lauantai 22. marraskuuta 2014

Kokeilisinko työkokeilua?

Voi mahoton. Rupesin tässä aikani kuluksi miettimään myönteisiä työkokeilusta. Tätä ennen olen suhtautunut siihen kielteisesti, sillä mielestäni minun ei pitäisi tällä koulutuksella ja työkokemuksella joutua kokeilemaan tai kuntoutumaan yhtikäs mitään. Syy työttömyyteeni ei ole koulutuksen tai taitojen puute, vaan palkallisten työpaikkojen puute.

Miksi sitten kuitenkin lähtisin ''kokeilemaan'' työtä? Eli suomeksi sanottuna tekisin koulutusta vastaavaa työtä ilman palkkaa. Vaikka monet tollommatkin opiskelutoverit tekevät samanlaisia hommia ihan mukavalla kuukausipalkalla. Melko nurinkuriseltahan se tuntuu, mutta....

Pitää tajuta ja hyväksyä, että on erittäin epätodennäköistä, että saisin tämän massatyöttömyyden aikana oman alani palkkatyötä. Muutakin työtä taidan hakea turhaan. Työkokeilupaikan voisin kai valita itse? Jos pääsisin valitsemaani unelmieni organisaatioon työkokeiluun, niin saisin työkokemusta juuri siinä organisaatiossa ja juuri haluamistani työtehtävistä. Vai onkohan minulla kenties liian optimistiset luulot työkokeilusta? Kokeilupaikka voi olla kiven alla, sillä ainakin kaikkiin typo-koulutuksiin on kova tunku, kun epätoivoiset työttömät yrittävät saada itselleen jotain järkevää tekemistä.

Oletetaan, että haen ja pääsen työkokeiluun unelmieni työnantajalle. Luulenko sitten työllistyväni tähän organisaatioon työkokeilujakson jälkeen? No en. Milläpä he minut palkkaisivat, jos heillä ei edelleenkään ole rahaa. Mutta voisin työkokeilulla paikata sen CV:ni ammottavan aukon, joka haittaa työllistymistäni sekä Suomessa että ulkomailla. Hakisin töitä vielä ollessani työkokeilussa eli esittäisin työttömän sijasta työpaikan vaihtajaa. Olisin työmarkkinoilla paljon hotimpi kuin työtön työnhakija. Työkokeilun voi onneksi keskeyttää, jos sattuisin saamaan työpaikan ennen kokeilun loppua.

Täytyypä ottaa selvää! Rahallisesti siinä olisi järkeä, sillä jos olen ymmärtänyt oikein, työkokeilussa saa työmarkkinatuen päälle korotuksen 4,78 e/pv sekä kulukorvauksen 9 e/pv. (Putoan siis työmarkkinatuelle noin parin kuukauden päästä ja joudun sitten luultavasti syömään tuon koiran, että selviän hengissä. No ei sentään, Lidlin tölkkipapuja ja nakkeja.)

Haluan lopuksi kuitenkin painottaa, etten missään nimessä hyväksy vastentahtoista, karenssin uhalla teetettyä kuntouttavaa työtoimintaa tai työkokeilua. Ei ole oikein, että täysin työkykyiset, terveet ihmiset tekevät palkatta töitä pelkkää työmarkkina- tai toimeentulotukea ja ylläpitokorvausta vastaan. Joku polku aitoon työllistymiseen täytyy olla, tai muuten kyseessä on orjatyö.

5 kommenttia:

  1. Kannattaa olla tarkkana tuon työkokeilun kanssa, sillä huonolla tuurilla voit joutua työkokeilusta toiseen, niin ettet lopuksi pääse enää vaikuttamaan mihin työkokeiluun joudut.

    Sillä kun työllistymis- / aktivointisuunnitelmaasi on kirjattu tuo työkokeilu, ei sitä hevin sieltä haluta ottaa pois. Syykin on selvä, tulet asuinkunnallesi paljon halvemmaksi, kun osallistut työkokeiluun.

    Itse suostuisin allekirjoittamaan vain sellaisen työllistymissuunnitelman, missä on maininta vain tietystä tarkasti määritellystä työkokeilusta sekä maininta, että jos ko työkokeilu ei johda työllistymiseen palaan "normaaliksi" työttömäksi työnhakijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ole mitään halua joutua työkokeiluputkeen! Ajattelin ehdottaa koko hommaa, jos löydän ensin jonkun mieleiseni paikan. En minä ihan minne tahansa lähde ''kokeilemaan''. En ole kuitenkaan varma, pääsisinkö sellaiseen paikkaan ja tehtävään, johon haluaisin. Hieman on epäselvää, että minne ottavat kokeilijoita ja sopiiko järjestely TE-palveluille. Haluaisin siis ''kokeilla'' omaa alaani, en mitään uutta alaa. Jos olisin jollekin toiselle alalle lähdössä, niin menisin silloin takaisin koulun penkille koulutusta hommaamaan.

      Pitää kuitenkin ensin tarkistaa, että pääsisikö mihinkään palkkatukitöihin. Ainahan se olisi parempi palkkaa saada kuin työmarkkinatukea. Hieman on epäselvää, että minne pääsee ja ketkä pääsevät. Yrityksiin voi ilmeisesti itse hakea ja itseänsä tyrkyttää, mutta jos olen käsittänyt oikein, ei palkkatukityöntekijä ole mikään toivottu henkilö monessakaan paikassa, sillä hän on vaikeasti työllistyvä eli hänessä täytyy olla jotain vikaa. Jännä kuinka se pitkittynyt työttömyys tekee ihmisestä muka työkyvyttömän ja sosiaalisesti taidottoman.

      Mutta tosiaan saa olla tarkkana, että mihin lupautuu. Jos yrittävät laittaa jonnekin työpajalle mukamas kuntoutumaan, niin en suostu sitten millään. Menen mieluummin vaikka torille kerjäämään.

      Poista
  2. Omalle alalle voi olla vaikeaa päästä työkokeiluun, etenkin jos on jo työkokemusta siitä omasta alasta.

    Kuntouttavaa työtoimintaa sinun tuskin tarvitsee pelätä vielä ensi vuonna, sillä se on suunnattu pääasiassa pitkään ( satoja päiviä ) työmarkkinatukea saaneille työttömille.

    Toki pahimpaan kannattaa aina varautua, sillä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen tilanne voi olla aivan toinen. On jo ollut puhetta, että kuntouttavan työtoiminnan pitäisi koskea kaikkia työmarkkinatukea saavia, jotta heidän työkykynsä varmasti säilyisi.

    En kyllä tiedä miten esim työpajatoiminta esim korkeakoulutettujen ihmisten työkykyä ?

    VastaaPoista
  3. Hei.

    Jos löytää vähänkään mielekkään työkokeilun, kannattaa minusta mennä siihen sen takia, että se muuttaa omaa statusta työttömästä -> "töissäolevaksi".

    Jos työpositioon tulee 300 hakemusta, voi vain kuvitella karsintaprosessia. Jotenkin näin ARVELISIN homman menevän tänä päivänä:

    1) Yli 50-vuotiaat -> PUF
    2) Työttömät -> PUFFFFFFFFF
    3) Vääränlainen koulutus -> PUF?

    Sitten jäljellä olevat parikymmentä hakemusta plärätään 20 sekuntia per hakemus -> valitaan näistä 2-5 haastatteluun.

    VastaaPoista
  4. Heippa. En enää harkitse työkokeilua, koska en ilmeisesti pääse siihen. Työkkärin täti kertoi, että se kestää yleensä vain pari kuukautta, ja että pääsääntöisesti pitää kokeilla jotain muuta kuin omaa alaa. Esimerkiksi lähihoitajan työtä voisin kuulemma kokeilla. No ei kiitos. Erääseen työvoimakoulutukseen ajattelin hakea, mutta voipi olla etten pääse siihenkään, sillä etusijalla ovat ICT-alalta irtisanotut. Ja varalta haen vielä eräseen maisteriohjelmaan, joka alkaa syksyllä. En välttämättä pääse pääsykokeesta läpi, enkä välttämättä saa rahoitusta kuntoon, vaikka pääsisinkin, mutta aina pitää yrittää. Ykkösvaihtoehto on joka tapauksessa ulkomaille muutto.

    VastaaPoista