torstai 17. heinäkuuta 2014

''Kyllä töitä tekevälle riittää'' -mussuttajat voisivat herätä vuoteen 2014

Tänään sain työhakemuksiini vastauksia, siis ei kiitos -viestejä, oikein kolmin kappalein. Eipä siinä mitään, alan jo pikku hiljaa tajuamaan, että työnhaku on luonnontieteilijälle melko toivotonta touhua. Työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole kuin murto-osalle hakijoista. Yhteen ei kiitos -viestiin oli liitetty jopa lista kaikista hakijoista. Mielenkiintoista! Siitä näkee tilanteen hyvin selvästi. Haettu määräaikainen työpaikka sijaitsi melko kaukana pohjoisessa ja hakijoita oli kuitenkin ympäri Suomea. Muutkin epätoivoiset luonnontieteilijät ovat siis valmiita muuttamaan työn perässä. Tai mistä minä tiedän kuinka epätoivoisia muut ovat, mutta minä ainakin olen.

Kotipaikkakunnallani olisin valmis tekemään muitakin töitä, mutta eipä niitäkään ole. Ja kohta on ilmeisesti lisää työnhakijoita tulossa, kun Microsoft tänään ilmoittaa irtisanomisistaan. Työllisyystilanne on aivan järkyttävä, mutta silti osa ihmisistä on todellisuudesta pihalla kuin lumiukot. Eräs tuttava kahvitellessa puhui jotain kaupan kassalle menemisestä, jos työttömäksi joutuisi. Näinköhän? Ei sinne kaupan kassalle noin vain mennä, nimimerkillä kokemusta on. Maisterin tutkinto ei ole mikään meriitti myyjän paikkaa hakiessa. Opiskelijana myyjäksi olisi vielä voinut päästäkin, mutta ei enää valmistumisen jälkeen. Valmistunut luonnontieteilijä on ilmeisesti työnantajien mielestä motivoitunut vain oman alan töihin. Joita ei ole. Hunompi homma.

Mutta eipä hätää, onhan minulla työpaikka tiedossa, eikö olekin herra ravintolayrittäjä Pekka Holma? Sinähän mesosit kerran (tai parikin kertaa) A-talkissa, että kun sinun yrityksessäsi on työpaikka auki, niin eipä niitä hakijoita paljon ole. Ihmettelit myös, että jos TE-palveluiden sivuilla on monta tuhatta työpaikkaa auki, niin eikö työttömälle työ kelpaa? Sinun mielestäsi siis työtä kuin työtä voi ja pitää hakea, viis koulutuksesta ja työkokemuksesta? Siispä lähetän sinulle, Pekka Holma, työhakemuksen. Ethän välitä siitä pikkuseikasta, ettei minulla ole ravintola-alan koulutusta, työkokemusta, anniskelupassia jne.? Silti kutsut minut haastatteluun ja tarjoat työtä? Tarjoat riittävää palkkaa ja työtunteja, jotta voin maksaa vuokrani, opintolainani ja käydä kaupassa? Et välitä, kun tarjoilen asiakkaille väärältä puolelta ja kannan vain yhden lautasen kerralla pöytään? Ja hevon jätökset, sanon minä.

Herätkää ihmiset siihen, että työttömiä on ainakin puoli miljoonaa ja lisää tulee koko ajan. Työpaikkoja on vain muutamia kymmeniä tuhansia. Unohtakaa mielikuva sohvalla makaavasta, saamattomasta työttömästä. Iso osa työttömistä on korkeasti koulutettuja, osaavia ihmisiä, jotka lähettelevät viimeisen päälle hiottuja hakemuksia lähes joka paikkaan. Saatat olla itse pian samassa veneessä. Ei auta vaikka mitä kevätjuhlaliikkeitä teet. Yrittämistä, siivoustyötä ja muuta iänikuista soopaa on turha kuvitella pelastajaksi. Ei ole mikään ratkaisu, että kaikki perustaisivat yrityksen tai kuuraisivat nälkäpalkalla lattioita. Ilman kunnollista liikeideaa väkipakolla perustetut yritykset kaatuvat. Ja kalliiksi tulee yhteiskunnalle kouluttaa siivoojia yliopistoissa tai alepan kassoja ammatikorkeassa.

3 kommenttia:

  1. Terve Osaton.

    Kirjoituksistasi aikavälillä maaliskuu-heinäkuu minulle välittyi kuva ahkerasta ja fiksusta työntekijästä. Mikäli olisin itse tilanteessasi, tutkisin eri ammattien työllistävyyttä eri maissa. Suomi ei ole työtä etsivälle mukava paikka nyt eikä vielä useisiin vuosiin. Mikäli nykyinen koulutuksesi ei tunnu työllistävän ulkomaillakaan, kannattaa uudelleen kouluttautua sellaiselle alalle, joka tarjoaa mahdollisimman hyvät työllisyysnäkymät ulkomailla.

    "Hyvän" työpaikan saanti Suomessa tulee olemaan entistä vaikeampaa tulevina vuosina lisääntyvän työttömyyden takia. Asiaa ei helpota se, että Suomen julkinen sektori on tällä hetkellä yksi maailman suurimmista suhteutettuna väkilukuun tai mitattuna julkkarin kulutuksella suhteessa BKT:hen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilman tuota ylipaisunutta julkkaria, olisi Suomessa nyt massatyöttömyys. Kannattaa siis rakentaa oma (työ)elämä edellä mainitsemani faktat mielessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos. Suomen tilanne on kyllä todella surkea ja pahoin pelkään, ettei se parane vähään aikaan. Jotenkin aivan käsittämätöntä, että löytää itsensä tällaisesta tilanteesta. Aloittaessani aikoinani luonnontieteellisiä opintoja, ajattelin vain, että opiskelen minua kiinnostavaa alaa, valmistun ja menen töihin. Olin nuori ja ajat olivat paremmat. Ympäristöalan piti olla suuri työllistäjä, mutta toisin kävi. Vieläkin jauhetaan kauniita korulauseita ympäristön- ja luonnonsuojelusta, mutta työpaikkoja ei siltikään alalla ole. Valtion organisaatioissa on kaikissa joko yt:t, organisaatiomuutos (eli porukkaa pistetään pihalle) tai muuten vain rekrykielto. Bioalalla kuulemma muhii 200 000 uutta työpaikkaa. Just joo, en enää mene tuohon halpaan. Eiköhän vaan rakenneta lisää ydinvoimaloita ja lopetetaan se turha lässytys uusiutuvista energiamuodoista. Eikö se Jari Sillanpää rakennuttanut jonkun tuulivoimalan, eiköhän se riitä, Suomi on osuutensa tehnyt, nyt voidaan polttaa loputkin turpeet hyvällä omalla tunnolla.

      Poista
    2. Kyllä minäkin ajattelin, että hyvä työpaikka on itsestäänselvyys vielä vuonna 2007, mutta Jenkeistä lähteneen finanssikriisin jälkeen on koko ajan ollut pelko takapuolessa töiden suhteen.

      Suomen (ammatti)poliitikot ovat täysin pihalla Suomen tilanteesta, eikä heitä kiinnosta mikään muu kuin se, että voittavat seuraavat vaalit. Tästä syystä he mm. puhuvat jostakin bioalasta ja sen tuomasta 200000 työpaikasta, vaikka tuskin edes ymmärtävät mitään bioalasta. Tärkeintä vain on olla positiivinen, olla ottamatta vastuuta mistään sekä olla asioista ei-mitään-mieltä, niin ääniä ropisee taas seuraavissa vaaleissa.

      En usko, että Suomen valtiolla tulee olemaan varaa tulevina vuosina subventoida uusiutuvia energiamuotoja ainakaan nykyistä enempää. Sen sijaan upporikkaalla Norjalla on varaa kehitellä ja subventoida omia uusiutuvien energiamuotojen hankkeitaan, mikä saattaa näkyä myös kasvavana ympäristöalan työntekijöiden tarpeena (?)

      Poista