keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Osattoman oppitunnit

Mistä tietää, että sinut on kutsuttu näennäisesti avoimen työpaikan näennäiseen työhaastatteluun? Osatonpa kertoo, sillä Osaton sai siitä taas kerran opetuksen. 


  1. Saat kutsun työhaastatteluun ja sinulle yritetään tyrkyttää virtuaalihaastattelua. Ei tarvitse vaivautua paikan päälle näytille, vaikka kyse on vaativasta tehtävästä. KLING (Hälytyskellot kilkattavat.) 
  2. Haastattelija kertoo, että työpaikasta ilmoitettiin vain organisaation omilla sivuilla, sillä he eivät halunneet liikaa hakemuksia. KLING
  3. Haastattelija kyselee melko epäolennaisia kysymyksiä. Tuntuu, että hän oikeastaan kalastelee sellaisia tietoja, joiden perusteella sinut voi hylätä. KLING
  4. Haastattelun jälkeen hän ilmoittaa, että valintapäätös ilmoitetaan sähköpostilla. KLING (Tämä siis kertoo sinulle ainakin sen, ettei sinua tulla valitsemaan, sillä valitulle soitetaan, ei lähetetä sähköpostia.)
  5. Saat valintapäätöksen ja sinut on päihittänyt joku paikkakuntalainen henkilö, joka ei ole vielä edes valmistunut, mutta joka on ollut kyseisessä organisaatiossa harjoittelussa. KLING, KLING. 

Ja joulukin tulee. Minä VIHAAN joulua.


6 kommenttia:

  1. Huh, tuo oppitunnin viimeinen osa vetää kiukusta sanattomaksi. Kerrottuasi haastatteluun pääsystä olen malttamattomana odottanut uutisia. Vaikka vaihtoehtoina olikin kyllä tai ei, niin tuollainen ei on omankin mieleni hemmetin matalaksi vetävä.

    Jos osaisin, sanoisin tähän jotain oikeasti kannustavaa ja piristävää, mikä oikeasti nostaisi mielialaasi. Mielialaani nostamattoman kannustuksen kohteena olemisesta kokemusta kerryttäneenä voin kuitenkin sanoa, etten osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on minulle kolmas turha haastattelu, työpaikka on jo varattu, mutta pakosta haastatellaan neljä muuta tyyppiä näön vuoksi. Epäilin asiaa heti, kun tuputtivat haastattelua pikaviestinsovelluksen kautta (sovelluksen, joka muuten maksaa, eikä minun mielestäni sovellu työhaastatteluun). Kyse oli vaativasta, hyväpalkkaisesta tehtävästä ja tuskin siihen voi suurin piirtein mesettämällä työntekijää valita. Mutta pakkohan sitä oli käydä haastattelussa, jos vaikka se etukäteen valittu tyyppi vaikka jäisi auton alle tai jotain... haastattelu meni mielestäni hyvin, en juuri jännittänyt ja puhuin ihan järkeviä. Mutta turhaa mikä turhaa.

      Tehtävään valittavalta vaadittiin ylempää korkeakoulututkintoa. Valittu henkilö valmistuu vasta ensi vuonna (jos valmistuu). Myös hankekokemusta arvostettiin. En tiedä valitun työkokemuksesta muuta kuin että ainakin LinkedIn profiili kumisee tyhjyyttä. Voihan toki olla, että hän ei ole vaan täytellyt sitä. Päätöksestä voisi kai jopa valittaa, mutta se nyt ainakin olisi täysin turhaa, sillä tavalla ei minulle paikkaa irtoaisi.

      Men sånt är livet. Olen asiasta lähinnä kiukkuinen ja yritän kanavoida tämän kiukkuuden voiman ulkomaanmatkan suunnitteluun. Siis sen lopullisen ulkomaanmatkan, jolta en aio palata.

      Poista
  2. Voi ei, kyllä muakin harmittaa sun puolestasi. Ja hävettää olla iloinen työssäkäyvä, kun toiset saa pakkeja. Maailma on toden totta epäreilu paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpö höpö. Ei sinun tarvitse olla häpeissäsi työpaikastasi. Minä olen aidosti iloinen jokaisen puolesta, joka onnistuu palkallisen työpaikan saamaan näinä vaikeina aikoina. Varsinkin sellaisten puolesta, jotka ovat ennen työllistymistään olleet pitkään työttömänä. Itseä kun kaikista eniten hirvittää, että työttömyyden pitkittyessä en enää kelpaa töihin vain sen cv:n ammottavan aukon takia.

      Poista
  3. Ei kannata huolehtia tuosta CV-aukosta minkä työttömyys aiheuttaa. Se on entisten aikojen höpinää, että CV:ssä esiintyviä aukkoja katsotaan pahalla haastattelussa. Nykyisin erityisesti korkeakoulutettujen pitkätkin työttömyysjaksot ovat sen verran tavallisia, että tollompienkin työnantajien luulisi tajuavan, että ajat ovat muuttuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa se tosiaan olisi niin. Ainakin oman alan työpaikkoja hakiessa luulisi rekrytoijan olevan perillä alan surkeasta työllisyystilanteesta. Ja taitaapa niitä aukkoja löytyä muidenkin CV:istä.

      Poista