maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kemistit huomio

Minulla on pieni vinkki, jos olet hakemassa Laadunvalvontakemistin paikkaa Oulun Fermionilta. Ilmoitus on molin sivuilla, hakuaikaa 20.3. saakka. Tai vinkki yleensäkin, jos olet tuohon firmaan hakemassa:

Laita hakemukseen reilu palkkatoive. Olin taannoin ammattiliiton koulutustilaisuudessa, jossa firman rekrytoija kertoi hylkäävänsä automaattisesti kaikki hakemukset, joissa palkkatoive on alle 3500e, hän ei kuulemma edes lue niitä. Olet ehkä ollut yliopistolla töissä ja saanut huomattavasti pienempää palkkaa, mutta nyt ei kannata olla vaatimaton, tuo 3500e on rekrytoijan mukaan aloituspalkka ja sen pitäisi ilmeisesti olla yleistä tietoa. 

Rekrytoija oli muutenkin ''hauska'' tyyppi. Hänet oli kutsuttu ammattiliiton työnhakukoulutukseen kertomaan omasta polustaan työelämään. Polku kulki suunnilleen näin: ''Menin yliopistolle opiskelemaan, pääsin opiskelujen aikana harjoittelemaan Fermionille ja opiskelujen jälkeen kävelin samaan firmaan töihin. Ja tässä samassa firmassa olen edelleenkin, heh heh.'' Tästä tarinasta oli hieman hankala hakea innoitusta omaan työnhakuun.

8 kommenttia:

  1. Jep, voin vain kuvitella tarinasta intoutuneiden työttömien riemunkiljahdukset...En useimmiten toivo pahaa kenellekään kun ajattelen, että karma vielä palkitsee jollain tapaa. Voi tietysti olla, että kiltteyteni ansiosta karmalla on hyvin hauskaa kiusatessa minua vuodesta toiseen... Niin, toisinaan toivoisin tuon ikäluokan edustajien (joita nimitän kultalusikka jossain muualla kuin suussa syntyneiksi), kokevan työttömyyden 50:n ikävuoden kieppeillä ja huomata miten vaikeata se on oikeasti työllistyä nykypäivänä. Nuo tuhkimotarinat "menin opiskelujen aikana kesätöihin firmaan X ja parin vuoden päästä olen sen toimitusjohtaja"- risovat minua suuresti kun ei tässä itse päässyt edes oman alan kesätöihin.

    Turussa aloituspalkat ovat firmasta riippuen kemisteilläkin alle 3000€. Voi johtua siitä, että paikallinen yliopisto tuottaa kemistejä vuosittain luokallisen verran, jo suhteellisen täysille työmarkkinoille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikalla olleet työttömät kemistit ja kemian opiskelijat näyttivät tosiaan melko tyrmistyneiltä. Toki on hieno homma, jos firma maksaa noinkin mukavaa palkkaa. Ihme ettei omahyväinen rekrytoija kertonut omaa, epäilemättä vähintään puolet isompaa palkkaansa. Mutta kannattaakohan työhakemuksia tosiaan jättää lukematta pelkän liian alhaisen palkkatoiveen perusteella? Varsinkin, kun rekrytoija varmasti hyvin tietää, että monessa muussa paikassa kemisteille maksetaan huomattavasti vähemmän. Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään palkkatoivetta, niin summa todellakin pitää yrittää saada oikeaan haarukkaan, mutta tässä tapauksessa se voi ymmärrettävästi olla melko vaikeaa. Tai voihan olla, että tuonkin firman paikat menevät aina tutuille tyypeille, jotka ovat sitten perillä näistä mukavista palkoista.

      Aloituspalkka 3500e. Kyllä joidenkin kelpaa. Olisihan se huisia, jos tilille saapuisi joka kuukausi tuhansia euroja rahaa (miinus tietenkin verot ja muut maksut, mutta tuhansia silti). En kyllä tarvitsisi ihan noin paljoa. Jos saisin valita, ottaisin kernaasti tuon palkkatason, mutta tekisin vähemmän töitä. Työttömänä alkaa arvostaa vapaa-aikaa ja tuntuu oikeastaan mielipuoiselta, että lähettelen ympäriinsä hakemuksia, joissa kerjään päästä rupupalkalla kokopäiväisiin töihin.

      Poista
  2. Itse pohdin vähän aikaa sitten blogitekstin verran, miksi useimmat työttömiä neuvovat eivät ole ikinä edustaneet ko. ryhmää. Heiltä tulevat vinkit ovat todellakin yhtä hyödyttömiä kuin tuon rekrytoijan puheet, alasta riippumatta.


    Toki poikkeuksia on. Yllätyin positiivisesti, kun taannoin työnhaun täsmäkysymyksiini vastasi eräs todella miellyttävä työntekijä. (Lisättäköön, että hän ei työskentele TE-toimiston palveluksessa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota samaa on tullut pohdittua. Monet ihan ammatikseen työttömiä neuvovat hokevat vaan jokaiselle, että CV pitää teroittaa ja hakemusten perään soitella. Veikkaan kuitenkin, että suurimmalla osalla se CV on ihan kunnossa ja soittaakaan ei kyllä enää joka paikkaan kannata. Miksi ei voi ihan oikeasti perehtyä työttömän tilanteeseen ja olla rehellinen: ''Jaa, olet luonnontieteilijä. Ammattibarometrin mukaan teistä on joka puolella ylitarjontaa, turhaa siinä mitään CV:tä viilaat. Olet pitkäaikaistyötön, aina vain pahenee, suurin osa työnantajista ei huoli sinua vaikka ilmaiseksi saisi. Mene suosiolla opiskelemaan jotain uutta alaa tai osallistu joutessasi jollekin pilipalikurssille. Meidän työllistymistä edistävät palvelut eivät tietenkään oikeasti auta ketään työllistymään, mutta saat edes sen 9e kulukorvausta naurettavan pienen työttömyyskorvauksesi päälle. Yrittäjäksikin voit tietenkin alkaa, mutta mahtaako työttömällä köyhällä olla sellaiseen varaa? Suurin osa pk-yrityksistä menee nurin ensimmäisen vuoden jälkeen, joten mietipä sitäkin ennen kuin rupeat mitään yrittelemään. Oletko ajatellut ulkomaille muuttoa? Jos muualla on sinulle töitä, niin sinuna jättäisin tämän viheliäisen maan, jolla ei ole sinulle mitään muuta tarjottavaa kuin keppiä ja kyykytystä, kuin rotta uppoavan laivan.''

      Poista
    2. Nykyään muuten alkaa jo olla aika tavallista, että paikkaa haetaan nettilomakkeella, johon ei edes liitteenä voi laittaa CV:tä. On vain tietolaatikot, joihin relevantit tiedot ja taidot kirjataan.

      Poista
    3. Nettilomakkeet ovat helvetistä. Yritä niihin laatikkoihin sitten laittaa persoonallisuutta peliin. Taisin viime viikolla naureskella Kelan rekrytointisivun nettilomakkeen kohdalle, jossa pyydettiin ilmoittamaan minkä läänin alueella asuu. Eiköhän se läänisysteemi lakkautettu jo vuosia sitten. Kuitenkin piti valita vaihtoehto pudotusvalikosta, ei ollut mahdolista kirjoittaa, että siirtykäähän siellä Kelallakin vuoteen 2016.

      Poista
  3. Eikös vanha sanonta mennyt jotenkin näin:" Se kuka ei osaa tehdä, opettaa toisia". Samaa olen itsekin ihmetellyt, että missä työttömyydestä selviytyneet piileskelevät? Heidän esimerkkiään seuraten voisi iso joukko muitakin työttömiä selvityä takaisin työelämään. Nykyään konsultit neuvovat tekemään mitä ihmeellisempiä asioita, joilla ei ole käytännön työllistymisen kanssa mitään tekemistä vaan sen puuhastelun ainut tarkoitus on luoda työttömällä harhainen mielikuva siitä, että hän pystyisi jollain tavalla hallitsemaan tilannettaan. Tosiasia kutenkin on, ettei työttömällä ole juuri minkäänlaisia vaikutusmahdollisuuksia työttömyydestä päästäkseen.

    Koskaan ei voi tietää minkälainen ihminen on vastaanottamassa niitä tuhansia hakemuksia ja CV:tä ja mitä asioita hän niistä katsoo ja mitä seikkoja painottaa. Itsekin pääsin dokumentointi-insinöörin tehtävän työhaastatteluun pelkästään sen takia, että olen amerikkalaisia autoja harrastanut ja niitä korjannut. Pomo sattui itse olemaan autoihminen ja ajatteli minussa olevan potentiaalia vaikken tehtävään vaadittu koneinsinööri ollutkaan. Haastattelussa pomo vakuuttui minun tietävän tekniikasta riittävästi ja sain paikan. Liki kolme vuotta kirjoitin käyttö-huolto- ja korjaamokäsikirjoja maansiirtokoneisiin.

    Tuossa en tiedä olisiko ollut vaikutusta sillä, käytänkö Verdana- vai Helvetica- fonttia....

    VastaaPoista
  4. Nuo valmiit lomakkeet ovat kyllä hanurista. Työnhakijan näkökulmasta jokaisen täyttämiseen menee aivan vietävästi aikaa. Rekrytoijan näkökulmasta taas noilla säästää aikaa kun voi määrittää hakuparametreja niin, että 90% profiilin tehneistä tippuu pois hakuprosessista..

    VastaaPoista