keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Bingo!

Osallistuin TE-toimiston määräaikaishaastatteluun helmikuun lopussa. Puhuin silloin puheripulin kourissa haastattelijan ihan pyörryksiin, ja haastattelija totesi, että tiedän ilmeisesti asiat paremmin kuin hän itse. Hän kertoi merkitsevänsä tietoihini, että olen kiinnostunut työstä myös TE-toimistossa. En tuolloin kyllä uskonut, että moisilla merkinnöillä mitään merkitystä olisi. 

Väärin uskottu. Eilen TE-toimistosta soitettiin ja pyydettiin työhaastatteluun. Heidän pitäisi kiireellisellä aikataululla löytää vuorotteluvapaasijainen nuorten työnvälityspuolelle. Haastattelu meni hyvin, ja niin minä sitten aloitan työt ensi viikolla työkkärin tätinä. Kyseessä on vain puolen vuoden pätkä, mutta pääsen kuitenkin ansiosidonnaiselle, jos työt eivät jatku.

Jihuu! Ajatelkaas, seuraavan kerran kun työkkärin täti soittaa, niin se saatan olla MINÄ. Jos se täti on hieman omituinen höpöttäjä, niin se luultavasti olen minä. 





48 kommenttia:

  1. Aivan huipujuttu! Onnittelut! Ilmeisesti kun on tarpeeksi vittuuntunut työnhakuun niin se valtava energia pursuaa sinusta niin, ettei voi olla ajattelematta:" Tyypillä on hyvä asenne!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän tässä oli tuurilla osuutta asiaan. Haastattelija sattui soittamaan sellaiseen aikaan, että olin juttelutuulella. Jos olisi soittanut toiseen aikaan, niin olisin saattanut vain nöyrästi vastailla kysymyksiin. Ja joku toinen haastattelija ei varmasti olisi mitään merkintöjä halukkuudestani TE-toimiston töihin tietoihini merkinnyt. On se kyllä jännä saada töitä lähettämättä työhakemusta. Varsinkin kun on lähettänyt satoja työhakemuksia tuloksetta.

      Poista
  2. Jes! 😃 onnittelut! Hyvä sinä!

    VastaaPoista
  3. Onneksi olkoon! Huikeeta :)

    VastaaPoista
  4. Aivan mieletöntä,onnea! Päivän ihanin uutinen ja valopilkku!
    Se haastattelijahan oli sitten oikein fiksu tyyppi.
    Sinulla on niin hyvät tiedot asiasta, saat ne käyttöön ja kartutat näkökulmaa toiselta puolen tiskiä.

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kyllä mahtavaa. Olen ihan oikeasti kiinnostunut tuosta työstä, ja nyt todellakin pääsen paraatipaikalle seuraamaan TE-toimiston toimintaa. On mielenkiintoista ottaa selvää, onko siellä muita kokemusasiantuntijoita.

      Poista
  5. Jos kyseessä on palkkatuettu työ niin tämän vuoden alusta se kerryttää työssäoloehtoa vain 75% ajasta. Mutta sinullahan taisi olla jokin työpätkä jo aiemmin ja pääset ansiosidonnaiselle? Ajattelin vaan mainita jos et tiennyt, lienee hyvä tietää myös sitten töissä ollessasi tämäkin asia.

    Ja onnea työpaikasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä ei ole palkkatukipaikka. En muuten tiedä, saako TE-toimisto edes palkata ketään palkkatuella. Luulisi, ettei vuorotteluvapaaseen saisi palkkatukea, koska valtio kustantaa sen vuorottelijan korvauksen. Mikähän järki tuossakin on, että palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa vain 75% ajasta? Minulla tosiaan oli se toinen työpätkä, joten työssäoloehto ehtii täyttyä. Sen takia ei niin haittaa, vaikka työ ei jatkuisikaan. Ansiosidonnaisella pärjään oikein hyvin, koska elämäntyyli on pakosta muuttunut todella vaatimattomaksi. Mieluiten kuitenkin jatkaisin työntekoa, ansiosidonnaisella loikoilu ei ole järkevää, sen tietää jokainen pitkäaikaistyötön.

      Poista
  6. Loistavaa! Antaa toivoa meille muillekin. Ja sinä sovit tuohon työhön äärettömän hyvin. Et ole mikään "mene töihin"-tyyppinen vittuilija, vaan kokemusasiantuntija. Jokaisella työkkärin tädillä ja sedällä pitäisi olla omakohtaista kokemusta työttömyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on mukava lukea muiden työttömien työllistymisuutisia. Eihän sitä tiedä, nyt kun saan "valtaa", niin kusi kihahtaa heti päähän ja yritän tyrkätä kaikki palkattomaan työkokeiluun. No ei sentään. Minusta positiivinen kannustus toimii parhaiten niin lastenkasvatuksessa, koiran kouluttamisessa kuin työttömien neuvomisessa. Eikä tämä oma työttömän identiteetti hevillä häviä, parempi vain, ettei häviäkään. Eipä tiedä TE-toimisto millaisen palkattoman orjatyön vastustajan palkkasivat.

      Poista
  7. Tuo vuorotteluvapaa on kiva järjestelmä, kun se antaa mahdollisuuksia työttömille.

    Onnea vaan uuteen paikkaan liittyen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TE-toimisto onneksi palkkaa vuorotteluvapaasijaiseksi myös pitkäaikaistyöttömiä. Muut työnantajat tuntuvat palkkaavan vain hetken, ehkä vain päivän, työttöminä olleita alle 25-vyotiaita tai vastavalmistuneita. Minusta nuo ikähelpotukset pitäisi poistaa ja vaatia kaikilta sijaisilta pidempää työttömyyttä. Saattaa kyllä vaikeuttaa sijaisen löytymistä joillakin aloilla, sote alat etenkin tulevat mieleen. Mutta jos vuorotteluvapaan tarkoitus on työllistää työttömiä, niin oikeasti työttömiä pitää silloin palkata.

      Poista
  8. Mahtavaa! Olet tämän todella ansainnut, ja toivottavasti tämä avaa ovia myös pitemmällä tähtäimellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ja kun jatkan sosiaalityön opintoja, niin tästä pätkästä pitäisi olla jatkossa hyötyä. Työttömyys on kuitenkin tehnyt minusta erittäin epäileväisen työllistymismahdollisuuksien suhteen, mutta nyt siirrän murehtimista syrjään ja iloitsen työstä ja palkasta ja palkalla ostettavasta polkupyörästä! Maanantaina selasin netistä pyöriä ja ihan itkua väänsin, kun ainoa mahdollisuus ostaa pyörä olisi kalliilla osamaksulla. Ja ei olisi varaa edes siihen kuukausittaiseen osamaksuerään. Viime kesänä ostin Torista käytetyn pyörän, joka osottautui täydeksi sudeksi, ja niinpä käytettyä en enää osta. Mutta nyt saan pyörän ostettua ihan rahalla. Ja säästän rahaa, kun bussin sijaan kuljen pyörällä töihin. On muuten erittäin kaunis reitti työmatkalle, silläkin on iso merkitys.

      Poista
  9. Oi että, hurjan paljon onnea! Olet kyllä varmasti ihan oikea ihminen tuohon työhön! Mahtavaa!

    VastaaPoista
  10. Joo, kyllä siellä nyt todellakin lasahti oikea pesti oikealle ihmiselle! Mukavaa tietää, että on edes yksi siellä ”vastapuolella” meistä ”omista” ”soluttautuneena”, ja jolla on sitä omakohtaista kokemustakin tästä touhusta.

    Toivoisin myös tulevaisuudessa sinulta bloggauksia, että minkälaista se meininki oikeasti on siellä työkkärissä?

    Onnea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se minun kohdallani on niin, että tämän tytön voi ottaa pois työttömyydestä, mutta työttömyys ei lähde tytöstä. Taas on saanut muutaman päivän aikana suuttua, kun on uutisoitu työttömistä nuorista, jotka eivät edes halua töihin. Varmasti tällaisia nuoria on, mutta näihin juttuihin pitäisi selvästi laittaa, ettei muutama työhaluton työtön oikeuta kaikkien työttömien leimaamista laiskoiksi vetelyksiksi. Ja tuskinpa nuokaan työhaluttomat nuoret ihan yhtäkkiä ovat päätäneet, että enpä halua tehdä elämälläni mitään, taustalla on aina jokin tarina. Kaikilla ei todellakaan ole samoja mahdollisuuksia elämässä. Jotkut tarvitsevat enemmän apua, mutta joillekin riittäisi, kun edes joku välittäisi ja hieman ''tyrkkäisi'' eteenpäin.

      Pitää tosiaan antaa sitten vähän sisäpiirin tietoa... ensin täytyy kuitenkin miettiä, ettei mölöyttele mitään mitä ei saisi möläyttää. Joissakin asioissa raja on varmasti selvä, mutta joissakin ehkä vähän häilyvä. Voin varmasti esimerkiksi kertoa sen, ettei tämän vuoden palkkatukirahat ole Pohjois-Pohjanmaalla vielä loppu, vaikka sellaisen kuvan vähän aikaa sitten uutisista sai. 100% palkkatukiraha, joka on tarkoitettu yhdistyksille, säätiöille ja uskonnollisille yhteisöille, on loppu. Ei tuokaan tietenkään mikään hyvä juttu ole, sillä monet yhdistykset pyörivät juuri näiden tukityöllistettyjen varassa. Mutta esim. yksityiselle sektorille pienemmällä palkkatuella työllistyvälle rahaa on vielä jäljellä. Jääkö nyt joillakin tuki hakematta, kun niin raflaavasti otsikoitiin, että palkkatukirahat on loppu?

      Poista
  11. Ihan mahtava uutinen! Onnea!!!

    - yksinkertainen elämä

    VastaaPoista
  12. Onnea aivan mielettömästi. Olen seurannut blogiasi....öööö...kauan. Toivottavasti kerrot kuulumisiasi jatkossakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on kirjoitella jatkossakin. Ja työ on todellakin vain puolen vuoden pätkä, ja minun tuurillani siihen se jää. Onneksi sentään työssäoloehto kertyy uudelleen, niin pääsen edes ansiosidonnaiselle. Työmarkkinatuki ei oikeasti riitä minulla mitenkään, koska maksan siitä opintolainan vähennyksiä ja korkoja. Opintolainan toki voi jättää pankille maksamatta, mutta sitten Kela kuitenkin perii lainan takaisin mukavalla korolla. Kannattaa maksaa suosiolla pankille. Luottotiedotkin ehkä menevät, jos lainan jättää pankille maksamatta. Ja luottotietoja ei missään nimessä kannata menettää, sillä silloin muuttuu elämä ikäväksi. Tarvittaessa voi pankin kanssa yleensä sopia lainaan lyhennysvapaita kuukausia, mutta se tietysti pidentää laina-aikaa ja maksettavaa tulee lisää.

      Poista
    2. Pienituloinenhan voi hakea Kelalta korkoavustusta (http://www.kela.fi/korkoavustus). Lyhennyksethän joutuu luonnollisesti maksaa itse, mutta onhan tuo aina vähän kotiin päin jos tuloina on pelkkä työmarkkinatuki.

      Poista
    3. Korkoavustukset on jo haettu, niitä saa viideltä vuosipuoliskolta, jonka jälkeen ne täytyy maksaa itse.

      Poista
  13. Olen todella aidosti iloinen puolestasi, Osaton! Olen lukeunut tätä blogia pitkään ja toivottavasti jatkat sen aktiivista päivittämistä.

    Kun katson omaa työhistoriaani, niin juuri tällä tavalla työpaikkoja monesti jaetaan. Joku saa kuulla jotakin kautta, että täällä olisi pätevänoloinen tyyppi hoitamaan pian avautuvan työn. Siksi kannattaa tuoda omaa osaamistaan ja työntarvettaan esille sellaisissakin tilanteissa, jotka eivät tunnu liittyvään suoraan työllistymiseen. Tämä on esimerkki, että suhteilla saatu työtilaisuus ei aina tarkoita sitä, että yritys palkkaa heidän jo ennestään tuntemansa työntekijän tai isukki antaa varatoimarin natsat. Pienet suhteetkin merkitsevät.

    Tuhannesti onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Olet oikeassa, töitä saattaa saada myös muunlaisilla suhteilla kuin sukulaissuhteilla tai työkavereiden kautta. Olen joskus vinkannut opiskelukaverini työttöystävälle työpaikasta samalla varastolla, jossa itsekin työskentelin. Mitään paikkaa ei ollut ilmoitettu avoimeksi, mutta tiesin, että tarvetta uusille työntekijöille oli. En tunteut opiskelukaverini tyttöystävää kunnolla, mutta muutaman tapaamisen perusteella hän vaikutti oikein tomeralta tapaukselta, oli tehnyt mm. isännöintihommia, joten hyvillä mielin uskalsin häntä suositella pomolle. Mitään vetelystä en olisi suositellut minnekään, sillä silloinhan itse antaisin huonon vaikutelman. Suosittelemani henkilö osoittautui erittäin ahkeraksi työmyyräksi ja viimeksi kun häntä näin, oli hän edelleenkin samassa paikassa töissä ja tuntui viihtyvän siellä. Itse aloin jo leipiintyä varastohommiin ja onneksi sainkin sitten töitä luonto-oppaana. Suhteilla olen itse saanut töitä useamman kerran, jäätelönmyyjäksi äidin kautta, tehtaalle töihin äidin miesystävän kautta, toiselle tehtaalle pääsin silloisen poikaystävän sedän kautta, käänöstöitä sain opiskelukaverin kautta. Kaikki muut työpaikat on sitten ihan itse hakemalla haettu. Tästä syystä tiedän myös, että osa julkisen sektorin avoimeksi ilmoitetuista paikoista on ihan oikeasti auki ja että niitäkin kannataa sitkeästi hakea.

      Poista
  14. Onnea kovasti myös minulta! Tämä antaa monelle toivoa! Klaara

    VastaaPoista
  15. Onnittelut! Jos saan neuvoa, niin älä suhtaudu tuohon "vain" puolen vuoden pätkänä, vaan niin että olet hyvä tekijä tuohon hommaan ja nyt on tuhannen taalan paikka saada jalka oven väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tottakai parhaani yritän, että pätkä pitenisi. Tuolla tuntuu olevan melko "tuulista" lähes puolet työntekijöistä on ollut alle vuoden töissä. Sitten kun määrärahat loppuvat, niin ovi käy, ja kohta tulee toinen pompsi rahaa ja taas palkataan uusia ja taas perehdytetään. Onko järkeä? No ei tietenkään, mutta semmosta se nykyään on. Voihan sitä itsekin päästä vaikka uudelleen töihin, jos ei hommat syksyllä heti jatku.

      Poista
    2. Jännä juttu. Täälläpäin näen aina samat naamat työkkärissä, joskus on joku uudempi joukossa. Toisaalta ei työkkäri ainakaan oma suosikkini työpaikoista ole, palkan takia voisin kyllä sielläkin töissä olla ja hakea sitten muita paikkoja.

      Poista
    3. Tuskinpa tarvitsee sinne sitten mennä töihin, sillä motivaatiota työhön tentattiin työhaastattelussa monin kysymyksin. Joillakin on tosiaan ihan virka, joten heidän naamansa eivät juuri vaihdu. Virkoja tai muuten toistaiseksi voimassa olevia ei vain enää ole tarjolla kuin muutama vuodessa, suurin osa työntekijöistä palkataan määräaikaisiin työsuhteisiin.

      Poista
  16. Kysymys jos satut tietämään vastauksen. Saako työkkärinvirkailija jotain lisiä jos saa henkilön johonkin palveluun tai vaikka katkaisemaan työnhaun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään lisiä palkkaan saa. Mutta palveluita pitää kaikille edes tarjota. Kaikkia palveluita ei tietenkään tarjota kaikille. Työkkärin virkailijatkin ovat ihmisiä. Jotkut ovat vähän parempia ja jotkut vähän huonompia arvioimaan, että minkä palvelun tarpeessa työnhakija on. Kehotan olemaan itse aktiivinen ja ehdottamaan itse itselleen sopivaa juttua. Minua ei kiinnosta mikään -tyypeille ei välttämättä hyvä heilu.

      Poista
    2. Osaatko sitten kertoa mitä seuraava lause tarkoittaa;
      "lisäksi tulee henkilökohtaiseen työsuoritukseen perustuva palkanosa, joka voi olla enintään 45 % tehtäväkohtaisesta palkanosasta". Tätä näkee usein muissakin työpaikkailmoituksissa.

      Itselleni ei ole mitään hyötyä kokeiluista sun muista koska 9 euroa ei riitä edes matkakuluihin. En tiedä mitä palveluja sitten mahdollisesti tarvitsisin.

      Poista
    3. Se tarkoittaa muuta suoriutumista, julkisella sektorilla tuo on ihan yleinen palkkakuvio. Jos pääsisin esim. ympäristötarkastajaksi, niin palkka koostuisi samalla tavalla kahdesta osasta. Mitään ekstraa ei saa "tilastojen siivoamisesta".

      No et välttämättä tarvitsekaan palvelua, mutta joku suunta johonkin olisi hyvä olla. Opiskelua tms. En tiedä mitä tapahtuu, jos ei mitään suunnitelmaa ole. Voi olla, ettei mitään. Voihan sitä sanoa edes harkitsevansa opiskelua, vaikkei näin tekisikään.

      Poista
  17. Minua kiinnostaisi tietää, kuinka paljon enemmän työttömistä löytyy tietoa rekistereistä, joiden tietoihin työttömällä itsellään ei ole pääsyä. Joskus olen miettinyt, löytyykö sieltä merkintöjä esim. asiakkaan hankaluudesta tms.? Ja hankaluudella tarkoitan esim. sitä, että pitää kiinni omista oikeuksistaan. Ei siis mitään sopimatonta käytöstä tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä kun en ole vielä päässyt systeemiä näpräämään.

      Poista
  18. Työelämä vei sitten niin tehokkaasti mennessään, että ei ole aikaa enää tälle blogille? Vai onko kenties jossain "Onnesta osallinen" -blogi, jossa kerrot herkullisen yksityiskohtaisesti miten alistat työttömiä.. Vitsi, vitsi, ei mulla muuta kuin että olet hyvä kirjoittaja, ja kiinnostaisi kuulla viime aikojen käänteistä. Toki ymmärrän, että kaikkeen ei voi riittää virtaa.

    VastaaPoista
  19. Kovasti kiinnostaisi lisävinkit aiemman 2015 kirjoittamasi kirjoituksesti lisäksi omaehtoisesta opiskelusta ja sen päätöksen saannista yms. Vaadittavat lomakkeet kun tulee palauttaa samanaikaisesti, niin opiskelupaikka tulee olla jo olemassa, mutta ei saa olla ilmoittautunut opiskelijaksi.
    Onko TE-toimistolla ohjesääntöä miten kauan kyseisen päätöksen tekemiseen saa mennä toimiston puolesta aikaa, eli voiko päätöstä odottaessa opiskelijaksi ilmoittautuminen viedä omaehtoisen opiskelun mahdollisuuden?

    Kovasti työiloa ja myönteisiä ajatuksia työpäiviisi!
    Toivottavasti et joudu palaamaan meidän työttömien - työpaikattomien kollegaksi enää koskaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ajattelin kirjoitella jahka kerkeän ja jaksan ihan kokonaisia postauksia eri aiheista, vaikka tuosta omaehtoisesta opiskelustakin.

      Poista
  20. Kertoisitko myös miten te-toimiston työntekijät suhtautuvat näihin moniin uudistuksiin mitä on tullut ja on tulossa. Millä mielellä he ovat näistä jos satut vaan kuulemaan heidän mielipiteitään vaikkapa kahvihuonekeskusteluissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No esim. sitä juttua, että työttömän pitäisi hakea 12 työpaikkaa kolmen kuukauden aikana, pidettiin ''aivan järjettömänä''. Ei se ole homma eikä mikään suurimmalle osalle työttömistä (ei siinä kyllä mitään järkeäkään ole), mutta on myös paljon työttömiä, joilta se on liikaa vaadittu. Mielenkiintoista olisi myös tietää, että millähän tavoin tämä hakeminen tarkistetaan. Luultavasti ei millään, sillä ei sellaiseen ole resursseja.

      Eli ei noille uudistuksille juuri hurrata, mutta virkailijoiden mielipiteillä ei ole painoarvoa. Päätökset ja lakimuutokset tehdään isommissa piireissä, isojen poikien pöydissä. Siellähän on sellainen käsitys, että suurin ongelma on se etteivät työttömät ole aktiivisia ja mene töihin. TE-toimiston virkailijat, ainakin minun tapaamani, tietävät kyllä, että ongelma on työpaikkojen puute ja työnantajien haluttomuus maksaa palkkaa.

      Poista