maanantai 17. elokuuta 2015

Kapea osaamisala

''Niin, sun on varmasti vaikeeta etsiä työtä, kun sulla on niin kapea osaamisala'', sanoi tuttavani.

Tämä lausahdus jäi kavelemaan mieltäni. Kapea osaamisala, niinkö tosiaan? Olen toki opiskellut pitkään tiettyä aihealuetta, mutta en nyt sanoisi, että osaamiseni olisi kapea-alaista. Ensinnäkin, olen opiskellut tuota tiettyä aihealuetta eli luonnontieteitä mielestäni todella monipuolisesti. Nimenomaan en ole keskittynyt johonkin tiettyyn, pieneen aihealueeseen, kuten esimerkiksi tutkimaan pommikuoriaisen takapäästä erittyvän nesteen koostumusta. Ehkä olisi pitänyt? Alalla ei tällä hetkellä ole avoimia työpaikkoja juuri ollenkaan. Kaikki valtion organisaatiot ja kunnat, jotka ovat aiemmin olleet suuria työllistäjiä, eivät tällä hetkellä ota uusia työntekijöitä. Töissä olevat leikkivät tuolileikkiä kiihtyvällä tahdilla, siirtyvät tehtävästä toiseen ja aina joku jää ilman tuolia ja hänet pukataan leikistä ulos. Vastavalmistuneista osa pääsee varmaan melko helpostikin töihin, heillä on nuori ikä puolellaan (Suomessa palvotaan nuoruutta), mutta liian suuri osa heistäkin jää ilman työtä ja mahdollisuutta harjoittaa niitä tehtäviä, joita varten ovat opiskelleet vuosikausia. Tästä aiheesta muuten puhutaan aivan liian vähän. YT:t ja irtisanomiset tuntuvat varmasti pahalta, mutta kuinka pahalta tuntuukaan, jos vuosien opiskeluiden jälkeen jääkin ilman työtä? Ei saa edes mahdollisuutta yrittää. Jää täysin tyhjän päälle. Ja ajan kuluessa työnsaanti vaikeutuu entisestään. On yleistä ajatella, että työttömyyden pitkittyessä työtön muuttuu syrjäytyneeksi, sohvalla makaavaksi luuseriksi, jonka osaaminen on vanhentunutta. Tätä asennetta vastaan on hankala taistella. 

Kuvitellaanpa sellainen tilanne, että terveydenhuolto olisi kokonaan yksityistetty suurille, ylikansallisille terveysyrityksille. Suomeen tuotaisiin terveydenhuollon ammattilaisia ulkomailta niin paljon, ettei suomalaisille lääkäreille enää olisi töitä. Filippiiniläiset ja intialaiset tyytyisivät pienempiin palkkoihin ja kallis suomalainen sydänkirurgikin jäisi lehdelle soittelemaan. ''Sulla on varmasti vaikeeta saada töitä, kun et osaa muuta kuin leikellä ihmisten sydämiä?''. Minulla on sellainen käsitys, että se sydänkirurgi voisi osata jotain muutakin. Minusta olisi typeryyttä ja tuhlausta pukata tämä kymmenillä tuhansilla euroilla koulutettu osaaja työttömien reserviin peukaloita pyörittelemään. Näin on kuitenkin tehty todella monelle osaajalle, korkeasti koulutettuja työttömiä on ennätysmäärä. Peräänkuulutan muuntokoulutusta, täydennyskoulutusta, starttirahaa, palkkatukirahaa, rahaa tutkimukseen ja innovointiin jne., jotta saadaan nämä osaajat töihin. Sillä jos kaikesta vain leikataan ja puolet työssäkäyvistä pukataan kortistoon, ei Suomi nouse suostaan.

Työttömyyteen kuuluva rahattomuus ja osattomuus tuntuvat epäreilulta rangaistukselta, mutta kaiken tuon hyvän lisäksi saa työtön vielä kuunnella kanssaihmisten kommentteja tyyliin ''työttömät ovat laiskoja, maisterinkin pitäisi ottaa vastaan työtä kuin työtä, kaikenlaisten tukien maksu täytyisi lopettaa, jotta laiskat loiset tajuaisivat mennä töihin.'' Haistakaa huilu. 



11 kommenttia:

  1. Kuka on vielä noin pihalla, että luulee olevan tarjolla töitä, joita vain "otetaan vastaan"? Toinen hämmästyttävä seikka on se, että kuvitellaan tukien maksun lopettamisen jotenkin lisäävän työpaikkoja. Minä sanon myös, että haistakaa huilu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavan moni työpaikasta toiseen seilannut ajattelee näin. Eikä siitä kovinkaan paljoa ole aikaa kun julkisuudessakin asiasta keskusteltiin. Kumma miten nopeasti tuntuu vaan unohtuvan 80-luku, jolloin työttömyyskorvaus oli suhteessa paljon ruhtinaallisempi kuin nyt ja kuitenkin samaan aikaan maassa oli liki täystyöllisyys.

      Huilut minäkin haistatan useimmille ihmisille, joilla ei matematiikan perusosaaminen riitä käsittämään sitä faktaa, että 650 000 ihmistä ei saada laitettua 75 000:een työpaikkaan. Lukemaan pääsin sillä arviolla kun puhutaan, että vain 20% avoimista paikoista ilmoitetaan julkisesti ja n. 15 000 paikkaa on avoinna niin piilotyöpaikat huomioiden saatetaan päästä tuonne 75 000 avoimeen paikkaan, mitä kyllä epäilen suuresti.

      Poista
    2. Tätä postausta ennen luin mtv.fi -sivuilta uutisen, jonka mukaan työpaikkoja oli kesäkuussa avoinna yli 68 000, reippaasti enemmän kuin vuosi sitten, ja että työn ja työttömien kohtaamisessa olisi valtava ongelma. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmkin asiaa päivitteli ja totesi, että asialle on tehtävä jotain, ongelma ei ratkea niin, että ihminen laskee kannattaako hänen ottaa työtä vastaan.

      Pikkusen näin punasta. Verenpaine nousi vielä entisestään, kun luin jutun kommentointia. Suurin osa, ihme kyllä, tajusi jutun järjettömyyden, mutta liian moni kommentoi tyyliin ''nyt kaikki hakemaan noita 68 000 työpaikkaa, tuet pois', työtön pitäisi velvoittaa vaikka käpyjä keräämään'' jne.

      Ensinnäkin, totta hemmetissä työtön laskee, kannattaako työtä ottaa vastaan vai ei. Palkalla pitäisi elää, syödä ja maksaa laskut ja asuminen. On eri asia, jos suurella ansiosidonnaisella oleva laskeskelee, ettei kannata ottaa 3000 euron kuukausipalkkaista työtä vastaan omalta työssäkäyntialueeltaan. Silloin minäkin sanon, että tsot, tsot. Mutta suurimmalla osalla laskelmat ovat kyllä ihan toisenlaisia.

      Missä sanotaan, ettei noihin 68 000 työpaikkaan löydy tekijöitä? Suurimapaan osaan tulee normaalisti pinkka hakemuksia, joista sitten kuoritaan kermat päältä. Ja onnelinen työllistyvä on usein työpaikan vaihtaja, ei työtön. Paikat, jotka eivät kaikille kelpaa, ovat naurettavan pienipalkkaista siivoustyötä tai provisiopalkkaista tyrkytysmyyntiä. Luulen myös, että noihin siivouspaikkoihinkin riittää hakijoita melko hyvin. Tyrkytysmyynti pitäisi kieltää lailla.

      Iso osa noista ilmoitetusta 68 000 paikasta ei ole oikeasti auki. Rekryfirmat ilmoittavat jatkuvasti olemattomista paikoista, sama paikka saattaa olla useammalla rekryfirmalla yhtäaikaa auki, julkisen sektorin paikoista suurin osa on vain näennäisesti auki jne. Ja moneen paikkaan tarvitaan myös tietty koulutus. Turhaa ja tyhmää olisi luonnontieteilijän koulutuksella hakea kirjanpitäjän tai sosiaalityöntekijän paikkoja.

      Mutta kyllähän töitä tekevälle riittää! Ihan varmasti riittää, mutta palkkaa sitten myös, kiitos.

      Poista
  2. Yhdyn edellisiin puhujiin! Noita "pihalla seisoskelevia" tuntuu aina vaan riittävän. Niin kauan on hyvä puhua, kun omalle kohdalle työttömyys ei osu. Haistakoot siis sen huilun minunkin puolestani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa ei ihan oikeasti tajua, kuinka paha tilanne on. Eivät ilmeisesti katso uutisia, ovat kiinnostuneita vain heitä koskevista asioista. Kuuluvat niihin ihmisiin, jotka vaalipäivän lähestyessä toteavat, etteivät aio äänestää, koska heillä ei ole aikaa perehtyä ehdokkaisiin. Itsellä on asiat suht hyvin, joten valtakunnassa kaikki hyvin, mitä ihmiset valittavat, hyvinvointivaltiossa? Kääntävät kiireesti kanavaa television näyttäessä kuvaa välimerelle hukkuvista pakolaisista ja tuhannen riekaleiksi pommitetusta syyriasta.

      Sitten on niitä, jotka kenties tajuavat, että jokapäiväiset yt-ilmoitukset ajavat tuhansia työkykyisiä ihmisiä työttömäksi ja köyhyyteen. Nyt on heidän tilaisuutensa ilkeillä ja kääntää puukkoa haavassa. Tuntea ylemmyyttä. Niin kauan sitä riemua piisaa, kunnes nalli napsahtaa omalle kohdalle.

      Poista
  3. Puhuin kesällä erään ihmisen kanssa Hesarin köyhyysjutusta ja lähinnä sen saamista pöyristyttävistä kommenteista, joita mietin aktiivisesti ainakin kaksi viikkoa.

    Kerroin samalla blogistasi. Tämä hyvin toimeentuleva rouvashenkilö, eronnut tosin, sanoi, että kyllähän Suomessa töitä on. Helsingissä käydessäänkin hän on nähnyt, kun jossain on banneri tai jokin, että tarvitaan siivoojia. Menin aivan sanattomaksi, mutta jatkan hänen yhteiskunnallisempaan ajatteluun kouluttamistaan kyllä.

    Eli pöljät, haistakaa huilu minunkin puolestani. (Minä olen se rankasti raatava työtä tekevä köyhä, joka aina joskus olen kommentoinut blogiasi.)

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se tuskastuttaa, kun jotkut eivät vaan tajua, ettei töitä ole. Sama kuin joku väittäisi, että maapallo on litteä ''kyllä se lättänältä näytti, kun ikkunasta ulos katsoin''.

      Jospa sitä itsekin vielä joskus pääsisi rankasti raatamaan :) Sillä sitähän suurin osa työttömistä oikeasti haluaa, palkkatyötä.

      Poista
  4. ps vielä
    Ihana tuo koiraruno. Kiitos siitä. Pätee muihinkin eläimiin. Ihan itkettää. Hautasin 18-vuotiaan kissani viime viikolla. Hänen veljensä on vielä seuranani. Erossa menettämääni koiraa sain pitää kaksi viikkoa hiljan.

    Katriina

    VastaaPoista
  5. Joo, ihana koiraruno :) Koirat on, ah, niin parasta :) terv. luonnon ja eläinten ystävä

    VastaaPoista
  6. Jälleen kerran asianmukaista ja painavaa asiaa todellisuudesta, jolle valitettavan monet tuntuvat ummistavan silmänsä. Olen miettinyt onko kyseessä tietoinen itsepetos vai puhdas tyhmyys.

    Vaikken toisaalta toivo työttömyyttä kenellekään niin noille ihmisille soisin auliisti sen kokemuksen, kun ensin käyt kouluja koko parhaan nuoruusiän ja sen jälkeen hakkaat tuhansittain hakemuksia ihan kaikkialle ja vaivanpalkaksi kaikesta tästä saat vain vinoilua muilta, ettet oikeasti edes yritä...

    VastaaPoista
  7. Tämä on täyttä totta, mitä kirjoitat.. työttömät leimataan laiskoiksi, vaikka olisi halua työhön.. ja vanhan kansan ihmiset varsinkin kuvittelee, että eikö se saa töitä.. selitä siinä sitten. Vakityöpaikoissa oleville työttömät ovat varsinkin saastaa..

    VastaaPoista