maanantai 21. heinäkuuta 2014

Apua, aivoni vuotavat!

Tänään maanantaina työttömyys ahdistaa taas sen verran, että kohta aivoni todellakin vuotavat. Nimittäin ulkomaille. Pitäkää tunkkine, arvon Suomi-neito. Pitäkää työttömyyskorvauksenne, hyödyttömät TE-palvelunne ja orjatyönne (työvoimakoulutus). Minä en hyväksy työttömyyttäni, enkä suostu työharjoitteluun tällä koulutuksella ja työkokemuksella. Jo se on p*rkele, jos tällä maalla ei ole osaavalle ihmiselle muuta tarjota kuin luuta kouraan.

Kaikkitietävän Wikipedian mukaan aivovuoto tarkoittaa työikäisten koulutettujen ihmisten muuttamista maasta toiseen, jolloin alkuperämaa häviää osaavan työvoiman suhteen. Montakohan tuhatta per vuosi minunkin opintoni tulivat maksamaan Suomen valtiolle? Mikä järki on kouluttaa ihmisiä kalliisti yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, kun on tiedossa, että iso osa valmistuneista päätyy joko kortistoon, lattioita moppaan tai kahvia keittämään? Laatikon terävimmät työkalut laitetaan joko hyllylle ruostumaan tai sellaisiin hommiin, joihin tylsempikin työkalu pystyisi.

Mun pakko matkustaa on jonnekin
Entisestä pois juna vie
On aivan sama minne kiirehdin 
Kun vain pitkä on tie 

Nyt vaan pitää miettiä, että minne sitä suuntaisi? Missä on töitä ja minne voi muuttaa ilman liian monimutkaista luparumbaa? Englannissa olen asunut ennenkin, joten se suunta ainakin selvitellään. Norjassa on monella alalla töitä, mutta en ole varma, mikä on luonnontieteilijöiden tilanne. Ja Norjassa pitäisi opetella uusi kielikin, mutta se olisi oikeastaan vaan hauskaa. Unelmamaa olisi Uusi-Seelanti, mutta sinne on melko mahdotonta muuttaa koiran kanssa ja ilman koiraa en lähde. Koira pitäisi lennättää ruumassa (ei käy) ja se joutuisi paikan päällä kuukausiksi karanteeniin (ei todellakaan käy). Eli Uusi-Seelanti - raks - pois listalta. Harmi, sillä ilmeisesti siellä on pulaa juuri oman alani osaajista ja voisin jopa saadakin työluvan. Mutta olisi se silti liian monimutkaista, epävarmaa ja kallista. Ehkä pysyn kuitenkin Euroopan rajojen sisäpuolella. Ehkä en.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Saa nähdä, mistä sitä itsensä vuoden päästä löytää. Utsjoelta, Kanadasta, Skotlannista, Turusta vai Keniasta?

I need a holiday. A very long holiday. And I don't expect I shall return. In fact I mean not to.
- Bilbo Baggins


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti