien kanssa. Lakikin sen kieltää, mutta kunnat eivät näytä laista välittävän, eikä kukaan ei valvo kuntien toimintaa. Täysin työkykyiselle pakkotyö on yleensä myrkkyä, menee usko koko yhteiskuntaan.

      Ja jottei jäisi epäselväksi: minä aloitan työt vaikka huomenna, jos työstä maksetaan tes:n mukaista palkkaa. Olen niin ahne, että haluan työn vastineeksi rahaa tililleni, jolla sitten voin elää ja asua ilman sosiaalietuuksia. Olen minä mahdoton tapaus.

      Poista
  5. Mutta minullepa ei ole tehty edes työllistymissuunnitelmaa. Aktivointisuunnitelman teon yhtenä edellytyksenä on, että ko. suunnitelma on tehty. Sopivia työvoimakoulutuksia täällä ei ole tarjolla; muurari tai hitsari kurssi ei oikein nappaa. Työtarjouksia on työkkäri lähettänyt, joista osaan olin jo ehtinyt itse hakea. Siinä kaikki. Luulen kyllä, että tätä tehdään tarkoituksella. Ei tarjota mitään palveluita, jolloin voidaan syyttää passiivisuudesta. Laitetaan työtarjouksia jonnekin hornan kuuseen ja paikkoihin, joihin ei ole edes mahdollista tulla valituksi. Voila, mitään palvelua tai palkkatyötä ei voida sinulle tarjota, mars mars kuntouttavaan kunnan taloutta paikkaamaan.

    - Yksinkertainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistä ne koville siellä suunnitelman laadinnassa. Hymyile nätisti ja vaadi, että pääset osallisiksi TE-palveluiden ensisijaisista palveluista. Jos niitä ei ole ja tarjoavat vaan kuntouttavaa, niin vaadi selvitystä millä perusteella olet muka kuntouttavan tarpeessa ja kykenemätön osallistumaan ensisijaisiin palveluihin. Peruste ei voi olla se, ettei niitä ensisijaisia palveluita ole tarjolla. Kuntouttavaa työtoimintaa (ja muitakin palveluja) tuputtavien on pystyttävä kertomaan, kuinka palvelu parantaa työllistymismahdollisuuksiasi. Siinäpähän selittävät, koska oikeastihan se ei paranna mitään mahdollisuuksia vaan päinvastoin. Saatat joutua vuosiksi kuntouttavan työtoiminnan helvettiin, sopimus vaan automaattisesti uusitaan. Kukaan ei vaivaudu selvittämään, että miten vuosien palkaton työ työtöntä muka hyödyttää. Kaikilla on vaan niin kivaa, kun työttömiä ''työllistetään'' ja aktivoidaan.

      Nuo ''työtarjoukset'' ovat kyllä täyttä huiputusta. Ei se ole oikea työtarjous, jos käsketään hakea jotain työpaikkaa, jota useat muutkin hakevat. Näitä tarjottuja paikkoja pitää kai pakosta hakea, mutta ainahan voi hakemuksen muotoilla niin ettei tule valituksi, jos ei paikkaa halua. ''Olen kova pudottelemaan kalliita työvälineitä ja muutenkin yhteistyökyvytön kusipää. Syön taukohuoneen jääkaapista kaikkien muidenkin eväät. Perjantaisin tulen töihin ilman housuja. Mutta ottakaa toki töihin''.

      Poista
    2. Haa, sain aktivointisuunnitelman teon muuttumaan työllistymissuunnitelman teoksi tiukkaamalla kutsun lähettäneeltä virkailijalta, miksi minulle ei ollut tehty vieläkään lakisääteistä työllistymissuunnitelmaa. Ihan helposti se ei käynyt, mutta pidin pintani ja vaadin, että noudatetaan lakia sitten kirjaimellisesti näinkin päin. Virkailija suhtautui asiaan lievästi sanoen tympeästi. Armonaikaa ennen lopullista kuoloniskua saatu ainakin vähäksi aikaa. Nyt täytyy vain pitää huoli siitä, että tähän suunnitelmaan ei kirjoiteta yhdeksi vaihtoehdoksi tuota kuntouttavaa.

      - Yksinkertainen

      Poista
    3. Hyvä, hyvä! Virkailijoille tulee yllätyksenä, kun joku tietääkin oikeutensa ja pitää niistä kiinni. Kannattaa aina myös tivata, että miten ehdotetut toimenpiteet parantavat mahdollisuuksia päästä työmarkkinoille. Se, että osallistuu johonkin toimintaan säännöllisesti, ei vielä avaa mitään polkua työmarkkinoille. Varsinkaan, jos on täysin työkykyinen, eikä kaipaa harjoitusta aamulla nousemiseen ja paikan päälle ajoissa saapumiseen.

      Halutessasi voit kai aktoivoitua menemällä työkokeiluun kuukaudeksi tai pariksi. En tiedä, että haluatko, mutta ainakin saisit valita paikan itse. Itse mietin tässä sosiaalialan työkokeilua, sillä siitä voisi olla tulevaisuudessa oikeasti hyötyä. Saa vaan nähdä, ottaako kukaan sopiva työnanatja työkokeiluun.

      Poista
    4. Tällä hetkellä on niin monta hakemusta sisällä, että toivon työllistyväni jos hyvin käy puoleksi vuodeksi. Kaikki paikat ovat omalta alalta. Pitäkää siis peukkuja, että arpaonni suosisi ja pääsisin hetkeksi pois työkkärin kirjoista. Jos mikään noista ei nappaa, voisin ihan hyvin mennäkin työkokeiluun. Saako paikan todella valita itse? Entä pitäisikö tuo työkokeilu olla kirjattuna työllistymissuunnitelmaan? Olen ymmärtänyt, että jos toimenpide sieltä löytyy, työmarkkinatuen saisi korotettuna?

      Poista
    5. Pidän peukkuja! Ihan mikä tahansa paikka ei varmasti kelpaa työkokeilupaikaksi, mutta luulisi työkkärin olevan vaan mielissään, jos osallistuu työllisyyttä edistävään palveluun ja poistuu hetkeksi tilastoja rumentamasta. Yritin itse päästä työkokeiluun omalle alalleni noin vuoden työttömyyden jälkeen, koska luulin, että voisin työkokeilun aikana esitellä osaamistani ja työkokeilu johtaisi kenties palkattuun työhön. Olin silloin kuitenkin ollut liian vähän aikaa työtön enkä päässyt työkokeiluun. Viimeksi kun juttelin työkkärin tädin kanssa, olin kuulemma ollut tarpeeksi kauan työttömänä, jotta voisin kokeilla omaa alaani ja selvittää onko osaamiseni ajan tasalla. En ollut itse enää kuitenkaan halukas kokeilemaan omaa alaani, sillä olin erinäisistä lähteistä saanut selville, ettei työkokeilun kautta työtä saa. Osaaminen on ajan tasalla, kiitosta vaan, sanoin työkkärin tädille. Kerroin kuitenkin harkitsevani alan vaihtoa ja että voisin kenties lähteä työkokeilun kautta kokeilemaan uutta alaa. Taitaa olla, että työkokeilu pitää olla merkittynä työllistymissuunnitelmaan, jotta saa sen korotuksen työmarkkinatukeen, ainakin työvoimakoulutuksen kanssa on niin. Itse muistaakseni sähköpostilla pyysin TE-palveluita lisäämään työvoimakoulutuksen sinne työllistymissuunnitelmaan, koska sitä ei siellä ollut. TE-palvelut lähettää Kelalle lausunnon työllisyyttä edistävään palveluun osallistumisesta ja tässä lausunnossa täytyy sitten olla maininta, että palvelusta on sovittu työllisyyssuunnitelmassa. Siten etuuden maksaja eli Kela tietää maksaa sen korotuksen, muuten ei maksa kuin ylläpitokorvauksen 9e/pv työmarkkinatuen päälle. Korotusosa on 4,78e/pv, joten kyllä kannattaa olla tarkkana, että sen saa. Ylläpitokorvaus ja korotusosa nostavat työmarkkinatukea nettona n. 256e neljän viikon jakson aikana. Rahaa tietenkin kuluu enemmän esim. matkoihin ja ruokailuihin.

      Poista
    6. Kiitos Osaton selvennyksestä, täytyy ottaa harkintaan ja miettiä, mihin voisi mennä/päästä työkokeiluun. Minulla on omasta aktiivisuudesta huonoja kokemuksia TE-toimiston suhteen, siksi olen koettanut pitää matalaa profiilia. On uskomatonta, millaisella pimeällä logiikalla siellä toimitaan. Kun kysyt jotain, et saa selvää ja tyhjentävää vastausta. Oikeuksistasi ei kerro kukaan, vaikka hyvän hallintotavan mukaan se myös TE-toimiston virkailijalle kuuluisi. Täysin sammutetuin lyhdyin joutuu sitten tekemään omaa toimeentuloaan ja tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä.

      Poista
  6. Minä tosiaan (jostain syystä?) sain palkkatukea työvoimakoulutuksen jälkeen, mutta sitä alinta. Aiemmin minulle olisi jo monta vuotta kuulunut korkein palkkatuki, mutta se ei enää pätenyt työvoimakoulutuksen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tätähän ei sitten kukaan kerro missään. Osallistu vaan työvoimakoulutukseen ja työttömyytesi nollaantuu TE-palveluiden kirjoissa. Jännä vaan, etteivät työnantajat suhtaudu asiaan samalla tavalla, sillä työvoimakoulutuksen jälkeen olet heidän silmissään vain entistä työttömämpi. Moneen paikkaan eivät muuten ota sellaista työtöntä, joka saa vain sitä alinta tukea.

      Poista